Eleganța Ariciului

Eleganța Ariciului
182,00 MDL

Disponibilitate: Stoc epuizat

Livrare
  • În Chișinău: 24 de ore (Livrare Gratis de la 599 MDL)
  • În Moldova: 2-3 zile (Livrare Gratis de la 599 MDL)

Carte disponibilă în:

Adresa Telefon Stoc
Bestseller din Chișinău (Telecentru) str. Drumul Viilor 36/1 022-993-992 Stoc limitat

Descriere

In Eleganta Ariciului „sunt doua eroine: o fetita precoce si o portareasa care-si ascunde bine jocul,  incearcand sa lase impresia ca e doar o portareasa, ea fiind de fapt foarte citita, foarte erudita si foarte fina.

Sunt doua singuratati care, pe masura ce in cladirea in care locuiesc se petrec anumite evenimente, ies incetul cu incetul din singuratate, se schimba, se transforma, renasc. Vor trai o gramada de transformari interioare. De indata ce am spus asta, mi se pare un pic superficial. De fapt, cand scriu, nu o fac ca sa spun o poveste, chiar daca, la capat, ea insasi se povesteste. Scriu pentru placerea cuvintelor si a stilului; imi place mult sa simt asta scriind texte si, in plus, sa incerc de fiecare data placerea unica de a scrie, intr-un mod cat mai potrivit si cat mai pur posibil, sper eu, ceea ce resimt.

Pe de alta parte, povestea si scriitura sunt pentru mine mijloace de a evoca lucruri care ma intereseaza  si lucruri pe care le iubesc. L-am auzit pe cineastul Jeunet, referitor la Fabulosul destin al lui Amelie Poulain explicand ca, ani de zile, notase intr-un carnetel tot ceea ce il interesa si tot ceea ce ii placea in ideea ca intr-o zi sa le transpuna intr-un film. Si astfel a aparut Amelie Poulain.

Cartea a fost adăugată în lucrarea "1001 de Cărți de Citit Într-o Viață", coord. Peter Boxall

Recenzii

Acest roman este, intr-o oarecare masura, acelasi lucru, adica mi-a facut enorma placere ca, prin vocile celor doua eroine, sa-mi transcriu iubirea pentru placerile cotidiene, pentru arta, pentru Japonia, pentru anumite fiinte, pentru intalnirea dintre aceste fiinte, pentru unele emotii estetice. Mi se pare ca asta mi-a facut cea mai mare placere si e ceea ce ma interesa cel mai mult. Va doresc lectura placuta. In orice caz, sper asta. La revedere si pe curand.” - Muriel Barbery

„Deosebit de recomandat tuturor celor care iubesc genul de roman a carui samanta se sadeste intr-un ungher al sufletului, creste pe nesimtite, inflorind neasteptat si deosebit de spectaculos.”-- Marie Claire (Franta)

„Soarta romanului Eleganta Ariciului, scris de tanara Muriel Barbery, a fost consemnata intr-o formula neputincioasa, dar graitoare: «du jamais vu». […] Eleganta ariciului vorbeste cu seninatate, usurinta si gratie (eleganta) despre probleme grele intelectual si impovaratoare existential.” -- Daniel Nicolescu, Ziarul Financiar

”Renée Michel nu este ceea ce pare a fi. Pentru locatarii bogaţi de la numărul 7, Rue de Grenelle, portăreasa, care se află în acel post de ani de zile, este o femeie bună, tipul clasic al femeii de serviciu: înfăţişarea ei nu se deosebeşte cu nimic, şi poate fi de ajutor, dar şi morocănoasă. Dar, în spatele aparenţei dure, Renée, care are cincizeci şi patru de ani, ascunde unele obiceiuri surprinzătoare. în spatele camerei sale de portăreasă, îşi satisface pasiunea pentru literatura rusă (motanul ei poartă numele de Lev, un omagiu adus autorului Annei Karenina), pentru cinematografia japoneză şi pictura olandeză şiîşi puneîntrebări referitoare la natura fenomenologiei. Este fascinată de acele momente pure de graţie, când totul se află în echilibru perfect, dar precar.

Şi Paloma Josse se ascunde. Are doisprezece ani şi trăieşte cu părinţii ei într-unui dintre apartamentele foarte şic din clădire. Un copil extrem de dotat şi rebel, plănuieşte să se sinucidă şi să incendieze apartamentul familiei la aniversarea celor treisprezece ani. Cu inteligenţă şi umor, îşi înregistrează cele mai ascunse gânduri într-un jurnal şi încearcă să descopere secretul „mişcării statice". Pentru Paloma, viaţa de adult este ca un acvariu, un loc gol şi absurd, unde domnesc falsele impresii.

Restul clădirii este populat, în principal, de chiriaşi în-guşti la minte, burghezi, care sunt strâns legaţi de prejudecăţile lor. Cu toate acestea, sosirea unui văduv japonez bogat, sofisticat şi rafinat, perturbă lumea aparenţelor înşelătoare. Urmând punctele de vedere alternante ale celor două protagoniste, romanul este o călătorie filozofică, o reflectare asupra înţelesului vieţii care oferă cititorului senzaţii multiple şi neaşteptate. Scris într-un stil elegant şi plin de viaţă, romanul ne aduce cu spiritul într-o lume bogată, subtilă şi amuzantă.”

-- ”1001 de Cărți de Citit Într-o Viață", coord. Peter Boxall

Cine a cumpărat acest produs, a mai cumpărat:

Detaliile Produsului

Titlu Original: L’elegance du herisson
Limba: Română
Coperta: Copertă moale
Pagini: 400
Editura: Nemira
Apariția: 2009
ISBN: 978-973-143-325-7
Dimensiuni: 10,7 x 17,8 cm
Greutatea: 0.4500

Pareri