Etica

Etica

Preț de Listă: 77,00 MDL

Preț: 67,35 MDL

Economisești: 9,65 MDL (12%)

Disponibilitate: Stoc epuizat

Livrare
  • În Chișinău: 24 de ore (Livrare Gratis de la 599 MDL)
  • În Moldova: 2-3 zile (Livrare Gratis de la 599 MDL)

Carte disponibilă în:

Adresa Telefon Stoc
Vezi pe hartă Bestseller din Chișinău (Telecentru) str. Drumul Viilor 36/1 022-993-992 Stoc limitat

Descriere

Descrierea Cărții

Cartea este scrisă în stilul lui Euclid ca o serie de dovezi geometrice a numeroase idei filozofice, acompaniate de definiții, axiome, demonstrații și corolari. Cartea este împărțită în 5 părți. Fiecare începe cu un glosar al conceptelor cheie și o listă de axiome. Titlurile fiecărie părți sunt luate din traducerea engleză a cărții de Edwin Curley.

Spinoza consideră că universul este identic cu Dumnezeu, Substanță rezultată din sine și prin sine. Substanța, noțiune preluată din filosofia scolastică, nu are o realitate materială, ci o esență metafizică, fiind dotată cu atribute infinite, din care inteligența umană nu poate cuprinde decât două: lumea obiectelor materiale și manifestările gândirii.

Pentru a explica interacțiunea evidentă între obiecte și idei, Spinoza dezvoltă teoria paralelismului, în sensul că fiecare idee posedă o corespondență fizică și - invers - fiecare obiect fizic dispune de o idee adecvată. Individualitatea lucrurilor este explicată ca forme de manifestare ale substanței, fiind în totalitatea lor natura naturata (natură creată), în timp ce Dumnezeu sau substanța este o natura naturans (natură creatoare). Din aceasta rezultă ideea indestructibilității lumii. Cunoașterea intuitivă a substanței constituie sursa iubirii spirituale a lui Dumnezeu (amor Dei intellectualis). Cauzalitatea iminentă este reprezentată în metafizica lui Spinoza drept natură creată prin ea însăși. Fiecare obiect sau fiecare idee depinde de existența altor obiecte sau idei, care le determină existența. Numai prin identificarea cu substanța sau Dumnezeu se poate obține nemurirea.

Despre Autor

Baruch Spinoza, latinizat: Benedictus de Spinoza (n. 24 noiembrie 1632, Amsterdam - d. 21 februarie 1677, Haga) a fost un renumit filosof evreu olandez de origine sefardă cu strămoși de proveniență portugheză (d'Espinosa). Spinoza a fost un raționalist și unul din reprezentanții panteismului în timpurile moderne. Gândirea lui a fost influențată de scrierile lui Thomas Hobbes și René Descartes, însă - spre deosebire de concepția dualistă a acestuia din urmă - Spinoza a avut o reprezentare monistă a lumii, întreaga existență reducându-se la ceea ce el a numit "Substanță".

Cine a cumpărat acest produs, a mai cumpărat:

Detaliile Produsului

Titlu Original: Ethica ordine geometrico demonstrata o Ethica more geometrico demonstrata
Limba: Română
Coperta: Copertă moale
Pagini: 223
Editura: Antet
ISBN: 973-8203-11-2
Dimensiuni: 13 x 20 cm
Greutatea: 0.1920

Pareri