Faust Moare de Două Ori

Faust Moare de Două Ori
92,00 MDL (21,59 RON)

Disponibilitate: Stoc epuizat

Descriere

Traducere din cehă de Lidia-Veronica Nasincova.

„În anul 1967 a avut loc premiera piesei radiofonice Faust moare de două ori, pe care, după succesul din Cehoslovacia, au difuzat-o şi posturi din Canada și Irlanda, Elveţia şi Germania. Autorul a rescris-o sub forma unui roman fascinant, care urma să apară în anul 1969 la editura Mladá fronta. Dar din cauza aşa-ziselor idei subversive, n-a mai apărut atunci, ci abia în anul 2003.

Faust moare de două ori este, de fapt, un thriller politic model pe tema relaţiei dintre individ şi putere, dar în acelaşi timp şi un roman psihologic cu suspans, în care prin dorinţă, curaj şi teamă se împlineşte un admirabil destin uman.“ -- Jiří Tomáš


Primele PaginiDe îndată ce bărbatul din faţa lui pomeni de atentat, dădu să se ridice, să-1 conducă până la uşă şi pe scări până jos la parter, ba poate chiar până în faţa casei, să aştepte pe scară până ce ar ajunge pe trotuar atât de departe, până ce i-ar dispărea din câmpul vizual. Dar nu se ridică, iar bărbatul rămase în continuare lângă fereastra ce dădea în strada acoperită cu zăpadă; calm, fără emoţii îşi aprindea ţigara, aşteptând ca flacăra chibritului să se aprindă ca lumea. Nu are mai mult de patruzeci şi doi de ani, îşi zise, nu mai e chiar tânăr, să aibă siguranţa aia aiurită, încrezută, doar dacă...

Doar dacă ar şti prea multe! îl cuprinse iar angoasa. Simţi în piept apăsarea bine cunoscută şi inspiră nervos. Durerea din piept îl apăsa în fotoliu, nepermiţându-i nicio mişcare.

Abia trecuse o jumătate de oră de când intrase bărbatul în camera lui, care era închisă pentru oricine, cu excepţia bătrânei. în acest timp deasupra oraşului au trecut nori joşi, lăsând pe acoperişuri o pulbere de nea. Acum de la ferestrele clădirii de vizavi se reflectau razele soarelui ce apunea. în curând se va lăsa treptat întunericul. Atunci va trebui să aprindă lumina. Pe geamul ferestrei se ivi imaginea încăperii: biblioteca străveche sculptată, două fotolii jerpelite la măsuţa rotundă, pe care ţeava micului tun oferă de ani de zile ţigări nefolosite şi fără aromă.

Şi colivia. Şi acum mai fac gălăgie, ţopăind în ea, papagalii. Cu lăsarea întunericului se urcă pe bara de sus, ca să poată adormi într-un picioruş, cu căpşorul ascuns prudent sub aripa stângă.

Dacă deocamdată era destulă lumină, papagalii se duceau pe rând la „alimentatoare" cu o regularitate uimitoare, iar pe el îl cuprinse angoasa într-unui din fotoliile tocite şi decolorate.

Stătea acolo zile la rând, luni, ani pe care nu-i mai putea deosebi unul de altul. Se bucura de papagali şi de vederea de la fereastră, în spatele căreia se schimba fundalul după schimbarea anotimpurilor. Uneori deschidea ferestrele pătrate, ca să tragă în piept aerul umed sau fierbinte, alteori le închidea grijuliu ca să nu le zburătăcească curentul răcoros penele păsărilor guralive. Şedea aici singur, pe femeia care-1 îngrijea n-o bătea niciodată gândul să se odihnească pentru câteva clipe în celălalt fotoliu. Nici el nu se gândea că i-ar putea propune cuiva asta. Şi totuşi...

De-abia se auzise cu o jumătate de oră în urmă bătaia ei timidă în uşă, atât de neobişnuită la acea oră, atunci îşi dădu seama că asta însemna că s-a zis cu siesta lui tăcută la fereastră. Intră şi aşteptă ca el să se mişte în fotoliu, să-i facă un semn că poate vorbi. Şi nici nu fu nevoie să spună „Domnule general, iar a venit băiatul de la ziar", ca să-şi dea seama că de data asta aduce o veste proastă. Chiar femeia i-a spus cu ceva timp în urmă că-1 expediase ea însăşi pe ziarist. De aceea nu pricepea de ce-l deranjează cu un lucru aşa de neplăcut.


Despre AutorNăscut în 1935 la Praga, Roman RÂZ a studiat istoria artei şi estetica la Facultatea de Litere a Universităţii Masaryk din Brno, apoi la Facultatea de Arte Cinematografice din Praga. îşi dă doctoratul în arta teatrală şi cinematografică la Universitatea Carolină din Praga.

Debutează cu volumul de povestiri Singura noapte, în 1962, urmat de Profesorul de cântec păsăresc (1966), Cine l-a făcut pe Matyăs să tacă (1968), Odată să priveşti înapoi (1968), Moartea în casa castanie (1976), Vânzătorul de umor (1979), ultima tradusă în mai multe limbi şi ecranizată. Autor a peste douăzeci de piese radiofonice şi pentru televiziune, dintre care multe au fost prezentate în Canada, Irlanda, Elveţia, RFG ş.a.

Romanele sale - Pietre rătăcitoare (1981), Cuibul de vrăbii (1983), Maestrul şocului (1985), Casa cu narcise (1988), In flagranţi (1989), Tentaţie la sfârşitul verii (1989), Drumul pe genunchi (1992), Apărătorii singurătăţii (1999), Faust moare de două ori (2003), Să nu mă crezi deloc (2007), în sufragerie nu se ucide (2011) - îl impun drept unul dintre cei mai importanţi prozatori cehi contemporani.

Detaliile Produsului

Limba: Română
Coperta: Copertă moale
Pagini: 192
Editura: Cartier
Apariția: Noiembrie 2014
ISBN: 978-9975-79-924-9
Dimensiuni: 13 x 19,5 cm
Greutatea: 0.1650

Pareri

Bestseller.md îți mai recomandă:

  • 1979

    1979

    96,00 MDL (22,53 RON)