Falsul Dimitrie

Falsul Dimitrie
85,00 MDL (21,25 RON)

Disponibilitate: Stoc epuizat

Descriere

 „Dumitru Crudu simulează sfiala scriiturii pentru a spori efectele îndrăznelilor. Lucrând decomplexat pe materia complexă a senzaţiilor, dar şi pe cea sugerată a frustrărilor şi nostalgiilor, el nu mai exersează în inefabilul sentimentelor, ori stărilor, în mitologia erosului, ci în convulsiile lui carnale, fixând sentimentul cu un limbaj direct, în viscere şi obsesii (...).

Crudu rămâne în conceptul melancolic al eroticii, încercând să-i salveze misterul, chiar şi în cele mai sordide condiţii. Tentativa sa de a-1 trivializa ţine mai degrabă de polemica limbajelor şi a toposurilor literare, nefiind, în fond, decât o permutare scenografică a cadrelor idilice: din crângul romantic, în bucătăria jegoasă."-- Al. Cistelecan

Recenzii

”Întotdeauna am considerat că Dumitru Crudu este unul dintre cele mai valoroase daruri pe care ni le-a făcut, temporar sau nu, Moldova. Acest autor, atât de special, și-a impus discursul literar, cultural, fără a utiliza un discurs aferent politic, ceea ce mi se pare extrem de important pentru un poet ca el. Pentru că mai cred, în plus, că Dumitru Crudu rămâne fundamental un poet, orice gen literar ar aborda.

Cele trei volume - Falsul Dimitrie, E închis, vă rugăm nu insistați și Șase cânturi pentru cei care vor să închirieze apartamente - nu au putut trece neobservate. Un soi de cruzime (asta e, numele îl trădează!) speriată de ea însăși și dublată de o sensibilitate aproape maladivă, toate acestea au atras atenția din prima clipă și l-au definit pe poetul Dumitru Crudu. Căci, după cum spuneam, adevăratul Dumitru e mai înainte de orice poet.” -- Svetlana Cârstean, Observator Cultural

Cu Eșarfe în cer Dumitru Crudu Încheie un ciclu al poeziei sale - de la falsul la adevăratul Dumitru Crudu. [...] fiecare carte a lui e o surpriză, atât pentru noi în calitate de cititori, cât și pentru literatura română.” -- Alexandru Vakulovski, octombrie 2012, www.moldova.org

”Hedonistul de altă dată iese din scenă sau uită tot ce a știut despre artă. despre legile ei și deplânge simplu, omenește, trecerea ființei prin lume. Este vulnerabil, măcinat de frică, de angoase și tremură la căpătâiul muribundei.” -- Maria Șleahtițchi, octombrie 2012, blog

Despre Autor

Dumitru Crudu s-a născut la 8 noiembrie 1967 în Flutura, Ungheni. Director al Bibliotecii „Ștefan cel Mare” din Chișinău. Membru al Uniunii Scriitorilor din Republica Moldova și din România.

Poezie: Falsul Dimitrie 1994; E închis, vă rugăm nu insistați,1994, Șase cânturi pentru cei care vor să închirieze apartamente,1996  și Poooooooate, 2004.

Teatru: Crima sângeroasă din stațiunea Violetelor, 2001; Salvați Bostonul, 2001; Alegerea lui Alexandru Sutzu, 2004; Oameni ai nimănui, 2007.       

Piesele sale sunt montate în Republica Moldova, România, Italia, Germania, Haiti, Camerun, Franța, Suedia și Bulgaria.

Premii: Premiul pentru experiment al Asociației Scriitorilor Profesioniști din România. Premiul UNITER pentru cea mai bună piesă a anului.

Detaliile Produsului

Limba: Română
Coperta: Copertă moale
Pagini: 208
Editura: Cartier
Apariția: 2014
ISBN: 978-9975-79-870-9
Dimensiuni: 13 x 19,5 cm
Greutatea: 0.2000

Pareri