Ereticul

Ereticul
236,00 MDL

Disponibilitate: Stoc epuizat

Livrare
  • În Chișinău: 24 de ore (Livrare Gratis de la 599 MDL)
  • În Moldova: 2-3 zile (Livrare Gratis de la 599 MDL)

Descriere

Cipriano Salcedo s-a nascut la 31 octombrie 1517. Lipsit de mama sa si instrainat de tatal absorbit de propria persoana, creste ca un burghez bogat, chinuit de o constiinta prea puternica si reprosurile tatalui ce il considera vinovat de moartea mamei. El se casatoreste cu Teodomira, fiica unui fermier bogat, dar care are in cele din urma o soarta tragica.

Dupa intalnirea cu teologii Agustin, Pedro Cazalla si Don Carlos de Seso, Cipriano se converteste la luteranism si devine rapid un lider al Reformei protestante locale, unde depune toate eforturile de a castiga si alti adepti si chiar calatoreste in Germania, in acest scop.

Cand Inchizitia aresteaza un membru al miscarii, intregul grup este expus.

Cartea a fost adăugată în lucrarea "1001 de Cărți de Citit Într-o Viață", coord. Peter Boxall

Recenzie

Punctul de plecare al romanului lui Miguel Deliber este 13 octombrie 1517 - ziua în care Martin Luther bate în cuie, pe uşa unei biserici din Wittenberg (Germania), cele 95 de teze ale sale despre abuzurile papale şi vânzarea de indulgenţe de către oficialii bisericii. Este, de asemenea, ziua în care s-a născut, la Valladolid (Spania), Cipriano Salcedo. Atmosfera acestui roman istoric este marcată de intoleranţa romano-catolică şi represiunea care urmează la Valladolid (unde s-a născut Deliber) ca ripostă la trezirea luteranismuluicastilian.

în centrulacestei penetrante naraţiuni se situează Salcedo, un burghez catolic chinuit de probleme de conştiinţă. Nici doctrina sa religioasă şi nici preoţii însărcinaţi cu educaţia sa nu-i pot furniza răspunsuri convingătoare la întrebările sale teologice. Fără să-şi dea seama, acestea indică Reforma: De ce trebuie ca el, Salcedo, să-şi mărturisească păcatele unui preot prin spovedanie? De ce slujba îi produce confuzie, în loc să-l înalţe? De ce trebuie să-şi ispăşească păcatele în Purgatoriu; nu a suferit destul Hristos pentru întreaga umanitate?

Eforturile sale de a-şi defini relaţia cu Dumnezeu sunt, în mare parte, ignorate de o societate care devine tot mai fanatică. El se simte izolat, ceea ce îl conduce la fraternizarea cu noii credincioşi, producându-i un sentiment de apartenenţă, dar cu consecinţe devastatoare.

Ereticul proclamă cu convingere dreptul la libertate religioasă şi toleranţă, un mesaj deosebit de actual în zilele noastre. în 1999, romanului i s-a decernat Premiul Naţional pentru Naraţiuneîn Spania.

-- ”1001 de Cărți de Citit Într-o Viață", coord. Peter Boxall

Cine a cumpărat acest produs, a mai cumpărat:

Detaliile Produsului

Titlu Original: El hereje
Limba: Română
Coperta: Copertă moale
Pagini: 480
Editura: Rao
Apariția: 2012
ISBN: 978-606-93182-7-0
Dimensiuni: 13,2 x 20,6 cm
Greutatea: 0.5500

Pareri