Filosofia lui Caragiale

Filosofia lui Caragiale
159,00 MDL (39,75 RON)

Disponibilitate: Stoc epuizat

Descriere

Editia a II-a revazuta si adaugita.
 
O importanta culegere de eseuri si studii despre scrierile lui Caragiale, analizate dintr-o perspectiva inedita.
 
Ce cultura teoretica si mai ales filosofica avea Caragiale? Ce gindea el despre lume, despre Dumnezeu, despre arta? Ce credea el, iar nu personajele lui, despre starea Romaniei? Care sint filosofii pe care i-a citit si cum l-au influentat ei?
 
Cartea Martei Petreu, o monografie tematica despre gindirea lui Caragiale, il arata pe marele dramaturg si prozator intr-o ipostaza mai putin cunoscuta, de „filosof”. Un filosof neumblat la vreo scoala filosofica, dar pasionat de filosofie si care isi pune intrebari tipic filosofice, devenind chiar creatorul citorva concepte originale, precum „estele”, „suntem”, „elemental”. Descoperim un Caragiale iscoditor peste masura, interesat de teoriile contemporane din stiinte si, asemenea celor mai multi intelectuali romani din epoca, gindind lumea prin teoria junimist-maioresciana a formelor fara fond si sensibil la filosofia schopenhaueriana a „vointei de a fi”.

Recenzii

”Este de-a dreptul captivant sa urmaresti felul in care Marta Petreu proiecteaza filosofic derapajele de limbaj si de logica ale personajelor caragialiene, urcind, pentru a le pune diagnostice, pina la Dialogurile lui Platon populate de sofisti.
O carte docta plina de farmec. „ -- Gabriel Dimisianu , nr. 24, 15 iunie 201, in Romania literara

”Oglinzile lui Caragiale sint oglinzile Martei Petreu. Cartea este scrisa, in fapt, la patru miini. Putem decela aici doua Marta Petreu. Una ideologizata, care il transforma pe Caragiale intr-un pretext pentru un discurs corect politic, si alta libera, care scrie despre Caragiale, doar pentru Caragiale. Si o face bine, cu o remarcabila putere interpretativa, probind rafinament analitic (...)” -- Adrian Jicu, mai 2012, in Ateneu, nr. 5

”Opera lui I.L. Caragiale pare ca si-a revelat toate sensurile, privita fiind din prespective critice diferite. A vorbi despre filosofia lui Caragiale asa cum o face Marta Petreu in monografia tematica Filosofia lui Caragiale vine ca o demonstratie a acestui adevar, autoarea propunindu-si sa descopere „fundamentele ultime ale gindirii lui Caragiale”, „mintea cea mai luminata” din cultura noastra.

Marta Petreu imbogateste exegeza operei si spiritului caragialian. Dimensiunea propusa de ea releva si reveleaza modernitatea caragialismului. Iar ideea ca
I.L. Caragiale este un precursor al lui Emil Cioran invita spiritul sa mediteze la alte teme incitante. (...) Bucurindu-se ca a recitit opera unui mare scriitor, cititorul se poate bucura de noul unghi propus, ca si de scriitura Martei Petreu.” -- Ana Dobre, august 2012, in Luceafarul, nr. 8

”Citind cartea Martei Petreu vom afla care erau parerile lui I.L. Caragiale despre lume, despre firea romanului si situatia Romaniei, despre Dumnezeu, despre adevar si arta. De asemenea, vom identifica opiniile sale sociale si politice. Desi nu este filosof si nu are pretentie de istoric al ideilor, Caragiale reuseste sa valorifice, prin intermediul personajelor sale, marile teme ale reflectiei filosofice, iar Marta Petreu le sintetizeaza, oferindu-ne spre lectura un „chip” nou al scriitorului.” -- Adrian Tiglea, 16 iulie 2012, in Club Diverta

Despre Autor

Marta Petreu este scriitor si profesor. A debutat editorial in 1981, cu volumul de poeme Aduceti verbele. Alte volume de poeme: Dimineata tinerelor doamne (1983); Loc psihic (1991); Poeme nerusinate (1993); Cartea miniei (1997); Apocalipsa dupa Marta (1999); Falanga (2001); Scara lui Iacob (2006).
O culegere lirica, Poemes sans vergogne, i-a aparut in 2005 in Franta.

Este autoarea mai multor volume de eseuri si studii despre filosofia si cultura romaneasca: Teze neterminate (1991); Jocurile manierismului logic (1995); Un trecut deocheat sau „Schimbarea la fata a Romaniei” (1999; ed. a II-a, 2004; carte aparuta in SUA in 2005, cu titlul An Infamous Past: E.M. Cioran and the Rise of Fascism in Romania); Ionescu in tara tatalui (2001; ed. a II-a, 2002; carte aparuta in Serbia in 2011, cu titlul Jonesko u očevoj zemlji); Filosofia lui Caragiale (2003); Filosofii paralele (2005); Despre bolile filosofilor. Cioran (2008; ed. a II-a, 2010; carte publicata intii in Serbia, cu titlul O bolestima filozofa. Cioran).

La Editura Polirom au mai aparut: Diavolul si ucenicul sau: Nae Ionescu – Mihail Sebastian (2009; ed. a II-a, 2010), Acasa, pe Cimpia Armaghedonului (2011), Apocalipsa dupa Marta (2011), Cioran sau un trecut deocheat (2011), De la Junimea la Noica. Studii de cultura romaneasca (2011), Filosofia lui Caragiale , O zi din viata mea fara durere (2012) si Ionescu in tara tatalui (2012).(2012)

Detaliile Produsului

Limba: Română
Coperta: Copertă moale
Pagini: 240
Editura: Polirom
Apariția: Martie 2012
ISBN: 978-973-46-2558-1
Dimensiuni: 13 x 20 cm
Greutatea: 0.2500

Pareri

Bestseller.md îți mai recomandă: