Furtuna Războiului. O Nouă Istorie a Celui de-al Doilea Război Mondial

Furtuna Războiului. O Nouă Istorie a Celui de-al Doilea Război Mondial
233,00 MDL

Disponibilitate: Stoc epuizat

Livrare
  • În Chișinău: 24 de ore (Livrare Gratis de la 599 MDL)
  • În Moldova: 2-3 zile (Livrare Gratis de la 599 MDL)

Descriere

Al Doilea Război Mondial a durat 2 174 de zile, a costat 1,5 trilioane de dolari și în el și-au pierdut viața 50 de milioane de oameni. Cu greu ne mai putem imagina astăzi, la peste 70 de ani de la încheierea conflictului, dimensiunile lui.

Scrisă de cel pe care The Economist l-a numit „cel mai strălucit istoric militar britanic“, Furtuna războiului este o istorie magistrală, bazată pe o concepție nouă asupra motivelor care au dus la înfrângerea germanilor și a japonezilor. Teza lui Roberts este că nu neapărat Aliații au câștigat, ci mai degrabă Hitler a pierdut războiul din cauza unor decizii strategice greșite și, mai ales, din cauza nerenunțării la ideologia nazistă.

Perfectă pentru cititorii care doresc o perspectivă nouă asupra luptelor și campaniilor decisive, de la Dunkerque la Ziua Z, ”Furtuna Războiului” este o examinare puternică și solid documentată a cauzelor și a consecințelor marii conflagrații.

Andrew Roberts este unul dintre cei mai prestigioși istorici britanici, membru al Societății Regale de Literatură și autorul unor cărți premiate și ecranizate. Printre acestea se numără Napoleon and Wellington (2001), Hitler and Churchill: Secrets of Leadership (2003) și Masters and Commanders (2008).

Cea mai bună carte de istorie militară a anului 2010, în Marea Britanie.

Recenzii

Furtuna Războiului este o istorie integrală și comprehensivă a Celui de-al Doilea Război Mondial, începând de la premisele sale și până la Procesul de la Nürnberg. Andrew Roberts aruncă o privire nu doar în sălile Consiliilor de Război ale Aliaților, dar și în cele ale Axei, urmărește cu atenție toate teatrele majore de luptă, analizează cele mai importante decizii luate de către comandanții puterilor implicate în conflagrație și face un pronostic cu privire la ce curs ar fi luat războiul dacă anumite ordine nu ar fi fost date sau dacă anumite decizii ar fi fost luate diferit. Laudă unele strategii geniale și condamnă altele care au dus la inutile pierderi de vieți omenești, sau care au prelungit războiul chiar și cu un an.

Împărțită pe capitole cu titluri extrem de sugestive (Patru invazii: Septembrie 1939-Aprilie 1940; Cinci minute în Midway: Iunie 1942-Octombrie 1944 sau O uimitoare răsturnare de situație: Martie-August 1943), cartea cuprinde 22 de hărți extrem de utile pentru înțelegerea corectă a teatrelor de luptă, precum și 52 de ilustrații, în care sunt imortalizate diferite personalități ale celui de-al Doilea Război Mondial, arme și piese de artilerie utilizate de diferite armate sau imagini din lupte semnificative. Aceasta este o secțiune extrem de utilă a cărții.

Plusuri: O carte monumentală, Furtuna Războiului. O nouă istorie a celui de-al Doilea Război Mondial are avantajul de a prezenta nu doar istoria cronologică, cu tot ceea ce a însemnat casus beli și intrarea fiecărei națiuni în război, dar și o analiză comprehensivă a diferitelor momente deosebite ale conflictului, cum ar fi capitularea Franței sau refuzul categoric al Alianței de a discuta vreun fel de pace cu Germania. În plus, rezervarea unui întreg capitol pentru trecerea în revistă a greșelilor tactice și politice ale tuturor liderilor majori, împreună cu o analiză a ceea ce s-ar fi putut întâmpla dacă acestea ar fi fost diferite îi conferă lucrării un loc aparte în bibliografia care tratează cel de-al Doilea Război Mondial.   

Minusuri: Așa cum am menționat, consider că în calitate de istoric Andrew Roberts nu ar trebui să facă anumite remarci, în plus o analiză și o prezentare cronologică a unui eveniment istoric nu poate implica, din profesionalism, nici o cât de mică măsură de părtinire, mai ales dacă lucrarea critică scrierile justificative ale generalilor naziști care au supraviețuit războiului și procesului de la Nürnberg.  

Recomandari: Celor pasionați de Cel de-al Doilea Război Mondial le recomand să citească această carte înainte de a citi altele, care aprofundează anumite aspecte ale conflagrației, cum ar fi Sfârșitul lui Ian Kershaw, Leningrad al Annei Reid sau În buncăr cu Hitler al lui Joachim Fest.

--  Ovidiu Leonte, Bookblog.ro

Cine a cumpărat acest produs, a mai cumpărat:

Detaliile Produsului

Limba: Română
Coperta: Copertă tare
Pagini: 976
Editura: Litera
Apariția: 2013
ISBN: 978-606-849-442-5
Dimensiuni: 14 x 20 cm
Greutatea: 1.0600

Pareri