Eroi și Minuni ale Evului Mediu

Eroi și Minuni ale Evului Mediu
145,00 MDL

Disponibilitate: Stoc epuizat

Livrare
  • În Chișinău: 24 de ore (Livrare Gratis de la 599 MDL)
  • În Moldova: 2-3 zile (Livrare Gratis de la 599 MDL)

Descriere

Traducere din franceză de Gabriela Șiclovan.

Lucrarea explorează imaginarul medieval din perspectiva celor două componente majore: eroii, precum Carol cel Mare, Cidul, Regele Arthur, Roland, Papesa Ioana, Robin Hood, fără a uita de Melusina și de vrăjitorul Merlin, dar și vulpoiul și licornul; și minunile, trei edificii sau forțe care domină societatea, respectiv catedrala, cetatea și claustrul.

Iconografia medievală ignoră granițele dintre natural și supranatural, dintre lumea de aici și cea de dincolo, și acoperă un larg spațiu geografic. Pe de altă parte, această istorie a imaginarului este o istorie pe termen lung, prezentând acești eroi și aceste minuni așa cum au fost construite și venerate de Evul Mediu, apoi lăsate moștenire secolelor următoare, în care acestea continuă să existe, mai cu seamă grație unor noi suporturi ale istoriei, precum cinematografia și banda desenată.

Recenzie

Cel mai cunoscut specialist în Evul Mediu, urmaş al Şcolii Analelor, Jacques Le Goff apare în traducere românească, la Editura Cartier, cu a treia carte, Eroi şi minuni ale Evului Mediu. E după Evul Mediu pe înţelesul copiilor şi Europa explicată celor tineri.

Fiecare epocă trăieşte prin eroii şi minunile sale. Cu trecerea timpului, eroii devin şi mai viteji, iar minunile şi mai incredibile. Din miturile biblice, în epoca medievală, Solomon a reuşit să treacă, de la ipostaza de vrăjitor malefic, la imaginea unui înţelept preafericit.

Cei care au schimbat Evul Mediu sunt cavalerii. Arthur, regele Arthur, este eroul exemplar. Adevărata naştere a lui Arthur se găseşte în opera unui cronicar galez. Devenit rege peste britoni la 15 ani, cucereşte în întregime Marea Britanie şi insulele din nord, îl învinge pe uriaşul de la Saint-Michel, ajungând pe continent până la Pirinei. Un erou are nevoie de trădători. în cazul lui Arthur, el se numeşte Mordred, nepotul său. în timp ce eroul nostru cucerea noi teritorii, nepotul îi răpeşte soţia şi regatul. Arthur se întoarce, îl ucide în luptă, dar este şi el rănit de moarte. Se retrage pe insula Avalon, în largul Ţării Galilor. Alţii susţin că e vorba de Insula Omului.

O imagine mitică în imaginarul european sunt monumentele miraculoase: catedrala şi castelul. Paradoxal, termenul de „castel" apare abia în 1835, în cadrul renaşterii romantice a imaginarului.

Lumea avea nevoie şi de un „ţinut al minunilor fără număr", pământ binecuvântat de Dumnezeu: „Acolo, cu cât cineva doarme mai mult, cu atât câştigă mai mult". Acest tărâm se numea Cocagne.

-- Gheorghe Erizanu, editor, autorul lucrării ”Ce spun cărțile”

Despre Autor

Jacques le Goff (n. 1924), istoric francez contemporan. Presedinte la École des hautes études en sciences sociales (1975-1977). Autor a numeroase studii consacrate Evului Mediu, este adeptul unei istorii totale, in care "consideratiile materiale si cultura se intrepatrund in cadrul analizei socioeconomice a societatii".

Dintr-o bibliografie abundenta, se remarca: La Civilisation de l’Occident médiéval (1964), Pour un autre Moyen Âge. Temps, travail et culture en Occident (1978), La Naissance du purgatoire (1981), L’Imaginaire medieval (1985).

Cine a cumpărat acest produs, a mai cumpărat:

Detaliile Produsului

Limba: Română
Coperta: Copertă tare
Pagini: 272
Editura: Cartier
Apariția: 2010
ISBN: 978-9975-79-614-9
Dimensiuni: 13 x 20 cm
Greutatea: 0.3500

Pareri