Eugenie Grandet

Eugenie Grandet
162,00 MDL

Disponibilitate: Stoc epuizat

Livrare
  • În Chișinău: 24 de ore (Livrare Gratis de la 599 MDL)
  • În Moldova: 2-3 zile (Livrare Gratis de la 599 MDL)

Descriere

Romanul vietii si/sau iubirii neimplinite a lui Euginie Grandet este considerat de catre critica moderna nu doar o opera clasica tipica, ci si una in care principalele piese ale imaginarului balzacian (banul, parvenirea, iluziile si pierderea lor etc.) sunt deja structurate.

Eugenie Grandet este poate una dintre cele mai cunoscute opere a lui Honor de Balzac (1799-1850), ambitiosul parinte al celei mai ample, mai profunde si mai originale Comedii umane (franceze) a primei jumatati a secolului al XIX-lea. Aparut in 1833 (in Scene de viata de provincie, o subdiviziune a seriei Studii de moravuri), romanul vietii si/sau iubirii neimplinite a lui Euginie Grandet este considerat de catre critica moderna nu doar o opera clasica tipica, ci si una in care principalele piese ale imaginarului balzacian (banul, parvenirea, iluziile si pierderea lor etc.) sunt deja structurate.

De acum inainte, istoria vietii lui Balzac se confunda cu aceea a construirii celui mai fabulos edificiu romanesc din literatura franceza.

Cartea a fost adăugată în lucrarea "1001 de Cărți de Citit Într-o Viață", coord. Peter Boxall

Recenzie

”Precum Walter Scott, Balzac a scris romane pentru a-şi plăti datoriile şi pentru a nu mai suferi din pricina lipsurilor financiare - acumularea de capital şi corupţia morală ce o însoţeşte sunt în centrul lui Eugénie Grandet, care a devenit ulterior parte a unei serii de romane intitulate La Comédie Humaine (Comedia umană). Critică morală robustă adusă lăcomiei şi sărăciei vieţii provinciale, romanul combină personajele convingător construite, cu o înţelegere sociologică adâncă a schimbărilor din societatea franceză.

În prezentarea realistă a tatălui lui Eugénieîn chip de zgârcit tiranic, Balzac ne înfăţişează avariţia nu doar ca „păcat" individual, ci ca o reflectare a nihilismului lumesc al finanţismului specific capitalismului din veacul XIX.

Intriga este de o simplitate clasică şi circularitate cauzală şi dezvăluie o tragedie burgheză, pe care naratorul o consideră mai cruntă decât oricare alta îndurată de casa lui Atreus. Obsedat de câştigurile băneşti, tatăl lui Eugénie îi limitează experienţa de viaţă, distrugându-şi în final familia. Romanul dezvăluie tot răul făcut lui Eugénie, deşi aceasta încearcă să îşi afirme demnitatea morală prin acte de generozitate. Cu o înţelegere a ciclurilor temporale ce ît prefigurează pe Proust, Balzac dramatizează atât contextul critic al acţiunilor individuale, cât şi rotiţele schimbării de generaţii.

Sentimentalismul comic temperează puternicul realism social; Balzac stoarce din judecăţile naratorului său, mai mult sau mai puţin omniscient, motive de amuzament surprinzătoare. O primă luare de contact ideală cu unul din marii romancieri realişti.

-- ”1001 de Cărți de Citit Într-o Viață", coord. Peter Boxall

Despre Autor

Honoré de Balzac (1799-1850) s-a consacrat literaturii de foarte devreme, publicând sub pseudonim, încă din 1821, mai multe romane „negre”, dar adevărata recunoaştere o va dobândi în 1829, anul publicării primului roman semnat cu numele său: Honoré Balzac (Ultimul suan..., devenit, în 1841, Suanii).

De acum înainte şi până la ultimele sale capodopere, Verişoara Bette şi Vărul Pons, timp de aproape douăzeci de ani, istoria vieţii lui Balzac se confundă cu istoria edificării grandiosului edificiu care este Comedia umană, un ansamblu românesc constituit din serii şi secţiuni în care vor fi grupate, pe măsura publicării lor, majoritatea romanelor sale: Eugénie Grandet, Iluzii pierdute, Louis Lambert, Béatrix etc.

Cine a cumpărat acest produs, a mai cumpărat:

Detaliile Produsului

Limba: Română
Coperta: Copertă tare
Pagini: 300
Editura: Leda
Apariția: 2006
ISBN: 978-973-762-409-2
Dimensiuni: 10,0 x 18,0cm
Greutatea: 0.4000

Pareri