Gâsca Sălbatică [eBook]

Gâsca Sălbatică [eBook]

Preț de Listă: 34,99 MDL (8,75 RON)

Preț: 24,14 MDL (6,04 RON)

Economisești: 10,85 MDL (2,71 RON) (31%)

    • 2 persoane au cumpărat acest produs.

Preț de Listă: 34,99 MDL (8,75 RON)

Preț: 24,14 MDL (6,04 RON)

Economisești: 10,85 MDL (2,71 RON) (31%)

Achită online cu LiberCard în 3 rate cu 0%!

Descriere

O casa cu ferestre la strada. O poveste de dragoste care incepe de la privire. Privirea care intampina si privirea care-si ia ramas-bun. Privirea dindaratul ferestrei este a frumoasei Otama, intretinuta unui camatar.

Trecatorul din fata ferestrei este Okada, un student la medicina. Cat despre celelalte personaje -- tatal, camatarul si nefericita lui sotie, prietenul medicinist -- ele nu fac decat sa incalceasca jocul celor doi. Pana si gasca salbatica incurca lucrurile fiindca, daca n-ar fi fost ea... Intrebarea criticului: Despre soarta sotiei camatarului -- nici un cuvant. Ce s-o fi ales de ea? Sfatul criticului: Meditati la paragraful final. Si la bietele gaste incurca-lume.

Recenzii

,,Povestea cărții se petrece în 1881, unde un tânăr, student în an terminal la medicină relatează despre o poveste de iubire care ar fi putut avea loc între bunul și vechiul său prieten și coleg Okada și frumoasa amantă a unui cămătar, tânăra Otama. Povestitorul este chiar autorul, care precizează asta în comentariile pe care le face pe marginea poveștii.

Într-o zi în timp ce se afla pe panta Muen, Okada întâlnește privirea unei fete superbe care se părea că locuiește chiar în una din casele de pe acea stradă. Fata este Otama, femeia întreținută a unui cămătar pe nume Suezo, bărbat căsătorit și cu copii, dar căruia i se aprinseră călcâiele după tânara de 17 ani, săracă, crescută doar de tatăl ei și fără educație. Bătrânul său tată a dorit să o căsătorească cu un băiat care să-i asigure traiul, dar tocmai datorită condițiilor lor materiale nimeni nu era interesat de ea, chiar dacă era de-o frumusețe răpitoare.

Așa că atunci când Suezo, despre bătrânul nu știa că e cămătar, i-a propus să i-o dea pe Otama, bătrânul ca să scape de sărăcie a făcut și acest gest, chiar dacă în felul acesta a trebuit să se despartă de fiica sa. Ajunsă singură și instalată într-o casă frumoasă pe panta Muen, în apropierea căminelor studențești, Otama a ajuns să se plictisească și între vizitele stăpânului ea stătea la geam și privea oamenii, sau își făcea de lucru prin curte sau alte îndeletniciri cu care fisese obișnuită pe vremea când locuia cu tatăl ei.

Într-o astfel de zi îl zări pe Okada și inima ei nu mai avu liniște. Nici lui Okada frumusețea ei nu-i rămăsese indiferentă, dar fata fiind prea timidă nu îndrăznea să facă niciodată niciun gest, chiar daca Okada omorâse odată un șarpe care îi atacase păsările din colivie.” -- http://www.bialog.ro/2009/09/gasca-salbatica/

”În Gâsca sălbatică, pe ici, pe colo apare câte un profesor neamţ sau o călătorie la Leipzig. Mori însă se concentrează pe spiritul japonez (încă) nealterat. Pe regulile societăţii care nu permit femeii să abordeze un bărbat fără un motiv destul de însemnat, pe multitudinea de semnificaţii pe care le poate avea o fereastră deschisă, pe ce presupune a fi o femeie întreţinută (sau o metresă), haine, încălţăminte, mentalitate, adică pe ceea ce mulţi occidentali numesc "ciudăţenii".

Nu pot să nu recunosc aici meritul traducătoarei, care nu s-a ferit deloc de subsolul paginilor. Haine, tipuri de mâncare, obiceiuri, opere literare faimoase şi autori cunoscuţi ai vremii, spune câteva cuvinte despre fiecare, exact atât cât să nu devină plictisitoare.

În cazul în care încă vă întrebaţi ce este cu povestea de dragoste şi de ce spuneam la început că nu este nimic extraordinar, am să explic: Okada e student la Medicină şi se plimbă zilnic pe acelaşi traseu. La un moment dat o vede pe Otama la o fereastră şi de atunci se salută în fiecare zi. Vorbesc o singură dată, când el omoară un şarpe ce îi intrase acesteia pe fereastră. Okada este fascinat de frumuseţea ei, iar ea se îndrăgosteşte (?) de el. Copilăresc, dar japonez (şi specific acelei perioade).

Dacă ea îi vorbeşte până la urmă şi ce caută gâsca în titlu va trebui să aflaţi singuri. Dacă însă vă aşteptaţi la vreun seppuku, secrete sau trăiri intense ar trebui să vă reorientaţi. Gâsca sălbatică este pentru cei interesaţi de cultura şi spiritul japonez.

--  Raluca Alexe, Bookblog.ro

Cine a cumpărat acest produs, a mai cumpărat:

Detaliile Produsului

Limba: Română
BRAND: Humanitas
Apariția: 2012
ISBN: 978-973-50-3396-5
Compatibil cu: iPhone, iPad, Android

Pareri