Tema pentru acasă [Carte electronică]

Tema pentru acasă [Carte electronică]

Preț de Listă: 125,00 MDL (31,25 RON)

Preț: 49,00 MDL (12,25 RON)

Economisești: 76,00 MDL (19,00 RON) (60%)

    • 756 persoane au cumpărat acest produs.

* cîmpuri obligatorii

Preț de Listă: 125,00 MDL (31,25 RON)

Preț: 49,00 MDL (12,25 RON)

Economisești: 76,00 MDL (19,00 RON) (60%)

Comandă în România

Achită online cu LiberCard în 3 rate cu 0%!

Produse Asemănătoare

Bifează produse pentru a le adăuga în coșul de cumpărături sau selecteaza toate

Descriere


 

La şcoala din Poiana, profesorul de literatură română e învinuit de noile autorităţi de schimbarea portretului lui Stalin cu cel al lui Eminescu. După un simulacru de proces, Mihai Ulmu, „duşmanul poporului”, ajunge în gulag. Maria Răzeşu, fosta lui elevă din anul IV de liceu, îl ajută să evadeze, dar şi să-şi dea seama de dragostea lor.

O săptămână le-a trebuit soldaţilor ca să-i găsească. Şapte zile au fost de ajuns ca Mihai şi Maria să se regăsească. Nestrivită de calvarul gulag-ului, dragostea răzbate prin piatră ca o iarbă cerească. Răzbate, şoptindu-ne că marile iubiri nu încap în temniţă niciunde şi nicicând.

Bestseller în România și Republica Moldova cu peste 100 000 de exemplare vândute
Peste 500 mii de împrumuturi în biblioteci
Roman tradus în șapte limbi

 

Recenzii


 

„Nicolae Dabija găsește uneltele literare potrivite ca să poată schimba bezna în lumină. Scenele sunt foarte expresive. Romanul este o carte a îndrăznelii celei mai nobile, a luptei duse contra tuturor nedreptăților lumii. Autorul ne învață cum să înfruntăm legile forțelor brune sau roșii și cum să ne păstrăm demnitatea chiar și atunci când suntem îngenuncheați.”

- Jean-Paul Gavard-Perret, poet și critic literar francez

„Prin acest strălucit debut ca romancier Nicolae Dabija se dovedește a fi un scriitor total și un model uman. Traducerea acestei cărți în limbi de circulație internațională l-ar aduce, după opinia noastră, în apropierea unui binemeritat Premiu Nobel, ceea ce ar fi o mândrie națională și o dovadă că literatura română nu vine cu firimituri la masa marilor literaturi ale lumii.”

- Tudor Nedelcea, editor și istoric literar român

 

Citește primele pagini


 

Cuvânt

În vara anului 2007 am murit. Era luna când împlineam 59 de ani. Căzusem de pe o stâncă din preajma mănăstirii Ţipova de lângă râul Nistru. Şi atunci, în acele clipe dintre viaţă şi moarte, iar mai exact,  dintre moarte şi viaţă, mi s-a arătat această carte: mai întâi am văzut-o − toată! – în câteva fracţiuni de secundă, apoi, pe măsură ce trecea timp, aceasta mi se dezvăluia filă cu filă, frază cu frază, cuvânt cu cuvânt, în toată dimensiunea ei.

În acele clipe de la fundul prăpastiei am  văzut, ca în lumina unui reflector, nişte bărbaţi, femei şi copii adunaţi în preajma mea, ca să mă încurajeze, ca să mă susţină, ca să-mi întindă mâna şi să mă ridice din bezna în care mă prăbuşisem: erau fiinţe necunoscute, care au revenit ulterior, la fel de vag, şi-n sala de operaţii, şi pe pat de convalescenţă, să-mi povestească, dar nu în cuvinte, ci mai degrabă cu ajutorul unor imagini, naraţiunea care urmează.

Ea mi s-a arătat într-un fel ca o amintire din viaţa altcuiva, ca o developare a unor evenimente ce au avut loc cu mult înainte de naşterea mea, ca o răzbunare, ca o îndeplinire a unor obligaţii. 

Scrierea cărţii le-o datorez acelor necunoscuţi care m-au readus la viaţă.
Ea este a lor.
Eu n-am făcut decât să aştern pe file ceea ce mi-au relatat ei.

Autorul

Orfelinatul 

 

Şi era miercuri şi ploua.
Atinse, ácele brazilor se risipeau în toate părţile. Firele grele de apă pisau iarba ca s-o bage înapoi în pământ.
Era o perdea de ploaie, cu franjuri lungi, boţită la atingerea ei cu pământul.
Deşi era amiază, se făcuse dintr-odată întuneric.
Îmi place cum cerne în Siberia. 

După ce am spălat podelele clasei noastre, fiind de planton în acea zi, m-am aşezat cât mai comod pe pervaz să pot asculta ploaia cum bate toba în acoperiş ca o chemare la luptă şi să urmăresc de sus, de la etaj, cum stropii răpăie grăbiţi prin ograda orfelinatului nostru cu paşi de soldaţi porniţi la atac. 

Atunci l-am văzut pentru prima dată pe acel bărbat ciudat, îmbrăcat într-un trenci subţire şi cu un fes de lână tras pe cap, ieşind din şcoala noastră; m-a mirat faptul că nu se grăbea nicăieri: s-a oprit în mijlocul curţii, ca şi când n-ar fi turnat de sus cu găleata, pe urmă a privit lung înapoi, probabil m-a zărit şi pe mine urmărindu-l prin geamul clasei, a pornit iar, apoi s-a oprit din nou, ieşind într-un târziu pe poarta şcolii, ca să dispară în ploaie… 

Acel necunoscut avea să revină şi a doua, şi a treia, şi a patra zi.
Nu ştia nimeni nici cine e, nici ce caută la orfelinatul nostru.
Aici, la Nadrecinoe, atunci când împlinisem vârsta de 12 ani, mi-am aflat pentru prima dată numele meu cel adevărat.
Mă numisem până atunci Ivan Ivanov-15, ca şi cum aş fi fost o adresă, şi nu o persoană. 

De ce 15? Toţi copiii de la Nadrecinoe, la sugestia unui şef de departe, purtau unul şi acelaşi nume: Ivan Ivanov. Dar profesorii noştri, ca să ne deosebească, ne adăugaseră şi câte un număr: Ivanov I.-1, Ivanov I.- 2… Şi aşa până la 300. Atâţia copii eram la Nadrecinoe. Ni se spunea „copiii lui Stalin”. [...] 

Împlinisem trei sau patru ani când am observat pe partea interioară a braţului drept un tatuaj. Oricât m-aş fi străduit să-l spăl, să-l rod până la sânge, să-l fac să dispară, acesta nu se lua. Instinctiv, poate şi pentru că am observat că nimeni dintre colegii mei nu avea un desen asemănător, m-am străduit mereu să-l feresc, să-l ascund de alţi ochi. 

Când ne duceam încolonaţi la baie, când participam la competiţii sportive, când munceam verile în atelierul nostru, când ni se schimbau rufele de pe noi, mă străduiam să ţin partea de jos a braţului cât mai lipită de corp, ca nimeni să nu-l observe. Era un rebus, o criptogramă, erau nişte hieroglife?!, nu pricepeam. Abia când am învăţat să citesc, am putut desluşi că erau nişte litere care alcătuiau împreună un cuvânt: MIRCEA. Ce însemna acesta, nu ştiam, dar nici nu aveam de cine să întreb. Nu cunoşteam, de asemenea, dacă mă născusem cu el sau mi-l scrijelise în carne cineva. Era un scris cu o cerneală vârâtă adânc în piele. Nu ştiam cine l-a făcut, de ce? când? cum? Aceste întrebări mi le pusesem nu o dată.

 

Despre Autor


 

Nicolae Dabija este un poet, eseist și istoric literar din Republica Moldova. Autor a peste 80 de volume de poezii, eseuri și publicistică (unele traduse şi publicate în SUA, Brazilia, Franța, Italia, Federaţia Rusă ș.a.).

Revista literară Cold Mountain Review din SUA îl numește pe Nicolae Dabija unul dintre cei mai de seamă poeți ai lumii.

Laureat al Premiului pentru Poezie la Conferința Tinerilor Scriitori din URSS (1975), Premiul Național al Republicii Moldova (1988, 2011), Premiul „Mihai Eminescu” al Academiei Române (1995), Marele Premiu al Festivalului Internațional de Poezie de la Trieste, Italia (2014) ș.a. 

  

Cine a cumpărat acest produs, a mai cumpărat:

Detaliile Produsului

Limba: Română
BRAND: Editura Bestseller
Apariția: 2016
ISBN: 978-9975-3143-0-5 (ePub), 978-9975-3143-1-2 (Mobi)
Compatibil cu: iPhone, iPad, Android, Kindle
Dimensiunea Fișierului: 1 MB
Pagini Ediție Print: 430
Compatibil cu Kindle: Da

Pareri

Părerile Clienților 18 item(s)

emotionanta
O carte din care se invata valorile vietii, e romantata dar e inspirata din realitatile unei epoci.Multi ar avea de invata din ea.
Evaluarea
Parerea lui filimon ovidiu / (Plasată la data 04.10.2020)
Dragostea ❤
Dragostea este cuvântul care ar defini această carte!
❤datorită ei omul a înaintat și a acționat,
❤datorită ei omul a fost puternic,
❤datorită ei omul a răbdat,
❤datorită ei omul a oferit și a primit,
❤datorită ei omul a dat viață altui om.
Dar câte descrieri nu s-ar oferi, ar fi puține, deoarece cartea trebuie citită personal!
Lectură plăcută!
Evaluarea
Parerea lui Naty Budu-Grati / (Plasată la data 05.09.2020)
Foarte emotionanta
Am retrait alaturi de personaj,fapte auzite de la bunica mea din Trifesti , langa Prut ....
Evaluarea
Parerea lui doina / (Plasată la data 31.08.2020)
Puterea emoției
O scriere frumoasă, care transmite intens și transpune cititorul în altă lume, pe cât de dificilă și greu de crezut că ar fi fost reală, pe atât de sensibilă și plină de valoare umană.
Evaluarea
Parerea lui Costache Florina / (Plasată la data 30.08.2020)
O carte vie
Romanul lui Nicolae Dabija "Tema pentru acasa", construit in jurul unei teme reale, date unor elevi, „A fi om − o artă sau un destin?!” este o lectie vie, care te cucereste, emotional si intelectual, prin conotatiile poetice, lingvistice, religioase, geografice, psihologice, sociologice, filosofice date destinului si alegerilor personajelor din roman, martore ale unor perioade dure din istoria omenirii. O recomand spre lectura cu deosebire elevilor, pentru ca ei vor gasi aici raspunsuri la propriile intrebari legate de viata, dragoste, relatiile interumane si puterea pe care ti-o da autoritatea, imaginatia, credinta si dragostea.
Evaluarea
Parerea lui Maricica Botescu / (Plasată la data 23.08.2020)
Fără cuvinte...
Sa spun ceva despre această carte, ar fi oricum, prea puțin! Lacrimile prin care am trait-o, cred ca sunt cea mai obiectivă apreciere!
Evaluarea
Parerea lui Elena / (Plasată la data 11.09.2019)
Este o carte impresionanta si de atmosfera! Din categoria cartilor de neuitat!
Romanul lui Nicolae dabija face parte din categoria celor mai frumoase romane care isi construiesc succesul, inainte de toate, pe atmosfera pe care o creeaza, reusind astfel, sa ocupe un loc insemnat in categoria fictiunilor literare ce completeaza in mod fericit, adevarul istoric. Cititorului care este interesat de tragedia generatiei de oameni care a trait atrocitatea perioadei staliniste, gaseste in romanul lui Nicolae Dabija, alte si alte experiente memorabile ale acelor timpuri. Chiar daca uneori, mai ales in ceea ce priveste constructia personajelor, poate ca i s-ar putea reprosa autorului, un patetism evident, acesta nu diminueaza in niciun caz, valoarea documentara a cartii care ramane o pledoarie sincera pentru om, pentru viata si pentru Dumnezeu, cu alte cuvinte, pentru tot ceea ce inseamna misterul omului si al vietii. O carte care merita citita!
Evaluarea
Parerea lui Popescu Cristina / (Plasată la data 03.07.2019)
Impresionant
Fara cuvinte...
Evaluarea
Parerea lui Anca sandu / (Plasată la data 09.02.2019)
Carte buna
Emotii si o viata de om traita intens, cu bune si rele ,cea mai importanta "Tema pentru acasa " merita de citit
Evaluarea
Parerea lui Maltev / (Plasată la data 19.09.2018)
Cu siguranta, o Tema pentru acasa!
O povestire care te captiveaza prin descrierea realitatii dure de alta data.
Evaluarea
Parerea lui Constanta / (Plasată la data 20.01.2014)
lacrimi...
Mulțumesc autorului pentru aceste pagini pe cât de înfiorătoare, pe atât de emoționante... E prima carte despre deportările stupide, absurde și distrugătoare de vieți, pe care am citit-o... Cu lacrimi pe obraji am însoțit-o pe ultima cale pe Maria... Nu văd o altă limbă mai potrivită, decât româna pentru „Tema pentru acasă”. Felicitări dl. Nicolae Dabija
Evaluarea
Parerea lui Lilia / (Plasată la data 04.12.2013)
Am inteles care este esenta existentei noastre umane
Nu stiu daca am patruns in toate tainele acestui roman, dar am vazut si am inteles multe lucruri care pana-n acel moment mi se pareau banale. Am inteles ce inseamna suferinta, durerea, disperarea, umilirea,... Dar in acelasi timp am inteles si care este esenta existentei noastre umane: credinta, libertatea, bunatatea, iubirea, dragostea, fericirea, speranta, sacrificiul si unul din cele mai importante lucruri – demnitatea.
Evaluarea
Parerea lui Adrian Crețu / (Plasată la data 18.11.2013)
Superba
Un val de emotii si ginduri.
Evaluarea
Parerea lui Ilie / (Plasată la data 03.11.2013)
Mareață și fierbinte ca sângele
Dureros de profundă și prețioasă inimilor compatrioților noștri. De dragul trecutului și destinului neamului nostru, această lucrare trebuie citită și proslavită.
Evaluarea
Parerea lui Eugen / (Plasată la data 28.07.2013)
Capodopera
Evenimentele care au avut loc in carte si felul cum au fost explicit descrise in cele mai mici detalii m-au lasat impresionat de imaginatia domnului Dabija.
Este una din putinele carti pe care le-am citit pina la capat si intrun termen denumai doua zile.
Mi-a servit drept muza pentru a crea o noua poezie. Pentru asta tind sa multumesc din suflet autorului si sa recomand romanul care e de nota 10!
Evaluarea
Parerea lui Viorel Celpan (Gaudeamus) / (Plasată la data 02.07.2013)
splendida
am citit aceasta carte cu o placere deosebita... este o opera care te face sa sinti si tu cu personajul acele momente triste dar si pline de speranta...uneori chiar am plins simtind acea durere pe care au fost nevoiti sa o traiasta compatriotii nosti... as dori sa-i multumesc domnului Dabija pentru o carte atit de scumpa poporului nostru...recomand tuturor...
Evaluarea
Parerea lui Lena / (Plasată la data 31.05.2013)
Extraordinară
Este un roman care te face să te cutremuri atunci când îl citeşti.
Am citit-o dintr-o răsuflare, vădit emoţionată, trăind şi retrăind evenimentele descrise, primind nişte lecţii de viaţă extrem de valoroase.
Evaluarea
Parerea lui Daniela / (Plasată la data 11.05.2013)
Impresionant si adevarat
M-a facut sa plang durerea bunelului, a neamului, am revazut sarcasmul de ieri si cel de azi, M-a facut sa privesc altfel viata, Îi Mulțumesc Lui Dumnezeu că ne-a dat Viață în Pace si Libertate!!!
Evaluarea
Parerea lui lia / (Plasată la data 31.03.2013)

Bestseller.md îți mai recomandă: