Guvernați și Guvernanți. Scrisori către Putere 1945-1965

Mai multe poze

Guvernați și Guvernanți. Scrisori către Putere 1945-1965
356,00 MDL (83,34 RON)

Disponibilitate: Stoc epuizat

Descriere

Volum aparut cu sprijinul Institutului de Investigare a Crimelor Comunismului si Memoria Exilului Romanesc
 
Scrisori ale oamenilor obisnuiti, anonime, denunturi, adeziuni ale intelectualilor, contestatii ale membrilor de partid exclusi, marginalizati, arestati, corespondenta elitei comuniste, scrisori de vacanta ale liderilor partidului… O multitudine de surse, care ne introduc in universul intim al relatiei dintre putere si societate, reunite intr-un volum ce reprezinta un demers inedit in peisajul cercetarii istorice actuale.
 
Daca scrisorile din perioada 1945-1947 reflecta schimbarea climatului politic, precum si traumele rezultate in urma razboiului si a campaniilor de epurare, cele adresate puterii dupa instaurarea regimului de democratie populara dezvaluie realitatile crude cu care societatea a fost nevoita sa se acomodeze.

Istorii personale, destine frinte, compromisuri, rezistenta, adaptare, tristeti, furii, nedumeriri, sarcasme, toate acestea se regasesc in Scrisorile catre putere si spun altfel povestea societatii romanesti in comunism.

Despre Autor

Mioara Anton este cercetator stiintific principal in cadrul Institutului de Istorie „Nicolae Iorga”, Academia Romana, coordonator al Programului IV de cercetare „Romania si Europa in secolul XX” si secretar al Comisiei mixte a istoricilor din Romania si Federatia Rusa, din septembrie 2006. Domenii de interes: istoria celui de-al doilea razboi mondial (diplomatie, societate, minoritati, curente politice), istoria comunismului din Romania, istoria razboiului rece.

A coordonat lucrarea Vecinatati si ziduri. Romani si rusi (secolele XVI-XXI) (in colaborare cu Florin Anghel, Targoviste, Editura Cetatea de Scaun, 2013), a editat volumul Romania si Tratatul de la Varsovia. Conferintele ministrilor Afacerilor Externe si ale adjunctilor lor. 1966-1991 (colectia Documente Diplomatice Romane, Institutul Diplomatic Roman, Bucuresti, Editura ALPHA MDN, 2009) si a publicat urmatoarele lucrari: Propaganda si razboi. Campania din Est. 1941-1944 (Bucuresti, Editura Tritonic, 2007); Iesirea din cerc. Politica externa a regimului Gheorghiu-Dej (Bucuresti, INST, 2007).

Detaliile Produsului

Limba: Română
Coperta: Copertă moale
Pagini: 448
Editura: Polirom
Apariția: Decembrie 2013
ISBN: 978-973-46-4289-2
Dimensiuni: 16 x 23,5 cm
Greutatea: 0.4800

Pareri