Ethan Frome (Română) [eBook]

Edith Wharton

Stoc Limitat

Formate eBook

Descriere

Un inginer ajuns temporar in Starkfield, targusor aspru si lipsit de orice perspective din America secolului XIX, devine obsedat de povestea lui Ethan Frome, localnic taciturn al carui corp poarta cicatricele unui „accident“ misterios. Destinul lui nefericit se dezvaluie treptat. Silit sa-si ingrijeasca parintii bolnavi, Ethan isi intrerupe studiile si se intoarce in Starkfield, apoi se casatoreste cu Zenobia, o femeie ursuza si neatragatoare.

Frome traieste incarcerat intr-un spatiu inghetat al muteniei, al resentimentelor ascunse si nerostite. Mattie, o orfana primita in casa ca slujnica, il ajuta sa supravietuiasca emotional prin tineretea si dragalasenia ei. Indragostit, Ethan savarseste un gest disperat, menit sa elibereze cuplul de constrangerile unei existente austere.

Cartea a fost adăugată în lucrarea "1001 de Cărți de Citit Într-o Viață", coord. Peter Boxall

Recenzii

”Ethan Frome e nefericitul personaj principal. Prins într-o căsătorie lipsită de dragoste și pasiune, bazată pe remușcare și datorie, Ethan își duce viața alături de Zenobia fără nici o bucurie. Ea e ipohondră și își petrece timpul plângându-și de milă, fără vreun țel sau vreo activitate. Astfel, verișoara ei Mattie, o orfană săracă, ajunge în casa lor. Scânteia se aprinde între ea și Ethan de-a lungul anului în care Mattie se îngrijește de casă și în momentul în care Zenobia decide că are nevoie de o servitoare plătită, tânără e dată afară din casă de propria ei rudă.” -- http://oanakovacs.com

Ethan Frame este o poveste simplă despre izolare mentala, frustrare sexuală şi disperare morală într-o comunitate de fermieri din New England, de la începutul veacului XX. Romanul urmăreşte naşterea pasiunii lui Frame pentru nestatornica Mattie Silver, o rudă săracă a soţiei sale, Zeena, şi modul în care cei doi iubiţi încearcă sa se distrugă reciproc, cu consecinţe neaşteptate şi devastatoare.   

În centrul acţiunii se află Frome: personalitatea sa ofilita este fructul amar al unui mediu potrivnic şi al une, comunităţi mult prea egoiste. Este un bărbat de o profunzime nebănuită, care intuieşte existenta unei realităţi bogate dincolo de suprafaţa vieţii prozaice dar fara a se putea manifesta într-o comunitate izolată. Avem de-a face cu relaţia dintre mediul exterior şi trăirile interioare: personajele sunt nearticulate, fapt esenţial pentru un roman construit pe vorbele unui narator necredibil. Rămânem cu întrebări deconcertante despre opţiuni şi influenţe morale, rolul mediului în determi-narea comportamentului, conflictul dintre moravurile sociale ş, pasiunile personale.

Ethan Frome se concentrează asupra suferinţelor eroului, dar descrie si cond,ţ„le sociale ce pot da naştere unui personaj atât de manipulate ca Zeena.   

-- ”1001 de Cărți de Citit Într-o Viață", coord. Peter Boxall

Despre Autor

Edith Wharton, scriitoare şi designer, a fost prima femeie care a câştigat prestigiosul Premiu Pullitzer pentru literatură, în 1920. Era anul schimbărilor în statutul femeii în societate, anul în care cel de-al 19-lea Amendament al Constituţiei americane devenea lege, acordând femeilor dreptul de a vota şi de a-şi alege preşedintele.

Edith Wharton s-a născut pe 24 ianuarie, 1862, într-o familie aristocratică. A crescut cu guvernante, a primit o educaţie aleasă şi a studiat acasă, cu profesori particulari. S-a măritat la 23 de ani cu un bancher bogat, dar n-a avut o căsnicie fericită. După ce mulţi ani soţul ei s-a luptat cu o depresie severă, a sfârşit într-un spital de boli mintale. - http://www.clubdiverta.ro

Mai multe informații

Limba: Română
Apariția: 1911
Compatibil cu: iPhone, iPad, Android, Kindle
Dimensiunea Fișierului: 1 MB
Pagini Ediție Print: 400
Compatibil cu Kindle: Da