Gestapo. Istoria Poliţiei Secrete a lui Hitler [Copertă moale]

Gestapo. Istoria Poliţiei Secrete a lui Hitler [Copertă moale]
48,00 MDL

Disponibilitate: Stoc epuizat

Livrare
  • În Chișinău: 24 de ore (Livrare Gratis de la 599 MDL)
  • În Moldova: 2-3 zile (Livrare Gratis de la 599 MDL)

Descriere

Descrierea Cărții

Gestapoul, ca abreviere sinistră a Geheime Staatspolizei (Poliţia Secretă a Statului) a fost înfiinţat în noiembrie 1933 şi a funcţionat până la moartea lui Hitler, în mai 1945, în Germania şi în teritoriile ocupate de către nazişti, din Polonia până în Ţările de Jos şi Danermarca.

Această istorie detaliată a Gestapoului, bazată pe documente de arhivă şi pe declaraţii ale martorilor, pe care Rupert Butler o prezintă cu fidelitate cititorilor, surprinde mecanismele interne ale organizaţiei, structura ierarhică, precum şi modul în care decurgeau arestările şi interogatoriile, cu metodele de intimidare şi persuasiune aferente, de la bătăi până la tortură. Siguranţa internă a Reichului era menţinută de  un aparat poliţienesc tentacular, cu numeroase secţii, birouri şi departamente, pentru care lucrau în jur de 20 000 de persoane, sub conducerea malefică a lui Heinrich Himmler, birocratul cu ochelari rotunzi şi cu veleităţi de călău.

De altfel, autorul surprinde cu maximă claritate legătura dintre politica nazistă – cu dublul tăiş al antisemitismului şi al expansiunii teritoriale în Europa – şi activitatea poliţiei secrete, ce a pregătit terenul dictaturii hitleriste şi a menţinut teroarea, în colaborare cu alte departamente precum Abwehrul, SS şi Wehrmachtul. Răsfoind paginile cărţii, întâlnim figuri bine cunoscute ale Gestapoului, precum Göring, Himmler, Eichmann, Heydrich şi Kaltenbrunner, surprinşi în momente istorice-cheie pentru ascensiunea ideologiei naziste, precum Puciul de la berărie, Noaptea Cuţitelor Lungi sau anexarea Austriei, invadarea Poloniei şi a Cehoslovaciei.

Pe lângă sursele documentare alese cu grijă, cartea conţine fotografii cu un impact vizual de neşters, ce întregesc demersul autorului de a prezenta o istorie a temutei organizaţii cu sediul pe Prinz Albrecht Strasse nr. 8. Fotografii ce înfăţişează străzile Vienei spălate de evrei în genunchi sau bombardarea satului Lidice ne fac să ne întrebăm dacă nu cumva textele cărţii însoţesc mai degrabă nişte imagini care vorbesc de la sine decât invers.

Despre Autor

Rupert Butler este un autor britanic cu o autoritate recunoscută în cercetarea istoriei naţional-socialismului în Germania, a poliţiei secrete naziste şi sovietice, precum şi a celui de-Al Doilea Război Mondial în ansamblu. Dintre numeroasele sale cărţi dedicate acestui subiect amintim: Gestapo: The Truth Behind the Evil Legend („Gestapo: adevărul din spatele legendei malefice”), The Black Angels: A History of the Waffen SS („Îngerii negri: o istorie a Waffen SS”) şi Legions of Death: The Nazi Enslavement of Eastern Europe („Legiunile morţii: sclavizarea nazistă a Europei de Est”).

Cine a cumpărat acest produs, a mai cumpărat:

Detaliile Produsului

Titlu Original: The Gestapo: A History of Hitler's Secret Police 1933-45
Limba: Română
Coperta: Copertă moale
Pagini: 216
Editura: Litera
Apariția: 2010
ISBN: 978-973-675-863-8
Dimensiuni: 14 x 21 cm
Greutatea: 0.1440

Pareri