Faust

Faust
55,00 MDL (12,33 RON)

Disponibilitate: Stoc epuizat

Descriere

Descrierea Cărții

În prima scenă a lucrarii, Faust este surprins într-un moment de deziluzie când, dezamăgit de limitele capacității sale de cunoaștere, tocmai în clipa în care se aude bătaia clopotelor vestind Paștele, hotărăște să se sinucidă. El iese din casă și își găseşte alinare în compania oamenilor simpli, iar la întoarcere este urmărit de un câine negru în care se metamorfozase chiar Mefistotel. Acesta din urmă încheie un pact cu Faust, căruia îi promite să-l slujească pe pământ oferindu-i tot ce-şi doreşte, pentru a obţine în schimb sufletul lui atunci când va porunci clipei: Stai, eşti atât de frumoasă!.

Faust începe călătoria prin plăcerile vieţii cu o beţie în pivniţa lui Auerbach care îi repugnă, este apoi întinerit de către vrăjitoare şi îşi satisafce dorul de iubire alături de Margareta, de care începe să-l lege o reală afecţiune. Înţelegând primejdia, Mefistotel curmă această relaţie, făcându-l pe Faust ucigaşul lui Valentin, fratele Margaretei. Eroul trăieşte apoi experienţe unice în noaptea Valpurgiei, în vreme ce Margareta, acuzată de pruncucidere, îşi aşteaptă pedeapsa în închisoare, dar, refuzând ajutorul diavolului se mântuieşte.

După un somn regenerator în care se eliberează de săgeţile remuşcării, Faust trăieşte plăcerile vieţii politice la curtea împăratului, unde rezolva problemele finaciare ale acestuia şi unde o aduce, din ţinutul mumelor, pe frumoasa Elena.

O explozie îl aruncă pe Faust în chilia lui, unde Wagner, ajuns învăţat cu faima, creează un om viu într-o retortă, iar mai apoi călătoria sa continua în Grecia, unde eroul, regăsind-o pe Elena, va avea cu ea un copil, pe Euphorion, simbol al îngemănării dintre geniul nordic şi cel sudic. Dar Euphorion se prăbuşeşte reeditând mitul lui Icar, şi Elena îl urmează în împărăţia umbrelor, iar Faust revine în Germania, unde smulge de sub ape noi fâşii de uscat.

Cuprins de frenezia creaţiei, de fascinaţia efortului creator, Faust rosteşte cuvântul magic ce înseamnă sfârşitul pactului cu Mefistotel. El va fi însă mântuit prin puterea miraculoasă a iubirii şi va urca la ceruri în glorie supremă căci diavolul pierde prinsoarea cu Dumnezeu.

Recenzie

”Puţine sunt poemele literaturii care să fi introdus în ţesătura lor un tezaur mai mare de motive, de tonuri, o figuraţie mai numeroasă, ritmuri atât de variate, o limbă la fel de bogată, atâtea imagini şi atâtea idei, mai multă artă şi mai multă ştiinţă. Poemul lui Goethe îi înlănţuie pe cititorii lui, alcătuieşte pentru fiecare din aceştia o experienţă esenţială a vieţii, îl robeşte cât timp o parcurge şi produce neîncetat dorinţa de a-l relua şi de a-l gândi din nou.” - Mona Cotofan și Liliana Balan, Compendiu de Literatură Universală

Despre Autor

Johann Wolfgang Von Goethe (1749, Frankfurt pe Main - 1832, Weimar), scriitor, gînditor şi om de ştiinţă german. Figură reprezentativă a epocii sale, cu contribuţii în domenii variate ale cunoaşterii. Influenţat de ideile lui Herder, s-a implicat în mişcarea "Sturm und Drang", scriind drame (Gote von Berlichingen, Egmont) şi poeme (Prometeu) care exprimă revolta omului de geniu împotriva constrîngerilor sociale şi a divinităţii înseşi. A publicat romanul sentimental Suferinţele tînărului Werther, care provoacă un val de sinucideri printre tinerii impresionaţi de soarta eroului, ce nu îşi poate împlini iubirea.

Sinteza creaţiei sale este poemul dramatic în două părţi Faust (1808), al cărui erou întruchipează aspiraţia spre cunoaştere şi perfecţiune, sensul vieţii fiind găsit în făptuire. A nutrit convingeri evoluţioniste (Metamorfoza plantelor). A avut preocupări în domenii variate: fizică, geologie, zoologie, botanică, meteorologie, care i-au adus reputaţia de om universal.

Detaliile Produsului

Limba: Română
Coperta: Copertă moale
Pagini: 224
Editura: Cartier
Apariția: 2007
ISBN: 978-9975-79-221-9
Dimensiuni: 13 x 20 cm
Greutatea: 0.1550

Pareri