Ferestrele Vântului

Mai multe poze

Ferestrele Vântului

Preț de Listă: 60,00 MDL (12,06 RON)

Preț: 39,00 MDL (7,84 RON)

Economisești: 21,00 MDL (4,22 RON) (35%)

Disponibilitate: În Stoc

Doar 1 exemplar disponibil

sau

Descriere

Vrăjitorul

”Uite aşa trec,

cu mers de pisică,

prin oraşul adormit,

înaintez atent,

umbra mi-am lăsat-o acasă

în cui,

ca o fantomă

pierdută în intrigi de curte pe care n-o văd decât pruncii...” -- Gaetano Longo

Traducere din italiană de Nicolae Dabija și Valentina Corcodel.

Italianul Gaetano Longo este la ora actuală unul dintre cei mai importanţi poeţi europeni. Cu lucrări traduse în majoritatea limbilor importante, Gaetano Longo se înrudeşte cu marii poeţi ai lumii, cum îl consideră scriitorul spaniol Justo Jorge Padron, care afirmă că poezia acestuia reprezintă poezia viitorului.

El vine în contextul creaţiilor lui Ovidiu şi Ungaretti. O cultură de mare vechime, altoită la căutările poeziei de azi, nu poate să nu dea literaturii universale creatori de primă mărime, unul dintre ei fiind Gaetano Longo.

Un trubadur modern e acest făuritor al rimei care nu se vede şi al ritmului camuflat, în numele poeziei care se vrea descătuşată de canoane, inerţii, îngrădiri prozodice, spre a fi Ea însăşi. Gaetano e pe alocuri comparabil cu un Paganini al Versului. Virtuoz în mânuirea verbului, maestru în subtilizarea metaforei, poetul transmite capriciile şi variaţiunile marelui violonist în Poezie.

Poemul lui nu face zgomot, el e cântec, şoaptă, tăcere.

,.Am învăţat să mănuiesc sabia astfel

încât să nu-mi rănesc visele. "-- Ferestrele vântului

Visul face parte din real, completându-l. El reprezintă chiar realitatea.

Poezia, în concepţia acestui autor, are puterea de a visa, de a te înălţa, de a te citi. Longo crede în ea. Într-un poem dedicat lui Nichita Stănescu (,,In amintirea acelei zile de primăvară în care Justo ne-a făcut cunoştinţă"), ca şi autorul celor „11 elegii", creatorul italian crede că poezia este chiar inima poetului „care bate în afara pieptului" şi că nici „nu-i nevoie de multe cuvinte, ca să descoperi că poezia există."

Numeroasele lui cărţi le-aş compara cu nişte răscruci. Mereu altele şi totodată aceleaşi. Ele sunt busole care arată faţetele eului, cu un pol statornic - inima poetului. Ele sugerează de fiecare dată reîntoarcerea la sine. Suflet sensibil, bardul, precum un seismograf în aşteptare de cutremure, aşteaptă poezii. -- Nicolae Dabija

Despre Autor

Poet, traducător, filozof al culturii, publicist, istoric, savant, sociolog, estetician, critic literar, cineast, Gaetano Longo este apreciat nu doar în patria sa, Italia, dar şi pe plan universal. Este autorul a peste 100 de volume scrise sau traduse în limba italiană. Cărţile sale au fost editate în Spania, Peru, Brazilia, Cuba, Serbia, Columbia, România, Macedonia, El Salvador etc.

Născut la 6 ianuarie 1964, în oraşul Trieste, Italia, a urmat cursuri de economie şi comerţ, ştiinţe politice, istorie şi politică latino-americană la Academia Militară din Modena şi la Universităţile din Trieste, Bologna şi Buenos Aires.

Gaetano Longo este apreciat cu diverse premii pe plan internaţional.

Din vastul palmares de aprecieri fac parte cele acordate de „Festivalul Internaţional de Poezie din Struga" (Macedonia), de „Festivalul Internaţional de Las Palmas de Gran Canaria" (Spania), de „Festivalul Internaţional de Medellin" (Columbia), de „Reuniunea Bienală a traducătorilor şi agenţilor literari din Rio de Janeiro" (Brazilia), Premiul Conferinţei Internaţionale Ştiinţifice IDEAMER1CA (Cuba), Premiul „Poezia Mestizaje y" (Barcelona, Spania), al Reuniunii poeţilor italieni şi greci (Kefalonia-Grecia), Premiul International „Mihai Eminescu" (România), cel al Festivalului Internaţional de Poezie din Craiova (România), premiul Târgului de Carte din Havana (Cuba), al Festivalului Internaţional de Poezie din Havana (Cuba), al Festivalul Internaţional de Poezie San Salvador (El Salvador), al „Reuniunii Internaţionale de Poezie" (Salamanca) şi altele.

Detaliile Produsului

Limba: Română
Coperta: Copertă moale
Pagini: 88
Editura: Literatura și Arta
Apariția: 2014
ISBN: 978-9975-4148-5-2
Dimensiuni: 10,6 x 20 cm
Greutatea: 0.1000

Pareri

Bestseller.md îți mai recomandă: