Ecologie Generală

Ecologie Generală
284,00 MDL

Disponibilitate: Stoc epuizat

Livrare
  • În Chișinău: 24 de ore (Livrare Gratis de la 599 MDL)
  • În Moldova: 2-3 zile (Livrare Gratis de la 599 MDL)

Descriere

Ecologia, ca stiinta s-a consacrat in jurul anului 1900, dar radacinile ei sunt mult mai vechi si se leaga practic de istoria omenirii. Pe masura ce s-a detasat de animale si a inceput sa practice agricultura si cresterea vitelor, omul s-a interesat tot mai mult de conditiile in care traiesc vietuitoarele, de pretentiile lor fata de factorii de mediu. Astfel, s-au nascut germenii unei ecologii precoce, empirice.

Termenul de ecologie a fost folosit prima data de marele naturalist german Ernest Haeckel in 1866. El este compus din doua cuvinte preluate din limba greaca: oikos, care inseamna casa, gospodarie, economie si logos, care inseamna stiinta. in definitia lui Haeckel, ecologia este stiinta luptei pentru existenta, stiinta economiei naturii, a gospodaririi naturii.

De-a lungul celor peste 140 de ani de utilizare, ecologia a primit numeroase definitii, care au cautat sa-i dea un contur si un continut mai precis. in ele se reflecta doua categorii de conceptii: unele pun accentul pe relatiile dintre organisme, fiind din acest punct de vedere mai aproape de viziunea lui Haeckel, altele privesc ansamblul relatiilor intre vietuitoare, precum si dintre acestea si mediul in care traiesc.

Ecologia studiaza de asemeni, cele mai importante fenomene vitale din biosfera ca: variatia numerica a populatiilor, productivitatea biologica, sanatatea mediului de viata.

Cercetarile din ultimul timp au demonstrat ca si omul trebuie sa se supuna legilor naturii, care guverneaza echilibrul materiei in cadrul biosferei. Din nefericire, in goana dupa profituri mari si imediate, omul a provocat naturii, dezechilibre grave cumar fi:

-  Extragerea, pentru consumul propriu, a unor vietuitoare, peste limita capacitatii de refacere a efectivelor speciilor respective;

-  Exploatarea haotica si rapida a resurselor minerale ale solului si subsolului;

-  Deversarea deseurilor industriale si menajere in mediu, fara o tratare prealabila corespunzatoare;

-  Utilizarea substantelor chimice (pesticide) pentru combaterea bolilor si daunatorilor in agricultura.

Toate aceste activitati au declansat pe Terra o criza ecologica, care exercita numeroase presiuni negative asupra conditiilor de existenta si supravietuire a lumii vii, manifestata prin:

-  Scaderea productivitatii biologice a ecosistemelor naturale si adesea chiar a celor antropice;

-  Limitarea hranei disponibile pentru populatiile umane;

-  Cresterea gradului de poluare a mediilor vitale (apa, aer, sol) precum si a produselor sau resurselor pe care omul le obtine din aceste medii.

Ca rezultat al obiectivelor sale legate de cunoasterea si prognoza evolutiei sistemelor biologice de nivel supraindividual, ecologia a devenit o stiinta a supravietuirii, ea oferind informatiile si caile prin care omul ar putea sa salveze biosfera de la o catastrofa.

Astfel, ecologia capata tot mai pregnant un rol educativ, informational si decizional.

Cine a cumpărat acest produs, a mai cumpărat:

Detaliile Produsului

Limba: Română
Coperta: Copertă moale
Pagini: 225
Editura: Rovimed Publishers
Apariția: 2007
ISBN: 978-606-583-070-7
Dimensiuni: 16,5 x 23,5 cm
Greutatea: 0.4500

Pareri