Fluturele Negru [Carte Electronică]

Fluturele Negru [Carte Electronică]

Preț de Listă: 89,99 MDL (22,50 RON)

Preț: 62,10 MDL (15,53 RON)

Economisești: 27,89 MDL (6,97 RON) (30%)

Downloadează Gratuit un Fragment (Ediția Print)
Ediție Print (PDF)

Preț de Listă: 89,99 MDL (22,50 RON)

Preț: 62,10 MDL (15,53 RON)

Economisești: 27,89 MDL (6,97 RON) (30%)

Acceptăm plata cu LiberCard de la MAIB - plăți în 3 rate cu 0% dobândă!

Carte disponibilă în:

Adresa Telefon Stoc
Bestseller din Chișinău (Telecentru) str. Drumul Viilor 36/1 022-993-992 Stoc limitat

Descriere

"Unii i-au spus „pictorul nopţii eterne“, alţii au desluşit în el Anticristul picturii. Unii i-au admirat forţa creatoare, alţii i-au deplâns prăbuşirile. Iubit şi blamat, violent şi generos, niciodată împăcat cu sine sau cu lumea, Michelangelo Merisi, alias Caravaggio, îşi scrie romanul vieţii când cu pana, când cu pensula, când cu spada.

În Roma începutului de secol XVII, printre cârciumari şi marchizi, prostituate şi cardinali, cartofori şi târgoveţi, Caravaggio răstoarnă canoanele şi dă foc prejudecăţilor. Modelele lui vin din bordeluri sau închisori, prietenii îl însoţesc în taifasuri stropite cu vin şi încăierări la colţ de stradă.

Pierdut în voluptatea sfidării, gata oricând să contrazică şi să contrarieze, Caravaggio e un damnat cu mâini îngereşti, un păcătos răscolit de obsesii. Iar una dintre aceste obsesii îl vizitează tot mai des, sub forma unei vietăţi nocturne pe care, într-un ritual de exorcizare, artistul vrea s-o aştearnă pe pânză."

Romanul istoric Fluturele negru este, alături de Cu inima smulsă din piept, încă o dovadă a talentului nemăsurat cu care Radu Paraschivesu reanimă epoci a căror glorie o mai păstrează încă frescele sau tomurile prăfuite. Frescă a Renaşterii italiene, Fluturele negru împletește zbuciumata existenţă a lui Caravaggio cu urzeala de intrigi din sânul Bisericii conduse de Papa Camillo Borghese sau cu savuroase prelegeri despre rolul artei, toate pe fundalul unei Rome înfloritoare şi generoasă ca “o mireasa jinduită la grămadă“.

Recenzii

,,Nimeni nu ştie precis care este atributul potrivit pentru pictorul Merisi: geniu cu o viziune inovatoare, atins de nebunia creaţiei, sau o prezenţă turbulentă, fără onoare. Norodul îl iubeşte însă pentru că se regăseşte în figurile sfinţilor şi martirilor zugrăviţi după temele favorite ale Reformei Catolice – convertirea şi moartea. Nobilii îl detestă în secret şi îi disecă fiecare tablou în încercarea de a găsi originile beznei ce-şi trăieşte pe pânză, independent, propria viaţă.

Din acest motiv îl numesc Anticristul picturii. Destinul artistului este legat ombilical de cel al modelelor sale: Lide, misterioasa curtezană cu minţile rătăcite, ce duce cu ea un teribil secret, şi Mario, tânărul a cărui frumuseţe i-a trezit atât pasiunea trupească, dar şi dorinţa de a-l imortaliza în Bacchus adolescent sau Băiatul cu coş cu fructe. Lide, una dintre componentele “cvartetului de borfeturi” – prostituate ce aveau “raporturi complicate” cu Biserica, fiind folosite deopotrivă ca modele şi desfătări, va pecetlui soarta pictorului şi îl va împinge la crimă.

O legătură dureros de personală, un joc al dragostei şi al urii, îl leagă pe Merisi de oraşul ce-l atrage ca o ispită – Roma. Alegorie a decadenţei şi a splendorii străvechii cetăţi este tabloul Amor vincit omnia, unde oraşul se materializează în lascivul Amor, pregătit să primească pe oricine în braţele sale şi să-l ducă spre pierzanie. O declaraţie de iubire, căci Roma, citită pe dos, devine…Amor.” -- http://hyperliteratura.ro/fluturele-negru/

Cine a cumpărat acest produs, a mai cumpărat:

Detaliile Produsului

Limba: Română
Editura: Humanitas
Apariția: 2011
ISBN: 978-973-50-2983-8
Compatibil cu: iPhone, iPad, Android

Pareri