Franz și Francois

Mai multe poze

Franz și Francois
245,00 MDL (61,25 RON)

Disponibilitate: Stoc epuizat

Descriere

Declarat in unanimitate de presa literara drept unul dintre cele mai importante romane din ultimii ani, Franz si Francois a fost distins cu Grand Prix de la Langue francaise.

Franz este scriitor, Francois la fel. Primul a cunoscut un mare succes de critica si de public in anii "40, datorita romanelor sale cu un mesaj conservator si pozitiv si o morala solida. Cel de-al doilea, insa, nu traieste conditia de scriitor cu aceeasi seninatate, iar cartile sale ii ilustreaza angoasa si nesigurantele. Unul este o impunatoare figura paterna, celalalt un fiu strivit de „anxietatea influentei”.

La douazeci de ani dupa moartea lui Franz, Francois se lanseaza intr-o intreprindere dificila, dar eliberatoare: sa stabileasca, prin intermediul noului sau roman, dialogul pe care nu l-a putut avea niciodata cu tatal lui in viata reala. O carte despre relatiile dintre parinti si copii, maestri si discipoli, realitate si fictiune, scris cu o extrema luciditate, dublata de o ironie necrutatoare.

Franz si Francois este unul dintre rarele romane de care te lasi sedus atit de repede si intr-un mod atit de misterios, incit simti nevoia sa-l recitesti numaidecit, pentru placerea de a descoperi motivul acestei tainice atractii.” („Le Monde”)

Recenzii

”Weyergans e un geniu in arta de a povesti cum nu poate sa scrie o carte. Autorul ne pacaleste cu mult farmec atunci cind se lamenteaza ca nu poate sa scrie, deoarece pina la urma reuseste ce si-a propus: sa scrie povestea tatalui sau, un cunoscut scriitor catolic. Scris inteligent, cu multe digresiuni, romanul devine pina la urma captivant.” - Stefan Agopian, mai 2007, 24 Fun

”Vorbesc mult de cinema in Franz si Francois, cred ca acest roman nu este alcatuit numai dintr-o suita de du-te-vino sau de zigzaguri intre doua generatii, dar si dintr-o serie de du-te-vino intre cinema si literatura – ca sa nu mai vorbim despre raporturile antagonice intre religie si erotism, o tema universala.” - Francois Weyergans in interviu cu Dan DAIA, 10-16 noiembrie 2007, in Suplimentul de cultura

Despre Autor

Francois Weyergans s-a nascut in 1941, la Bruxelles om de litere, de imagine si de teatru,. Asemenea tatalui sau, el insusi prozator, eseist, critic literar si de film (al carui portret il regasim in romanul lui Weyergans din 1997, Franz si Francois), incepe sa publice, inca din adolescenta, articole de critica cinematografica. In 1961, la doar douazeci de ani, realizeaza primul sau film (despre Maurice Bejart, care-i va ramine prieten si ii va servi ulterior drept sursa de inspiratie pentru Je t’aime tu danses).

Dupa o serie de documentare si citeva lungmetraje, se lanseaza in literatura; primul sau roman, Le pitre (1973), o relatare jucaus-sarcastica a propriei sale experiente ca pacient al celebrului psihanalist Jacques Lacan, este distins cu premiul Roger Nimier.

In 1979, 1980 si 1981 publica, intr-o succesiune rapida, alte trei romane; ultimul dintre acestea, Macaire le copte, este nominalizat atit la premiul Goncourt, cit si la Renaudot si obtine, in Belgia, premiul Rossel. In ultimii 15 ani, i-au aparut nu mai putin de noua romane, printre care Le radeau de la meduse (1983, Prix meridien des quatre jurys), Je suis ecrivain (1989), La demence du boxeur (1992, Prix Renaudot), Salome (scris in 1969, dar publicat abia in 2005).

Detaliile Produsului

Limba: Română
Coperta: Copertă moale
Pagini: 417
Editura: Polirom
Apariția: 2007
ISBN: 978-973-46-0523-1
Dimensiuni: 10,6 x 18 cm
Greutatea: 0.3000

Pareri