Femei fără Bărbați

Femei fără Bărbați
174,00 MDL (43,50 RON)

Disponibilitate: Stoc epuizat

Descriere

O capodopera a literaturii contemporane, o carte interzisa de cenzura iraniana
 
Romanul Femei fara barbati a inspirat in anul 2009 o celebra ecranizare, pentru care regizoarea ei, Shirin Neshat, a cistigat Leul de Argint la Festivalul de film de la Venetia.

Femei fara barbati urmareste destinele intretesute a cinci femei care ajung sa traiasca laolalta intr-o gradina din apropierea Teheranului. Cele cinci, printre care se numara o prostituata, o femeie instarita de virsta mijlocie si o profesoara, ajung sa ilustreze voci ale femeilor din societatea iraniana contemporana confruntate cu discriminarea generata de gindirea traditionalista si dogmatica. Farrokhlagha, proprietara gradinii magice, si-a ucis accidental sotul tiran. Mounes, necasatorita desi are 38 de ani, a fost atacata si ucisa de propriul frate.
 
Gradina in care se regasesc cele cinci personaje reprezinta pentru ele un spatiu al izolarii si al libertatii, in care se refugiaza de realitate, dezvaluind astfel chipuri ale oprimarii la care sint supuse femeile din Iran.
 
„In Femei fara barbati, Shahrnush Parsipur afirma inca o data adevarul simplu ca fragilitatea si puterea isi stau alaturi, iar calitatile acestea sint delicate, pretioase si vesnic feminine.” -- Shirin Neshat, regizoarea filmului Femei fara barbati
 
„Shahrnush Parsipur isi scrie romanul cu unelte de prozator, dar si de polemist; Femei fara barbati e si o forma de protest impotriva discriminarii femeii in traditia persana.” -- Publishers Weekly


Recenzie
 
„Cinci femei. Cinci destine. Doi bărbați decisivi. O lume reală care nu le vrea. O lume magică care le așteaptă cu brațele deschise.

Este foarte ușor să spui despre o carte că e precum un poem. Este cel mai facil mod de a flata un autor și un roman despre care trebuie să vorbești și ai probleme în a-ți găsi cuvintele.

Femei fără bărbați nu este doar un poem ci, mai degrabă, o baladă închinată feminității care trebuie să supraviețuiască în chingile credinței religioase, chingi puternic strânse care le frâng sufletele și trupurile. Femeile lui Parsipur sunt bine ancorate în lumea și cultura iraniană, în credințele și cerințele societății iraniene, tocmai de asta ele și reușesc să evadeze într-o lume magică pe care doar orientalii o pot vedea, trăi și simți. Da, îi invidiez pentru asta.

Parsipur mi-a adus aminte de Rushdie prin întorsătura pe care o ia viața personajelor, iar romanul are motive specifice realismului magic. Mesajele subliminale care fac trimitere la cultura persană te fac să vânezi fiecare propoziție pentru a prinde înțelesul ascuns pe care Parsipur vrea să-l transmită. Deși poate fi considerat un volum elitist, absolut orice cititor se poate bucura de scriitura și izul de magie și basm pe care Femeie fără bărbați le aduce, chiar dacă nu are cunoștințe profunde despre cultura arabă.” -- Vlad ZverDespre Autor

Shahrnush Parsipur s-a nascut in 1946 in Teheran. A urmat sociologia la Universitatea din Teheran, iar ulterior a studiat filosofia si civilizatia chineza la Sorbona. Intoarsa din Franta inainte de a-si termina studiile, in 1979, din cauza revolutiei din Iran, a fost arestata in urma unei neintelegeri si a petrecut mai bine de patru ani in inchisoare. Mai tirziu a fost iarasi incarcerata din pricina opiniilor sale disidente.

A debutat cu povestiri, iar in 1976 i-a aparut cel dintii roman, Ciinele si iarna cea lunga. Scrierile sale au atras atentia cercurilor literare din Teheran, iar in 1992 a fost invitata intr-un turneu in America si in tari din Europa. La revenirea in Iran, a constatat ca in tara publicarea cartilor sale fusese interzisa, asa ca s-a intors in Statele Unite, unde locuieste si in prezent.

Detaliile Produsului

Limba: Română
Coperta: Copertă moale
Pagini: 152
Editura: Polirom
Apariția: Noiembrie 2014
ISBN: 978-973-46-4682-1
Dimensiuni: 13 x 20 cm
Greutatea: 0.2500

Pareri