Franny și Zooey (Ediția 2011)

Mai multe poze

Franny și Zooey (Ediția 2011)

Preț de Listă: 122,00 MDL (30,50 RON)

Preț: 61,00 MDL (15,25 RON)

Economisești: 61,00 MDL (15,25 RON) (50%)

Disponibilitate: Stoc epuizat

Descriere

Aceste doua povestiri ample Franny si Zooey scrise de J.D. Salinger si publicate in 1961, releva criza morala a unei adolescente din familia Glass, fosta „copil-minune“, incapabila sa-si daruiasca semenilor sai neobisnuitele ei talente creatoare.

„Povestirile din ciclul familiei Glass - observa intr-un articol din 1963 Sam S. Baskett - dovedesc tot mai clar ca Salinger nu mai e multumit sa produca ceea ce e indeobste recunoscut a fi un lucru realizat foarte bine de el: naratiunea scurta, abrupta, turul de forta construit pe o baza in general ingusta, disecand efectele unei vieti lipsite de idealuri…

Declarindu-se de acord cu viziunea lui Fitzgerald, aceea a tristetii pe care o cuprinde o viata lipsita de adincime, intr-o societate meschina, Salinger refuza ideea ca visul american s-a transformat pe vecie intr-un cosmar. Vazind viata asa cum e in realitate, membrii familiei Glass se dedica pe deplin aspiratiei de a-i gasi, totusi, un sens.»

Cartea a fost adăugată în lucrarea "1001 de Cărți de Citit Într-o Viață", coord. Peter Boxall

 

Recenzii


 

”Salinger e dintre cei mai cititi pe la noi, mereu prezent in topurile de vinzari. Fara povestile familiei Glass insa, Salinger nu e Salinger.” - Costi Rogozanu, mai 2012, in Zile si Nopti

”Notorietatea romanului De veghe în lanul de secară a avut ca efect distragerea atenţiei atât de la alte scrieri ale lui Salinger, cât şi de la calitatea esenţială a scrierilor sale în general: este, în primul rând, vorba despre detalii, mai curând decât despre descrierea pe larg a insatisfacţiei şi înstrăinării. Franny şi Zooey este aproape în întregime o carte compusă din detalii.

O pereche de povestiri, despre doi copii ai familiei Glass, „romanul" are aproape aerul unei lucrări minore sau al unei schiţe, din cauza structurii sale deformate şi naraţiunii aparent nefocalizate. Şi totuşi, în întregul său, abordează idei care sunt marginale în alte scrieri ale lui Salinger, în special egoismul şi „falsitatea" oamenilor care, în special datorită intelectualismului sau religiei, cred că pot furniza idei absolute şi sunt astfel scutiţi de necesitatea rezolvării problemelor care apar în viaţa de zi cu zi.

Interesul manifestat de Salinger pentru religia orientală - în special, respingerea ideilor absolute şi refuzul de a considera orice lucru ca fiind garantat - este cel mai clar în romanul Franny şi Zooey. Pe măsură ce romanul progresează, cei mai tineri membri ai familiei Glass sunt torturaţi de ideea că şi ei se îndreaptă spre avariţie, că religia, cunoaşterea şi chiar fericirea au fost reduse la o marfă.

Ca atare, orice alegere, indiferent despre ce este vorba, are potenţialul de a fi ori negativă, ori pozitivă. în lumea modernă, când tot ce îşi doresc majoritatea oamenilor ar fi un stil de viaţă care să elimine nevoia permanentă de a decide ce vor face, paralela cu aparent minora lucrare a lui Salinger este deosebit de potrivită.

-- ”1001 de Cărți de Citit Într-o Viață", coord. Peter Boxall

 

Despre Autor


 

David Salinger nascut pe 1 ianuarie 1919, la New York, Jerome  a inceput sa scrie in adolescenta. In 1940, a publicat nuvela The Young Ones, in revista americana Story, iar in 1942 s-a inrolat in armata, participind ulterior la Debarcarea din Normandia, o experienta care l-a marcat profund. Revenit in Statele Unite, Salinger publica, in 1948, in revista The New Yorker, nuvela O zi perfecta pentru pestii banana/ A perfect day for bananafish, in care-i prezinta cititorilor, pentru prima data, pe membrii familiei Glass, care vor aparea ulterior in mai multe dintre operele sale.

Impunerea definitiva a lui Salinger in lumea literara vine odata cu romanul De veghe in lanul de secara (editia I Polirom, 2001; editia a II-a, 2005), devenit deja o opera clasica a literaturii universale. In 1965, dupa alte citeva carti publicate, printre care Noua povestiri (Polirom, 2001), Dulgheri, inaltati grinda acoperisului • Seymour: o prezentare (Polirom, 2002), Franny si Zooey (Polirom, 2002) a disparut de pe scena literara americana.

Considerat unul dintre cei mai influenti scriitori americani, un clasic al literaturii secolului XX, J D. Salinger si-a cistigat treptat o faima paralela prin decizia de a se retrage initial din realitatea editoriala si apoi definitiv din viata publica. Nu a mai publicat nimic din anul 1965 si nu a acordat nici un interviu presei in ultimii 28 de ani. Viata scriitorului american a devenit un mister de la decizia sa de a se refugia in Cornish, New Hampshire.

Potrivit relatarilor fiicei scriitorului si ale unei prietene apropiate a acestuia, Salinger a scris pina spre sfirsitul vietii, insa nici un manuscris al sau nu a fost trimis unei edituri de mai bine de patru decenii. „Iubesc sa scriu si va asigur ca fac asta cu regularitate. Scriu pentru mine insa, si vreau sa fiu lasat in pace in timp ce fac asta”, declara Salinger in cel mai recent interviu al sau, acordat publicatiei Boston Globe in 1980.
J.D. Salinger a incetat din viata pe 28 ianuarie, la virsta de 91 de ani, la resedinta sa din Cornish, New Hampshire.

Detaliile Produsului

Titlu Original: Franny and Zooey
Limba: Română
Coperta: Copertă moale
Pagini: 220
Editura: Polirom
Apariția: 2011
ISBN: 978-973-46-2030-2
Dimensiuni: 10,6 x 18 cm
Greutatea: 0.2500

Pareri