Franţa, Hegemonie sau Declin? [Carte Electronică]

Franţa, Hegemonie sau Declin? [Carte Electronică]

Preț de Listă: 51,99 MDL (13,00 RON)

Preț: 26,00 MDL (6,50 RON)

Economisești: 25,99 MDL (6,50 RON) (49%)

Preț de Listă: 51,99 MDL (13,00 RON)

Preț: 26,00 MDL (6,50 RON)

Economisești: 25,99 MDL (6,50 RON) (49%)

Achită online cu LiberCard în 3 rate cu 0%!

Descriere

Cercetând o multitudine de evenimente, de serii statistice revelatoare sau de aspecte semnificative ale peisajului cultural din Franţa, Lucian Boia scoate în evidenţă câteva constante ale drumului parcurs de la statutul de naţiune hegemonică a Europei la cel de putere de rang secund ocupat astăzi.

Răspunzător de acest declin ar fi, potrivit autorului, un complex de cauze, între care tendinţa spre conservatorism social şi economic, pe care nici măcar Revoluţia n-a reuşit s-o schimbe, şi îndeosebi declinul demografic, început încă în secolul al XVIII-lea şi accentuat până într-o perioadă recentă, revirimentul actual venind cam târziu.

Istoricul nu ezită să ducă analiza până în zilele noastre, încercând să facă o adevarată istorie a prezentului, în care, fără să formuleze predicţii, sondează avantajele potenţiale ale Franţei în contextul actualei crize economice internaţionale şi al mondializarii.

,,Franţa a fost ţara din vestul Europei centralizată foarte devreme şi cu o demografie superioară tuturor celorlalte ţări europene. Această ţară puternică cu mari resurse cu acces la Mediterană, Atlantică şi Marea Mânecii. Ea a fost ţinută în şah însă de Anglia, vecina insulară din nord-vest, într-un război care a ţinut mai mult de o sută de ani. Finalmente, englezii au fost alungaţi şi Franţa a fost de la Renaştere încoace o mare putere. Ea a ajuns să domine Europa în vremea Regelui Soare Ludovic al XVI-lea care a şi fixat graniţele naturale spre est pe Rin. Momentul de maximă dominaţie europeană a fost epoca napoleoniană. Napoleon a supus Italia, Spania, a înglobat Belgia şi Olanda. El i-a învins Austria într-o serie de războaie şi a dat măsură marii lui aroganţe prin Campania din Rusia. Chiar dacă atunci domina Europa numeric 30 de milioane de locuitori în Rusia aventura s-a terminat prost. Napoleon a fost învins de coaliţia împotriva lui şi Franţa a început procesul decăderii ei.

Recenzie

La acest declin de putere a contribuit şi scăderea natalităţii. Pe parcursul unui secol a fost ajunsă şi întrecută de Marea Britanie şi Germania.  Franţa  a avut o tresărire de orgoliu prin Al Doilea Imperiu al lui Napoleon al III-lea. Acesta a fost interesat de o Europă a naţiunilor şi a sprijinit apariţia statelor independente din Balcani printre care şi România. Regele Carol I a fost propunerea împăratului în pofida faptului că era german, îi era rudă şi mai era şi catolic. De atunci este dominantă la noi influenţa Franţei, aristocraţia română fiind francofilă, chiar dacă exista o minoritate educată în Germania. Franţa a trăit obida înfrângerii în războiul cu prusacii care au marcat renaşterea Reichului German. Acest imperiu a devenit rapid prima forţă economică a Europei depăşind şi Marea Britanie. În pofida acestei înfrângeri care a condus la pierderea frontierei estice cu Alsacia şi Lorena, Franţa a constituit rapid un imperiu colonial, cu teritorii în special în Africa. A încercat să creeze aici în Nordul Africii în Algeria o a doua Franţă, experiment ratat finalmente. 

Conştientă de inferioritatea ei a constituit Antanta împreună cu Marea Britanie, vechiul inamic, care conştientiza puterea germană şi cu Rusia. Aşa că Primul Război Mondial a găsit Franţa în tabăra victorioasă. Dar a ieşit extrem de slăbită economic şi uman.  Faptul că Marea Britanie a rămas rezervată în politicile europene, iar SUA noua putere dominantă a lumii a devenit izolaţionistă, a găsit Franţa în situaţia de a face faţă unei Germanii hitleriste dornică de revanşă. Erorile politice şi economice au condus la marele dezastru militar al Franţei în mai-iunie 1940. Acţiunea generalului De Gaulle care a susţinut continuarea luptei împotriva inamicului nazist a salvat Franţa de la o situaţie dezavantajoasă  postbelic. Prin eforturile lui De Gaulle Franţa a fost a patra mare putere la ocupaţia post-belică a Germaniei, dar i-a consolidat şi statutul de putere de mâna a doua.  Toată această perspectivă istorică este aceea definită de Adrian Cioroianu ca fiind din perspectiva muzei Clio.”

Cine a cumpărat acest produs, a mai cumpărat:

Detaliile Produsului

Limba: Română
BRAND: Humanitas
Apariția: 2012
ISBN: 978-973-50-3259-3
Compatibil cu: iPhone, iPad, Android

Pareri