Familia lui Pascual Duarte

Mai multe poze

Familia lui Pascual Duarte
137,00 MDL (34,25 RON)

Disponibilitate: Stoc epuizat

Descriere

Primul roman al lui Cela, Familia lui Pascual Duarte, a aparut mai intii in Argentina, din cauza continutului considerat prea violent in climatul tensionat de dupa Razboiul Civil din Spania, si a cunoscut o popularitate enorma in deceniul urmator.

Cartea este o autobiografie fictiva care povesteste viata unui ucigas aflat in spatele gratiilor, in asteptarea condamnarii la moarte. Pascual Duarte este un criminal singeros, dar si o victima a unui mediu social distructiv, iar viata sa reflecta realitatea cruda a Spaniei rurale din timpul dictaturii franchiste. Este un personaj ce aminteste de Strainul lui Albert Camus prin starea de vid interior cu care se confrunta.

„Dupa Don Quijote, Familia lui Pascual Duarte este probabil cea mai citita carte in Spania!“ (The New York Times)

„Majoritatea cartilor au de asteptat, inainte sa devina clasice; dar absolut totul in Familia lui Pascual Duarte – conceptia, grandoarea temei abordate, dezolarea, cumpatarea – este material pentru o opera clasica inca de la bun inceput.“  (Alastair Reid)

„O carte memorabila... Familia lui Pascual Duarte ii confera scriitorului un loc de vaza in traditia picaresca spaniola si, totodata, un loc aparte in contemporaneitate, alaturi de Celine sau Malaparte.“ (New York Times Book Review)

„In cazul lui Pascual Duarte, mai ca a trebuit, cind a venit momentul, sa recurg la chirurgie, nu numai ca sa-l curat de ceea ce era de prisos, ci si ca sa-i restitui ceea ce i se furase; pina la urma, din fericire, a fost de ajuns o sapuneala zdravana. Desi acum, recitindu-l dupa atitia ani, am fost tentat sa-l dichisesc cu mai multa grija si osteneala, am preferat totusi sa las lucrurile, in esenta, asa cum erau si sa nu ma ating de nimic.“ (Camilo Jose Cela)

Recenzii

Familia lui Pascual Duarte combina, intr-o maniera rar intilnita pina atunci, mai multe calitati care deconcerteaza cititorul si exclud din capul locului judecatile simpliste sau simplificatoare: astfel, pe linga forma remarcabila a textului romanesc, avem de-a face cu un continut marcat de problematica realismului (neexcluzind accente naturaliste), dar si cu secvente de subtila analiza psihologica, mizind pe evidentierea caracteristicilor unui personaj la rindul sau greu de prins in vreo formula unica sau intr-o definitie generalizanta.

In plus, permanenta ambiguitate a operei, dublata de dislocarea cronologiei si de lipsa unor indicii clare care sa motiveze faptele crude ale protagonistului transforma romanul intr-o veritabila problema lasata deschisa in fata noilor generatii de critici literari.” - Rodica Grigore, 8 martie 2012, in Cultura, nr. 59

Familia lui Pascual Duarte este confesiunea unui condamnat la moarte care isi rememoreaza copilaria, adolescenta, intreaga viata in inchisoarea de la Badajoz, asteptindu-si momentul final. Este executat apoi prin strangulare. Memoriile sale sint marcate de chipurile copilariei (un tata violent si o mama alcoolica), apoi de nenorociri si crime. Amintirile lui Pascual sint deseori confuze si vagi. Romanul sta sub semnul fatalitatii, iar destinul personajului, sub cel al mortii.

«Familia» lui Pascual Duarte intra in atentia cititorului inca din primele pagini, pentru ca de aici, din mijlocul familiei porneste totul, inclusiv decaderea urmata de crima. Numai analizind cu atentie acest context tragic care marcheaza viata lui Pascual putem intelege actele sale disperate, aparent nejustificate.” - Bogdan Romanniuc, 23 aprilie 2010, in Suplimentul de cultura

Despre Autor

Camilo Jose Cela (1916-2002), unul dintre marii scriitori spanioli ai secolului XX, s-a nascut in Iria Flavia. A luptat in Razboiul Civil din Spania de partea generalului Franco. Dupa al Doilea Razboi Mondial lucreaza ca scriitor si jurnalist si va adopta o pozitie critica fata de regimul generalului Franco. Unele din scrierile sale, considerate mult prea provocatoare, sint interzise de regim, iar revista literara Papeles de Son Armadans, condusa de Cela, este victima unor atacuri sistematice din partea autoritatilor.

A debutat cu La Familia de Pascual Duarte (Familia lui Pascual Duarte; in pregatire la Editura Polirom), in 1942, care il impune ca pe un scriitor de mare forta, iar in 1952 apare romanul La Colmena (Stupul; in pregatire la Editura Polirom), unul dintre cele mai importante romane spaniole postbelice. De-a lungul timpului, Cela a publicat romane, nuvele, culegeri de povestiri, carti de calatorie, piese de teatru, versuri si publicistica.

Unul din proiectele sale, asa-numitul Diccionario secreto (Dictionarul secret), un dictionar de argou al limbii spaniole, a scandalizat societatea spaniola traditionalista. In 1957 Camilo Jose Cela este numit membru al Academiei Regale Spaniole. Printre alte titluri si functii publice pe care le-a detinut, romancierul se numara si titlul nobiliar de marchiz de Iria Flavia, acordat de regele Spaniei, Juan Carlos I, precum si cel de senator regal in Parlamentul spaniol.

In anul 1988 Cela publica romanul Cristo versus Arizona (Cristos versus Arizona), cu un puternic impact asupra publicului si criticilor. In anul imediat urmator, romancierului spaniol i se acorda Premiul Nobel pentru Literatura.

In decursul carierei sale Camilo Jose Cela a mai primit numeroase alte premii literare prestigioase, printre care amintim Premiul Criticilor (1956), Premiul National pentru Literatura (1984), Premiul Printului de Asturias pentru Literatura (1987) si Premiul Cervantes (1995).

Detaliile Produsului

Limba: Română
Coperta: Copertă moale
Pagini: 216
Editura: Polirom
Apariția: 2010
ISBN: 978-973-46-0470-8
Dimensiuni: 10,6 x 18 cm
Greutatea: 0.3000

Pareri