Evanghelia dupa Isus Cristos (Top 10+) [Carte de Buzunar]

Evanghelia dupa Isus Cristos (Top 10+) [Carte de Buzunar]
132,00 MDL

Disponibilitate: În Stoc

Livrare
  • În Chișinău: 24 de ore (Livrare Gratis de la 599 MDL)
  • În Moldova: 2-3 zile (Livrare Gratis de la 599 MDL)

Doar 1 exemplar disponibil

    • 2 persoane au cumpărat recent acest produs.

Acceptăm plata cu LiberCard de la MAIB - plăți în 5 rate cu 0% dobândă!

sau

Carte disponibilă în:

Adresa Telefon Stoc
Vezi pe hartă UNIC et 1 Bestseller Chișinău bd. Ștefan cel Mare 8 060-977-597 Stoc limitat
Vezi pe hartă JUMBO et 1 Bestseller Chișinău bd. Decebal 23/1 060-211-443 Stoc limitat
Vezi pe hartă CENTRU Bestseller Chișinău str. Pușkin 35 068-799-033 Stoc limitat
Vezi pe hartă TELECENTRU Bestseller Chișinău str. Drumul Viilor 36/1 022-993-992 Stoc limitat

Descriere

Traducere de Mioara Caragea.

Celebra Evanghelie dupa Isus Cristos, cel mai polemic roman al lui Jose Saramago, reconstruieste o viata apocrifa a lui Isus si alege drept teme de studiu vina si responsabilitatea. Desi fusese instiintat ca se pregatea masacrul pruncilor, Iosif isi salveaza doar propriul copil, devenind, prin omisiune, complicele crimei lui Irod. Inseparabil de diavol, umbra si acolitul sau, Dumnezeu nu ezita sa-si condamne la moarte unicul fiu pentru a-si satisface nemarginita sete de putere care, dupa sacrificiul lui Isus, va cere noi si noi varsari de singe.


Recenzii

”Romanul lui Saramago mizeaza mult pe toate tehnicile postmodernismului, de la parodie la pastisa, si de la privilegierea ludicului la jocul intertextual extrem de elaborat – si extrem de serios.
Distinctia pe care o vizeaza Saramago pe parcursul romanului sau devine, acum, extrem de clara: pe de o parte, avem de-a face cu o religie mitică (cea care incearca sa excluda experienta autentica a misterului), si pe de alta parte, cu o religie parabolica, cea care submineaza in permanenta toate datele consacrate ale realitatii si, in acest fel, aduce posibilitatea accesului fiintei umane la transcendenta, deschizind calea catre un Dumnezeu in care oamenii nu doar sa poata crede, ci pe care, datorita sacrificiului si iertarii lui Isus, sa-l poată si iubi.”

”Evanghelia dupa Isus Cristos elaboreaza un discurs considerat de unii provocator, ironic, amar si inteligent, iar de altii o blasfemie, dar care straluceste (fapt recunoscut chiar de catre detractori!) prin originalitate si verva narativa.” -- -- Rodica Grigore

”Povestea este brodata in jurul a ceea ce ne relateaza Evangheliile. Nu este o negare a faptelor biblice, ci o joaca de scriitor care indrazneste sa-si imagineze toate sfintele personaje in ipostaze ceva mai umane.
Marea valoare a cartii rezida in eliminarea tiparelor, in ilustrarea unor fapte, dar nu prin ignorarea lor, ci folosindu-le ca sprijin pentru fabulatie.” -- Andreea Chebac

”Romanul reconstituie viaţa omului Cristos. Cartea a apărut în 1991. Dar scandalul a fost atât de mare, încât până şi editorul român, care publică Evanghelia la mai bine de 10 de ani într-o primă ediţie, consideră că e nevoie de o postfaţă.

Dieceza din Braga s-a exprimat împotriva cărţii, declarând-o o blasfemie. Scandalul a culminat atunci când secretarul de stat pentru cultură al Portugaliei a eliminat romanul din lista candidaţilor pentru premiul literar al Comunităţii Europene în 1992. Invocând motive religioase. Ceilalţi candidaţi portughezi, din solidaritate şi în semn de protest, s-au retras şi ei din lista întocmită de guvern.

„Trebuie să fii Dumnezeu ca să-ţi placă atât de mult sângele." Saramago pune aceste cuvinte pe seama Diavolului. Dar recunoaşterea tuturor numelor viitorilor martiri o face Dumnezeu însuşi, atunci când se întâlneşte cu Cristos pe mare: „Da, Bineînţeles că se va clădi adunarea de care ţi-am vorbit, dar temeliile ei, pentru a fi puternice, vor trebui săpate în carne şi turnate într-un ciment de renunţare, lacrimi, durere, tortură, alcătuit din toate morţile ce se pot azi închipui şi din cele care numai în viitor vor fi cunoscute (...)

Pentru a începe cu cei pe care îi cunoşti şi îi iubeşti, pescarul Simion, pe care îl vei numi Petru, va fi, ca şi tine, răstignit, dar cu capul în jos, răstignit de asemenea va fi Andrei, pe o cruce în formă de X, fiului lui Zebedeu, numit Iacob, îi vor tăia capul, Dar loan, dar Maria din Magdala (întrebă Isus), Aceştia vor muri de moartea lor naturală (...), dar alţi prieteni vei avea, discipoli şi apostoli ca şi ceilalţi, care nu vor scăpa de suplicii, este cazul unui Filip, legat de cruce şi bătut cu pietre până când i se va termina viaţa, unui Bartolomeu, care va fi jupuit de viu, unui Toma, care va fi ucis cu lăncile, unui Matei, despre care nu-mi amintesc cum va muri, unui alt Simion, tăiat în două cu ferestrăul, unui Iuda, cu lovituri de buzdugan, unui alt Iacob, lapidat, unui Matia, decapitat cu securea, lui Iuda Iscarioteanul, (...) de propria mână spânzurat de un măslin, Ei toţi vor trebui să moară din cauza ta, întrebă Isus, Dacă pui problema în termenii ăştia, da, toţi vor muri din cauza mea, (răspunse Dumnezeu)."

Şi apoi urmează o listă de martiri, în ordine alfabetică, pentru a evita să nedreptăţească pe cineva. Lista e lungă. Saramago n-a scăpat niciun nume. Doar lista o spune însuşi Dumnezeu.

„Binele şi Răul nu există în sine, fiecare este numai absenţa celuilalt."


-- Gheorghe Erizanu, editor, autorul lucrării ”Ce spun cărțile”

   

Plusuri: Fantezia cu care sunt schimbate faptele cunoscute, veridicitatea modului în care sunt construite personajele și surpriza pe care o rezervă finalul cărții.   

Recomandari: Celor care apreciază romanele ce se construiesc pe măsură ce le citești și celor care nu consideră că o carte îți pierde din farmec dacă deja cunoști o parte din acțiune.

Andreea Chebac, bookblog.ro


Despre Autor

Jose Saramago s-a nascut la 16 noiembrie 1922 la Azinhaga (Ribatejo), intr-o familie modesta. Destinul sau scriitoricesc a avut o traiectorie uluitoare, culminind cu decernarea Premiului Nobel pentru Literatura (1998).

Dupa debutul din 1947 cu un roman ulterior renegat de scriitor, urmat de o tacere de aproape doua decenii, Saramago a publicat volume de poeme, cronici literare si politice, nuvele, piese de teatru, nenumarate traduceri, revenind la roman abia in 1977 cu Manual de pictura si caligrafie. Ridicat de la pamint (1980) ii aduce recunoasterea in spatiul lusitan si impune fraza si punctuatia care vor constitui de acum inainte marca inconfundabila a stilului sau. Celebritatea internationala o dobindeste cu Memorialul minastirii (1982; Polirom, 2007), care, alaturi de Anul mortii lui Ricardo Reis (1984; Polirom, 2003, 2008) si Istoria asediului Lisabonei (1989; Polirom, 2004, 2009), formeaza seria narativa cu tematica istorica, scriitorul acordind o atentie speciala „originii si identitatii portugheze”.

In 1991 publica Evanghelia dupa Isus Cristos (Polirom, 2003), cel mai polemic roman al sau, care reconstruieste o viata apocrifa a lui Isus. O cotitura in universul tematic romanesc al lui Jose Saramago o constituie seria de fictiuni ucronice si alegorice inceputa cu Pluta de piatra (1986; Polirom, 2002) si urmata de Eseu despre orbire (1995; Polirom, 2005, 2008), Toate numele (1997; Polirom, 2002, 2008), Pestera (2000; Polirom, 2005, 2009), Omul duplicat (2002), Eseu despre luciditate (2004; Polirom, 2008) si Intermitentele mortii (2005; Polirom, 2007, 2009). In 2008, la Editura Polirom s-a inaugurat seria de autor „Jose Saramago”. Scriitorul portughez a incetat din viata pe 18 iunie 2010, la virsta de 87 de ani.

Cine a cumpărat acest produs, a mai cumpărat:

Detaliile Produsului

Limba: Română
Coperta: Copertă moale
Pagini: 420
Editura: Polirom
Apariția: Februarie 2012
ISBN: 978-973-46-2541-3
Dimensiuni: 10,6 x 18 cm
Greutatea: 0.5500

Pareri