Fiesta

Mai multe poze

Fiesta
289,00 MDL (72,25 RON)

Disponibilitate: Stoc epuizat

Descriere

Fiesta este romanul de debut al lui Ernest Hemingway.

Actiunea se concentreaza in jurul unui grup de americani expatriati care traiesc la Paris si fac sistematic excursii prin Franta si Spania. Naratorul acestui roman scris la persoana intii este Jake, fost combatant in Primul Razboi Mondial. Jake sufera de pe urma unei rani misterioase, ce il impiedica sa aiba o relatie sexuala cu personajul feminin central al cartii, Brett Ashley.

Pe parcursul intregii carti Brett si prietenii ei calatoresc, se distreaza, se indragostesc sau doar flirteaza, dar nu reusesc sa alunge un sentiment straniu, de goliciune, de vid, specific „generatiei pierdute” de dupa razboi. Desi pentru Hemingway a reprezentat debutul in roman, Fiesta este una din marile carti ale secolului XX. Forta narativa a autorului, stilul aparent simplu, dar foarte expresiv, talentul sau incontestabil de povestitor si abilitatea de a crea personaje memorabile fac din volumul de fata o capodopera a literaturii universale.

Cartea a fost adăugată în lucrarea "1001 de Cărți de Citit Într-o Viață", coord. Peter Boxall

Recenzie

”Ironia cinică a titlului original („Şi soarele se ridică") -aluzie la misterioasa rană căpătată în Marele Război de naratorul lake şi la ceea ce nu se mai ridică - dă tonul acestui roman al „Generaţiei Pierdute". Un grup de expatriaţi cinici, cu o viaţă grea, îşi trăiesc existenţa tumultuoasă ca un uragan în faţa ochilor unui observator destul de calm, Jake.

În descrierea călătoriei lor din l'entre deux guerres, de la Paris la Pamplona, pentru fiesta din iulie, romanul surprinde o cultură zdruncinată de război ce se pierde în băutură şi drame, neinteresată de nimic, decât de ocazionalele iluzii liniştitoare ale unor experienţe semnificative. Irascibil într-o manieră donquijotească, Robert Cohn dramatizează căderea finală în absurd a eroului romantic, cultivând o pasiune distrugătoare pentru fosta iubită a lui Jake, Brett, cu care împarte patul, dar nu şi iubirea intensă sau viziunea sa profundă.

Primul mare roman al lui Hemingway a reprezentat o cotitură stilistică. Deşi influenţa sa asupra literaturii ulterioare i-a estompat oarecum radicalismul, stilul inovativ al lui Hemingway se distinge, prin comparaţie cu al unor contemporani mai cunoscuţi ca Madox Ford sau Theodore Dreiser. Stilul simplu creează un limbaj aparent neafectat, reliefând puternic dinamica acţiunii şi personajele, într-o manieră încă neegalată.  

-- ”1001 de Cărți de Citit Într-o Viață", coord. Peter Boxall

Despre Autor

Ernest Hemingway (1899‑1961) este unul dintre marii prozatori americani ai secolului XX si un clasic al literaturii uni­versale. Scrierile lui s‑au bucurat de un succes imediat inca din timpul vietii autorului. Hemingway a primit in 1953 premiul Pulitzer, in 1954 premiul Nobel, iar multe dintre cartile lui au fost ecranizate la scurt timp dupa aparitie.

A avut o viata extrem de tumultuoasa: s‑a casatorit de patru ori, a fost un vinator si un pescar pasionat, a participat la ambele conflagratii mondiale si la Razboiul Civil din Spania. In Primul Razboi Mondial a lucrat ca sofer pe ambulanta, a fost ranit pe frontul italian, iar guvernul Italiei i‑a acordat Medaglia d’argento pentru eroism.

Detaliile Produsului

Titlu Original: The Sun Also Rises
Limba: Română
Coperta: Copertă tare
Pagini: 288
Editura: Polirom
Apariția: 2008
ISBN: 978-973-46-1049-5
Dimensiuni: 13 x 20 cm
Greutatea: 0.3600

Pareri

Bestseller.md îți mai recomandă: