Fii și Îndrăgostiți (Top 10+) [Carte de Buzunar]

Mai multe poze

Fii și Îndrăgostiți (Top 10+) [Carte de Buzunar]
103,00 MDL (25,75 RON)

Disponibilitate: Stoc epuizat

Descriere

Roman parţial autobiografic, celebrul Fii şi îndrăgostiţi al lui D.H. Lawrence este însăşi imaginea rupturii izvorâte din prea multă dragoste. Respinsă de soţul ei brutal, Gertrude Morel îşi dedică viaţa fericirii celor doi fii: William şi Paul. Drama familiei reînvie atunci când William moare, iar Paul, încercând să scape de afecţiunea sufocantă a mamei, îşi caută dragostea departe de ea.

Cartea a fost adăugată în lucrarea "1001 de Cărți de Citit Într-o Viață", coord. Peter Boxall


Recenzii

”Cronică de familie şi bildungsroman. Investigaţie psihologică, iubire şi sexualitate. Contradicţii, opoziţii... realism şi simbolism. Toate aceste mijloace – şi nu numai – au fost folosite de scriitorul englez D.H. Lawrence în romanul Fii şi îndrăgostiţi. …atmosfera apăsătoare care te însoţeşte pe tot parcursul lecturii. Cu o singură excepţie; există un fragment diamentral opus faţă de restul cărţii. Paginile 34-35 prezintă imagini superbe, momente de revelaţie; un al doilea botez în mijlocul naturii. De ce şi cum... puteţi dezlega singuri secretul.” -- Elena Atudosiei, AltIasi.ro

”În Fii şi îndrăgostiţi, Lawrence descrie într-un mod fascinant zona rurală din Nottinghamshire şi comunitatea minieră de care era atât de profund ataşat. Analiză cutezătoare prin onestitatea cu care atacă probleme precum familia şi certurile casnice, lupta de clasă, conflictul dintre sexe, sexualitatea, industrializarea şi sărăcia, Fii şi îndrăgostiţi prinde viaţă şi datorită lumii naturale, evocate cu o intensitate ce frizează misticismul.

Punctul central al romanului este relaţia dintre Paul Morel şi mama sa prezentă, maternă ubicuă nutrind ambiţii nemăsurate pentru talentatul ei fiu. Legătura puternică dintre cei doi îl exclude pe tată, un minier cu educaţie precară, tratat cu dispreţ de mamă, atitudine preluată de Paul pe măsură ce creşte. Astfel, probleme grave privind diferenţele sociale se întrepătrund cu chestiuni psihosexuale de moment. Paul îndeplineşte aspiraţiile frustrate ale mamei prin educaţie şi artă, dar relaţia aproape incestuoasă dintre mamă şi fiu riscă să-i ameninţe dezvoltarea personalităţii ca adult şi relaţiile sexuale mature cu alte femei.

Preocupat de poziţia socială a unei femei atât de inteligente ca Gertrude Morel, prinsă în capcana unei comunităţi miniere şi a unui soţ acrit de viaţă, romanul tratează şi frustrările iubirii adolescentine, atracţia confuză a diverselor tipuri de relaţii sexuale, ca şi violenţa rivalităţilor masculine.”

-- ”1001 de Cărți de Citit Într-o Viață", coord. Peter Boxall

Vizi Trailerul Ecranizării

Romanul Fii şi îndrăgostiţi a inspirat o celebra ecranizare, în regia lui Jack Cardiff, câştigătoare a unui premiu Oscar şi nominalizată la premiile Bafta.


Despre Autor

David Herbert Lawrence, scriitorul englez care a lăsat o amprentă sensibilă asupra multor autori importanţi, printre care Lawrence Durrell şi Henry Miller, s-a născut în 1885 la Eastwood, în Nottinghamshire, ca fiu al unui mâner şi al unei foste învăţătoare. La 13 ani câştiga o bursă la liceul din Nottingham, pe care-l părăseşte în 1901 din cauza sănătăţii precare. Pentru scurtă vreme lucrează la un atelier de articole chirurgicale (întocmai ca Paul Morel, eroul romanului Fii şi îndrăgostiţi).

Se îndrăgosteşte de Jessie Chambers (Miriam, din acelaşi roman), care, în 1903, îl va ajuta să debuteze cu mai multe poeme în The English Review. Între 1902 şi 1906 se angajează în învăţământ, în ţinutul natal, spre a strânge bani pentru universitate. În 1907 se înscrie la Colegiul universitar din Nottingham, dar în curând plămânii şubrezi îl vor obliga să renunţe la studii.

Predă la Croydon, lângă Londra, până în 1912, după care se va dedica exclusiv scrisului. Moartea mamei sale, de care era extrem de ataşat (1910), va fi redată de Lawrence în ultima parte a romanului Fii şi îndrăgostiţi din 1913. În 1914 are loc o altă cotitură în viaţa sa: căsătoria cu Frieda Weekley (născută von Richthofen), alături de care va trăi o frământată poveste de iubire, punctată de lungi călătorii în Europa, Ceylon, America şi Australia, urmate de stabiliri temporare în New Mexico, SUA şi Mexic.

Detaliile Produsului

Titlu Original: Sons and Lovers
Limba: Română
Coperta: Copertă moale
Pagini: 528
Editura: Polirom
Apariția: 2011
ISBN: 978-973-46-2180-4
Dimensiuni: 10,6 x 18 cm
Greutatea: 0.5000

Pareri

Bestseller.md îți mai recomandă: