Fado

Mai multe poze

Fado

Preț de Listă: 154,00 MDL (38,50 RON)

Preț: 77,00 MDL (19,25 RON)

Economisești: 77,00 MDL (19,25 RON) (50%)

Disponibilitate: Stoc epuizat

Descriere

Traducere din poloneză de Cristina Godun.

Fado este o colecţie de eseuri şi proze scurte semnate de Andrzej Stasiuk, considerată de mulţi critici ca o continuare a cărţii "Călătorind spre Babadag" (RAO, 2007).

Regăsim în paginile acestui volum viziunea personală a autorului despre locuri mai puţin umblate, într-un anumit sens repudiate sau stigmatizate. Străbate Europa, aşa cum ne-a obişnuit, pe drumuri neumblate, din Albania până în Polonia, împletind geografia cu istoria, prezentul şi viziunea personală asupra lumii.

În mod simbolic, Fado poate fi considerată o "Întoarcere la Babadag", o revalorificare din altă perspectivă, mai matură, a metaforelor drumului, peregrinului şi casei, căci aici găsim tot mai multe reflecţii despre sine, despre copilăria şi familia sa.

Recenzie

Eseurile din Fado, la prima vedere, sunt o continuare a volumului Călătorind prin Babadag. De fapt, este o revenire a lui Stasiuk la tema dragă lui şi la polemica lui Milosz cu Brodski: există o Europă Centrală?

„Albanezi, bulgari, bosniaci, bieloruşi, cehi, muntenegreni, croaţi, estonieni, lituanieni, letoni, macedoneni, moldoveni, polonezi, români, sârbi, slovaci, sloveni, ucraineni şi unguri - aşa am putea descrie cu aproximaţie harta teritoriilor locuite de două sute de milioane de noi europeni."

Suntem un continent necunoscut. „Cu ce oare putem înlocui lipsa totală de interes faţă de viaţă? Această şedere îndelungată într-un singur loc, aşteptarea aceasta zile şi ore în şir, convinşi că realitatea se desfăşoară indiferent de participarea şi eforturile noastre."

Sau: „Ah, această singurătate central-europeană! Această veşnică condiţie de a fi un orfan al sorţii, pentru care nu există leac, deoarece leacurile nu acţionează retroactiv şi nu reuşesc să reînvie ceea ce a murit. O singurătate şi o abandonare veşnice, permanente. O singurătate post-Velika Morava, o singurătate post-jaghellonă, o singurătate post-austro-ungară, post-iugoslavă, post-socialistă. Laţul istoriei şi golul prezentului. Ce poveste poţi relata într-o limbă a cărei gramatică nu include timpul viitor. (...) Aici trecutul nu este niciodată o vină, întotdeauna este o dezlegare de păcate".

-- Gheorghe Erizanu, editor, autorul lucrării ”Ce spun cărțile”

Detaliile Produsului

Limba: Română
Coperta: Copertă moale
Pagini: 160
Editura: Rao
Apariția: 2010
ISBN: 9786068251189
Dimensiuni: 13,2 x 20,6 cm
Greutatea: 0.4500

Pareri