Fărâme de Memorii [Copertă tare]

Mai multe poze

Fărâme de Memorii [Copertă tare]
154,00 MDL (38,50 RON)

Disponibilitate: Stoc epuizat

Descriere

Fărâme de memorii (2006) este o carte de amintiri de pe vremea când Jose Saramago, Zezito, cum îl strigau acasă, era doar „o fărâmă de om” care se aventură să exploreze împrejurimile neîntinate de civilizaţie ale satului Azinhaga.

Scriitorul descrie cu umor şi tandreţe relaţia sa cu natura şi oamenii, primele iubiri, atracţia faţă de cuvintele scrise, iar perspectiva copilului şi felul său de a înţelege lumea, mijind în mijlocul unor vremuri grele, de sărăcie şi analfabetism, sunt corectate şi completate cu ajutorul imaginaţiei, singura unealtă care aduce înapoi la viaţă lucrurile ce au încetat să existe şi pe cei ce au încetat să mai fie. Povestea lui Zezito, pe cât de frumoasă, pe atât de emoţionantă, este însoţită de fotografii de familie, cu comentariile autorului.

„Anumiţi autori, printre care mă includ, privilegiază, în poveştile pe care le spun, nu istoria pe care au trăit-o sau o trăiesc (fugind astfel de capcanele confesionalismului literar), ci istoria propriei memorii, cu exactităţile şi scăpările ei, cu minciunile ei care sunt în acelaşi timp adevăruri şi adevărurile ei care nu se pot feri de a fi în acelaşi timp minciuni. Dacă mă gândesc bine, eu sunt numai memoria pe care o am, şi aceasta este singura istorie pe care vreau şi pot s-o povestesc.“ - Jose Saramago

Recenzii

„Opera lui Saramago se înscrie în cadrul mai vast al unei hermeneutici a memoriei, pentru care istoria reprezintă numai o «primă carte», un icon care trebuie descifrat şi deconstruit.” - Mioara Caragea
 
„Puţine personalităţi literare de talia lui Jose Saramago s-au format într-un astfel de mediu. Născut în 1922, scriitorul portughez a crescut într-un sătuc aflat la aproape o sută de kilometri depărtare de Lisabona. Bunicii lui erau ţărani săraci, iar Saramago şi-a petrecut anii copilăriei muncind la câmp, tăind lemne şi scoţând apă. Dar în discursul de recepţie a Premiului Nobel, el spune despre bunicul său, Jeronimo, că era omul cel mai înţelept pe care l-a cunoscut vreodată. În serile de vară, îşi aminteşte scriitorul, dormeau amândoi sub un smochin, iar imaginaţia copilului era hrănită cu «legende, făpturi fabuloase şi spaime». Acest murmur neobosit al amintirilor a fost izvorul din care s-a născut universul său literar.“ - The New York Times

 
Despre Autor

Jose Saramago s-a născut la 16 noiembrie 1922 la Azinhaga (Ribatejo), într-o familie modestă. Destinul sau scriitoricesc a avut o traiectorie uluitoare, culminând cu decernarea Premiului Nobel pentru Literatura (1998). După debutul din 1947 cu un roman ulterior renegat de scriitor, urmat de o tăcere de aproape două decenii, Saramago a publicat volume de poeme, cronici literare şi politice, nuvele, piese de teatru, nenumărate traduceri, revenind la roman abia în 1977 cu Manual de pictură şi caligrafie.

Ridicat de la pământ (1980) îi aduce recunoaşterea în spaţiul lusitan şi impune fraza şi punctuaţia care vor constitui de acum înainte marca inconfundabilă a stilului său. Celebritatea internaţională o dobândeşte cu Memorialul mânăstirii (1982; Polirom, 2007). Jose Saramago şi-a petrecut ultimii ani în Lanzarote, Insulele Canare, continuând să scrie şi să publice. S-a stins din viaţă în iunie, 2010.

„Opera lui Saramago se înscrie în cadrul mai vast al unei hermeneutici a memoriei, pentru care istoria reprezintă numai o «prima carte», un icon care trebuie descifrat şi deconstruit.” (Mioara Caragea)
 
„Anumiţi autori, printre care mă includ, privilegiază, în poveştile pe care le spun, nu istoria pe care au trăit-o sau o trăiesc (fugind astfel de capcanele confesionalismului literar), ci istoria propriei memorii, cu exactităţile şi scăpările ei, cu minciunile ei care sunt în acelaşi timp adevăruri şi adevărurile ei care nu se pot feri de a fi în acelaşi timp minciuni. Dacă mă gândesc bine, eu sunt numai memoria pe care o am, şi aceasta este singura istorie pe care vreau şi pot s-o povestesc.“ (Jose Saramago)

„Puţine personalităţi literare de talia lui Jose Saramago s-au format într-un astfel de mediu. Născut în 1922, scriitorul portughez a crescut într-un sătuc aflat la aproape o sută de kilometri depărtare de Lisabona. Bunicii lui erau ţărani săraci, iar Saramago şi-a petrecut anii copilăriei muncind la câmp, tăind lemne şi scoţând apă. Dar în discursul de recepţie a Premiului Nobel, el spune despre bunicul său, Jeronimo, că era omul cel mai înţelept pe care l-a cunoscut vreodată. În serile de vară, îşi aminteşte scriitorul, dormeau amândoi sub un smochin, iar imaginaţia copilului era hrănita cu «legende, făpturi fabuloase şi spaime». Acest murmur neobosit al amintirilor a fost izvorul din care s-a născut universul său literar.“ (The New York Times)

Detaliile Produsului

Titlu Original: As Pequenas Memórias
Limba: Română
Coperta: Copertă tare
Pagini: 200
Editura: Polirom
Apariția: 2009
ISBN: 978-973-46-1323-6
Dimensiuni: 13 x 20 cm
Greutatea: 0.3620

Pareri