Fărâme de Viață

Fărâme de Viață
232,00 MDL (54,31 RON)

Disponibilitate: Stoc epuizat

Descriere

Traducere din limba ebraica de Ioana Petridean.
 
Farime de viata exploreaza cu o patrundere psihologica si o sensibilitate remarcabile relatiile dintre parinti si copii. Fiecare personaj incearca sa indrepte insa greselile trecutului si sa gaseasca o iesire din capcana prezentului dezolant.
 
Zacind la pat in micul ei apartament din Ierusalim, Hemda Horowitz isi analizeaza cu ama­raciune intreaga viata: tineretea petrecuta in kibbutz, casatoria lipsita de iubire si instrainarea de cei doi copii ai ei, Avner si Dina. Numeroasele sale esecuri – ca fiica, sotie si mama – se rasfring dezastruos asupra destinelor fiului si fiicei sale.

Avner a ajuns un avocat mediocru, frustrat, prizonier intr‑o casnicie plina de ranchiuna, iar Dina si‑a sacrificat cariera universitara pentru a‑i darui fiicei sale iubirea pe care n‑a primit‑o de la propria mama. Fiecare personaj incearca sa indrepte insa greselile trecutului si sa gaseasca o iesire din capcana prezentului dezolant.
 
„Mai ales intr-un loc precum Israelul, cred ca e important sa arati ca viata privata, viata de familie, isi continua cursul firesc. E important sa vorbesti despre emotii intr-un loc unde totul este brutal si haotic. Ca scriitor, este important sa arati ca viata interioara e, in continuare, relevanta pentru oamenii de rind. Eu, una, am hotarit sa urmaresc asta pentru ca numai in aceasta zona pot gasi raspunsuri la intrebarile care ma framinta. Nu vreau sa scriu despre lucrurile evidente – cum ar fi, de pilda, evidenta tragedie a conflictului israeliano-palestinian; pentru mine, adevarata provocare e sa vorbesc despre tragediile ascunse.”-- Zeruya Shalev
 

„Zeruya Shalev descrie in Farime de viata instabilitatea sentimentelor, trecerea de la iubire la ura, de la seninatate la angoasa si culpabilitate.” --Liberation

Recenzii

”Nu incape indoiala ca toti protagonistii din acest roman, precum si cititorii sai, au parte de dureri si de rani provocate de parintii lor atunci cind erau copii. Cu toate acestea, romanul meu nu se concentreaza numai pe greutati, ci mai degraba incearca sa astearna fiecarui personaj o cale de urmat, de vindecare, de iertare si de intelegere, sa creeze o intimitate suplimentara inainte de a fi prea tirziu. In acest sens, cred ca romanul meu este unul foarte optimist, poate cel mai optimist si mai romantic dintre cartile mele.” -- Zeruya Shalev in interviu cu Iuliana ALEXA, martie 2013, in Psychologies

”Personajele Zeruyei Shalev merg in fiecare zi sa isi viziteze ruinele propriilor vieti si, mai pe seara, sub imperiul intunericului isi descopera ranile pricinuite de cadere, le rascolesc, le curata si le acopera de ochii celorlalti, fara a uita, insa, o clipa de ele.
[...] Se aseaza in coltul lor de rutina si retraiesc. Cu furie, cu teama, cu tristete, cu neputinta, cu dorinta, cu mila si chiar cu ura, uneori, retraiesc frustrarile din relatia cu mama si cu tatal, lipsa de comunicare din relatia de cuplu, dezamagirea pricinuita de existenta la Polul Nord al sentimentelor, alaturi de proprii copii ajunsi la adolescenta.
Scriitoare cu un acut simt al psihanalizei si cu o sensibilitate care ar putea cistiga unul sau mai multe Premii Nobel pentru sensibilitate, daca ar exista un astfel de premiu, Zeruya Shalev construieste in Farime de viata, o carte care te inghite ca un vis agitat, tipologii puternice si usor de recunoscut in viata.” --
Ramona Iacobute, ianuarie 2013, pe CeascaDeCultura.ro

Psihologia si artele abunda de jocuri proiective, prin care imaginatia este fortata sa refaca mersul vietii, daca destinul ar fi luat-o pe alta usa. Cind, insa, le joci spontan, creativitatea lasa, de obicei, loc frustrarilor. E ceea ce li se intimpla personajelor din Farime de viata, cartea Zeruyei Shalev, tradusa din ebraica de Ioana Petridean.
[Toate persoanjele] sufera de un morb familial, care le face sa aleaga tot timpul altceva decit li se potriveste. Sint nelalocul lor oriunde i-ai pune (…) insa un ceas astral pare ca bate pentru toti, facindu-i sa vada miracolul din detalii. Si sa traiasca mai intens, reparind, in foarte scurt timp, ceea ce au stricat toata viata. Si totusi, se poate, asta spune, pina la capat, povestea scrisa de Zeruya Shalev. Cum ar fi dac-ar fi este o intrebare la care, citeodata, exista raspuns.” -- Simona Vasilache, 8 octombrie 2012, pe blog.carturesti.ro

”Cred ca literatura are un efect extraordinar asupra psihicului uman. Poate consola, poate soca, poate provoca schimbari interioare. Fara indoiala, tabuurile sint subiecte foarte importante, ca si legitimarea lucrurilor ambivalente sau dure pe care le simt oamenii. In cartile mele, incerc sa nu infrumusetez, ci sa oglindesc lumea emotiilor in toata complexitatea ei. Ma bucur intotdeauna sa aflu ca pe oameni i-au ajutat cartile mele si ca citirea lor a avut chiar o dimensiune terapeutica pentru ei.
Pina la urma, aceasta este cea mai optimista carte a mea, aproape prea optimista pentru gustul meu. Cei doi frati, Dina si Avner, incearca sa-si schimbe restul vietii, in umbra apropiatei morti a mamei lor. Mi se pare ca fiecare dintre ei trece printr-o schimbare importanta, care le da speranta pentru restul vietii.” -- Zeruya Shalev in interviu cu Laura SANDU, 6 noiembrie 2012, pe bookaholic.ro

Despre Autor

Zeruya Shalev s-a nascut in Kinneret, Israel. A absolvit un masterat in studii biblice si lucreaza ca redactor la Editura Keshet. Pina in prezent i s-au publicat patru romane, un volum de poezii si o carte pentru copii.

Romanele sale sint foarte apreciate de critica literara si traduse in toata Europa. Dintre acestea mentionam: Hayei Ahavah (Viata amoroasa, 1997), bestsellerul Ba’al Ve Isha (Sot si sotie, 2000), nominalizat la premiul Femina, si Thera (2005). Zeruya Shalev este, de asemenea, cistigatoare a Book Publishers Association’s Gold and Platinum Prizes, Corine Prize (Germania, 2001), Amphi Award (Franta, 2003), ACUM Prize (obtinut de trei ori, in 1997, 2003, 2005) si Wizo Prize (Franta, 2007).

Detaliile Produsului

Limba: Română
Coperta: Copertă moale
Pagini: 480
Editura: Polirom
Apariția: Septembrie 2012
ISBN: 978-973-46-2888-9
Dimensiuni: 10,6 x 18 cm
Greutatea: 0.5200

Pareri