Frontiere Etice ale Capitalismului

Mai multe poze

Frontiere Etice ale Capitalismului
162,00 MDL (40,50 RON)

Disponibilitate: Stoc epuizat

Descriere

Scandalurile financiare din ultimii ani, in Statele Unite si in citeva tari vest-europene, au readus in actualitate problemele de ordin etic din societatile avansate, chestiunea eticii comportamentului managerial si a responsabilitatii sociale a marilor corporatii devenind o importanta tema de dezbatere publica.

Societatile postcomuniste au oferit si ele un larg cimp de investigatie, in timp ce tarile subdezvoltate sint cunoscute prin fragilitate institutionala si coruptie. Induce oare capitalismul adoptarea unui comportament etic de catre participantii la viata economica sau, dimpotriva, ofera teren fertil lacomiei si rivalitatii agresive? Poate societatea sa sustina dezvoltarea comportamentului etic prin reguli si institutii? Ar trebui companiile sa fie preocupate de obiective sociale generale sau sa se concentreze doar asupra maximizarii profiturilor? Sint doar citeva dintre problemele abordate de autorii care au contribuit la elaborarea acestui volum, oferind o imagine de ansamblu obiectiva a provocarilor etice cu care se confrunta astazi capitalismul.

Cuprins: Capitalismul si etica sa • Capitalismul ca sistem etic: ideal si fezabilitate • Cum si-a pierdut capitalismul sufletul: De la etica protestanta la „baronii jafului” • Mediul etic al pietei libere • Spiritul liberei initiative: etica si responsabilitate • Marketingul etic – un mit?

Despre Autori

Daniel Daianu este profesor la Scoala Nationala de Studii Politice si Administrative (SNSPA) din Bucuresti si membru corespondent al Academiei Romane. Europarlamentar (2007‑2009), fost ministru de Finante (1997‑1998), economist‑sef al Bancii Nationale a Romaniei (1992‑1997) si ministru adjunct de Finante (1992). In iunie 2011 a devenit membru al Consiliului European pentru Relatii Externe (ECFR). Este asociat al institutului CASE din Varsovia si cercetator in­vitat, de‑a lungul anilor, la Russian Research Center (Harvard University), Woodrow Wilson Center (Washington, DC), NATO Defense College (Roma), FMI, OCDE, Comisia Economica ONU pentru Europa. Intre 1999 si 2004 a fost profesor la ASE – Bucuresti, la universitatile Berkeley si UCLA (SUA) si la Universitatea din Bologna.

Radu Vranceanu este profesor de economie si directorul cercetarii la ESSEC Business School (Cergy, Paris). De acelasi autor, la Editura Polirom au mai aparut: Romania si Uniunea Europeana (2002, in colaborare cu Daniel Daianu); Bazele microeconomiei intreprinderii (2004, in colaborare cu Marc Guyot) si Frontiere etice ale capitalismului (2006, in colaborare cu Daniel Daianu).

Detaliile Produsului

Limba: Română
Coperta: Copertă moale
Pagini: 304
Editura: Polirom
Apariția: 2006
ISBN: 973-46-0085-0
Dimensiuni: 16 x 23,5 cm
Greutatea: 0.3000

Pareri