Fructele Mîniei

Mai multe poze

Fructele Mîniei
267,00 MDL (62,50 RON)

Disponibilitate: Stoc epuizat

Descriere

Traducere din limba engleza si note de Dumitru Mazilu.
 
In momentul aparitiei romanului Fructele miniei, in 1939, America se lupta cu efectele Marii Crize Financiare. Personajele puse in scena de John Steinbeck, o familie scapatata din Oklahoma, nu au alta solutie decit sa-si lase in urma ferma si sa ia drumul pribegiei, alaturi de citeva animale strinse intr-o masina hirbuita. Un adevarat drum al fagaduintei, calea spre California este calea sperantei, pe care familia Joad o apuca impinsa de gindul la o viata mai buna.
 
Ca in mai toate romanele lui Steinbeck, in spatele unei povesti aproape eroice sta placerea micilor detalii: limbajul plin de culoare, situatiile luate parca dintr-un film mut, hotarirea de neclintit a unui protagonist ce imprima ritmul unei povesti parca fara sfirsit.
 
Fructele miniei este cel mai dur, dar si cel mai tandru roman al lui Steinbeck, cu istoria cea mai aspra, dar si cea mai dulce, mai aproape de realism si, pina la urma, cea mai melodramatica, cea mai furioasa, dar si cea mai idilica.” --Time
 
„O carte care naste emotii puternice, indignare, furie, mila. Un document al protestului si al compasiunii, ca o poveste ce arde sa fie spusa, ca o carte ce tinjeste dupa cititorul ei.”-- The Nation

Cartea a fost adăugată în lucrarea "1001 de Cărți de Citit Într-o Viață", coord. Peter Boxall

Recenzie

In prezent, a afirma că Fructele mâniei este un roman întipărit profund în conştiinţa americană a devenit o banalitate. Totuşi, nici un alt scriitor nu a istorisit cu atâta patos şi angajare politică perioada catastrofală a Marii Crize, din anii 1930. Este capodopera lui Steinbeck, locul său în panteonul literaturii americane fiind confirmat de Premiul Pulitzerîn 1940 (acelaşi an în care a fost ecranizat) şi Premiul Nobel pentru Literatură în 1962.

Romanul se concentrează asupra familiei Joad care îşi pierde ferma din Oklahoma şi porneşte spre vest în speranţa unei vieţi mai bune în California. Pe drum, mii de alţi fugari din Oklahoma se îndreaptă spre vest pe autostrada 66; ei îşi povestesc istorii despre nedreptăţile îndurate şi se bucură la gândul bogăţiei ce îi aşteaptă.

În California găsesc exploatare, lăcomie, salarii mici, foamete şi moarte. Condamnând aspru sălbatica divizare socială pe care cei bogaţi încearcă să o extindă şi să o exploateze, Steinbeck prezintă disperarea ce cuprinde familiile pe măsură ce ameninţarea violenţei, foametei şi morţii se abate asupra lor. Doar prin mânie, solidaritate sfidătoare şi sacrificiu constant ei îşi pot păstra demnitatea.

În trecut, Steinbecka fost criticat pentru sentimentalismul prezentării familiei Joad, dar deşi cititorii îi compătimesc pe membrii acestei familii, ei sunt doar actori într-o tragedie mult mai amplă. Este un roman în primul rând politic, în care înfrângerea, noroiul, foamea şi tratamentul inuman au o încărcătură politică, reprezentând o condamnare a nedreptăţii (şi a celor care deţin poziţia şi puterea de a o crea), ca şi o validare a mâniei tăcute şi a stoicismului demn ce constituie răspunsul omului simplu.  

-- ”1001 de Cărți de Citit Într-o Viață", coord. Peter Boxall

Despre Autor

John Ernst Steinbeck s‑a nascut la 27 februarie 1902 in Salinas, California. Intre 1918 si 1925 urmeaza, cu intre­ruperi, cursurile Universitatii Stanford.

Dupa ce mai multe schite ii sint respinse, Steinbeck debuteaza in 1929 cu un roman, Cupa de aur, al carui protagonist este piratul Henry Morgan. In 1932 publica volumul de nuvele Pasunile Raiului, inspirat din viata fermierilor din Valea Salinas.

Un an mai tirziu ii apare romanul Catre un zeu necunoscut, iar in 1935, Cartierul Tortilla, urmat de Batalia (1936) si clasicul Soareci si oameni (1937), ecranizat in repetate rinduri. In 1938 vede lumina tiparului volumul de nuvele Valea lunga. Pentru Fructele miniei (1939) i se decerneaza Premiul Pulitzer. In urmatoarele doua decenii publica Nopti fara luna (1942), Strada Sardinelor (1945), Autobuzul ratacit (1947), Perla (1947), La rasarit de Eden (1952), cartea sa cea mai indragita, Joia dulce (1954), Scurta domnie a lui Pépin al IV‑lea (1957) si Iarna vrajbei noastre (1961).

In 1962, in urma unui lung periplu prin patruzeci de state americane in compania catelului sau, Charley, scrie volumul Eu si Charley descoperim America. In acelasi an i se decerneaza Premiul Nobel pentru Literatura. John Steinbeck a mai scris eseuri (America si americanii), reportaje, scenarii de film (printre acestea numarindu‑se si celebrul Viva Zapata!). A incetat din viata la 20 decembrie 1968.

Detaliile Produsului

Titlu Original: The Grapes of Wrath
Limba: Română
Coperta: Copertă moale
Pagini: 600
Editura: Polirom
Apariția: Martie 2013
ISBN: 978-973-46-3185-8
Dimensiuni: 13 x 20 cm
Greutatea: 0.6500

Pareri