Epoca Postbelică. O Istorie a Europei de după 1945

Mai multe poze

Epoca Postbelică. O Istorie a Europei de după 1945
642,00 MDL (160,50 RON)

Disponibilitate: Stoc epuizat

Descriere

In 1945, Europa era epuizata. Cea mai mare parte a continentului era devastata de razboi, masacre, bombardamente si haos. Zone intinse din Europa de Est se aflau sub controlul Uniunii Sovietice, schimbind astfel un regim tiranic cu altul. Astazi URSS nu mai exista, iar democratiile Uniunii Europene au atins granitele Rusiei.

Opera complexa si consistenta, Epoca postbelica ne arata cine sintem si cum am ajuns aici, o poveste depanata in umbra permanenta a razboiului. Tony Judt vorbeste despre vindecarea Europei dupa distrugerile celei de-a doua conflagratii mondiale, despre caderea comunismului si crearea Uniunii Europene, despre prabusirea imperiilor si relatiile complicate si mereu schimbatoare ale Europei cu cele doua mari puteri, URSS si Statele Unite.

Volumul constituie o analiza a istoriei politice, sociale si culturale a continentului de dupa al doilea razboi mondial ce urmareste atit evolutia de ansamblu, cit si experientele distincte care au marcat transformarile petrecute in Europa Occidentala si cea de Est.

 Recenzii

”Un volum de istorie care se citeste cu sufletul la gura, ca un roman. Un volum care ia o perioada bine definita si o diseaca fin... Volumul constituie o analiza a istoriei politice, sociale si culturale a continentului de dupa al doilea razboi mondial, care urmareste atit evolutia de ansamblu, cit si experientele distincte care au marcat transformarile petrecute in Europa Occidentala si cea de Est.” - Sebastian S. Eduard, 8 iunie 2008, in Jurnalul National

”Simbolic, anatomia lui Tony Judt, marcata de fidelitatea fata de codul moderatiei si al liberalismului, recompune un puzzle fara de care istoria intelectuala a lagarului socialist nu poate fi scrisa. Aceasta relatie simbiotica dintre patria comunista si zelotii occidentali cintareste enorm in deceniul de dupa 1948. Vocile unor Camus, Aron sau François Mauriac, oricit de nobile, sint excentrice in acest context de organizare a cimpului intelectual: reactia fata de primele crime judiciare din anii 1947-1948 este simbolica, in masura in care ea probeaza determinarea intelectuala franceza de a cautiona represiunea comunista in numele ratiunii istorice si al progresului.

Petkov, Iuliu Maniu sau social-democratii polonezi sint victime al caror sacrificiu este cerut, legic, de trecerea la o noua etapa de cristalizare politica. Nevinovati individual, acuzatii sint vinovati, obiectiv, iar condamnarea lor este justificata, in afara oricaror invocari ale valorilor domniei legii. Drumul spre comunism nu poate fi dus la bun sfirsit in absenta unei doze de arbitrariu cathartic.” - Ioan Stanomir, 30 martie 2011, pe clubromania2020.ro

Despre Autor

Tony Judt (1948‑2010) a fost profesor de studii europene la New York University si director al centrului de studii Remarque Institute din cadrul aceleiasi universitati. Dintre volumele sale, mentionam: Marxism and the French Left: Studies on Labour and Politics in France 1830‑1982 (1990), Past Imperfect: French Intellectuals, 1944‑1956 (1992), A Grand Illusion: An Essay on Europe (1996), Socialism in Provence 1871‑1914: A Study in the Origins of the Modern French Left (2000), Identity Politics in a Multilingual Age (2004).

A fost un colaborator constant al publicatiilor The New York Review of Books, Times Literary Supplement, The New Republic, The New York Times, precum si al multor altor reviste din Europa si Statele Unite.

La Editura Polirom au aparut: Europa iluziilor (2000), Povara responsabilitatii. Blum, Camus, Aron si secolul XX francez (2000), Romania: la fundul gramezii (2002), Epoca postbelica. O istorie a Europei de dupa 1945 (2008) si Reflectii asupra unui secol XX uitat. Reevaluari (2011). Autor al mai multor studii consacrate spatiului central‑european, intre care „Redescoperirea Europei Centrale”, publicat in antologia Europa Centrala. Nevroze, dileme, utopii (Polirom, 1997).

Detaliile Produsului

Limba: Română
Coperta: Copertă tare
Pagini: 840
Editura: Polirom
Apariția: 2008
ISBN: 978-973-46-0906-2
Dimensiuni: 16 x 23,5 cm
Greutatea: 0.3000

Pareri