Elegie pentru Ana-Maria

Elegie pentru Ana-Maria
148,00 MDL (29,75 RON)

Disponibilitate: Stoc epuizat

Descriere

Fragment:

„Mda?... Ca să nu tulburi pe nimenea, ai!... Lasă-mă să te las, aşa-i mai bine! Lasă-l pe răposat să doarmă în legea lui, şşş-ah! Acuşi au să vină încoace oile, turma... Au să-i sune tălăngile ca celui din baladă, iar tu martor şi chezaş rămâi, copile, căci sângele de aici, de sub iarbă, s-a scurs, s-a vărsat de oamenii-fiare".-- Vasile Vasilache


Recenzii

„Vasile Vasilache ne-a dat ceva greu de uitat. Și ni l-a dat într-o proză de o rară forță expresivă până și în curgerea ei lentă, uneori greoaie, cu ezitări, cu precipitări, cu ocoluri și cu ascunzișuri.” -- Petru Creția

„Scriitorul cel mai neordinar şi cel mai curajos în ale scriiturii din  pleiada șaizeciștilor basarabeni, Vasile Vasilache, a cultivat o proză  insolită. Un scenariu de film, scris în timpul aflării la cursurile de scenaristică de la Moscova, a fost convertit în romanul-parabolă Povestea cu cocoşul roşu. O estetică paradoxală, dar încheiată la toţi nasturii — găsiţi în cutia folclorului naţional  sau căutaţi prin cea a mitologiei hinduse, prin cea a filosofiei germane —, se potrivește întocmai unor subiecte sociale dintre cele mai variate.

Lumea vegetalului (îndurerat-şuierătoarea negară, în Elegie pentru Ana-Maria,  senzual-şireata floare de dovleac, în Surâsul lui Vișnu etc.) ridicată la rang de simbol încorporează destinele basarabenilor trecuţi prin drame şi tragedii, prin tot ce le-a scos în faţă viaţa unui secol zbuciumat. ” -- Maria Şleahtiţchi

 Despre Autor

Vasile Vasilache (4 iulie 1926, Unţeşti, judeţul Iaşi, azi Ungheni – 7 iulie 2008, Chişinău), prozator român. După şcoala primară din satul natal, studiază la „Liceul de Aplicaţie”, zis şi Seminarul Pedagogic Universitar de pe lângă Universitatea ”Alexandru Ioan Cuza” din Iaşi. Din 1944, lucrează ca învăţător în satul natal, continuându-şi paralel studiile la Institutul Pedagogic din Chişinău, pe care-l absolvește, la fără frecvenţă, în 1958. Din acelaşi an, redactor la săptămânalul Cultura Moldovei.

În 1962-1964, urmează Cursurile Superioare de Scenaristică din Moscova. Debut în volum cu Trişca, în 1961, urmat de culegerea de proză scurtă Două mere ţigance, în 1964. Consacrarea i-o aduce Povestea cu cocoşul roşu, „roman parabolic în care apare întreg tabloul complex şi contradictoriu al colectivizării gospodăriei ţărăneşti” (acad. Mihai Cmpoi), foarte bine primit de critică şi public, dar pus la index de zbirii ideologiei oficiale.

Urmează o lungă perioadă de „tăcere impusă”, pe durata căreia îşi câştigă existenţa ca traducător (din Vasili Şukşin, Jaroslav Hašek ş.a.). În 1983, revine în forţă cu culegerea de nuvele Elegie pentru Ana-Maria, urmată de Mama-mare – profesoară de istorie (1988), Navetista şi pădurea (1989).

În ultimii ani de viaţă, este privit ca un adevărat guru, iar reeditarea, la Bucureşti, a romanului Povestea cu cocoşul roşu, Editura Fundaţiei Culturale Române, 2002, îi aduce Premiul FCR.

Detaliile Produsului

Limba: Română
Coperta: Copertă moale
Pagini: 328
Editura: Cartier
Apariția: 2014
ISBN: 978-9975-79-873-0
Dimensiuni: 13,5 x 20 cm
Greutatea: 0.4000

Pareri