Pădurea spânzuraților [eBook]

Pădurea spânzuraților [eBook]
0,00 MDL (0,00 RON)
    • 3 persoane au cumpărat acest produs.

Descriere

Carte electronică publicată cu sprijinul Ministerului Afacerilor Externe – Departamentul Politici pentru Relația cu Românii de Pretutindeni.

”Avem în Pădurea spânzuraţilor unul dintre acele romane care s-au impus nu doar printr-o temă majoră, dar şi prin încercarea de a schimba formula literară. E. Lovinescu prevăzuse că romanul modern se va îndrepta spre viaţa urbană, după ce fusese dominat de interesul pentru sat, şi spre psihologie, după ce socialul prevalase.”

Paradoxul face ca tocmai scriitorii ardeleni, majoritatea, fii de preoţi, de învăţători sau de notari de la ţară, să fi fost aceia care să „importe” în România tematica rurală. Nu scrisese, în definitiv, Rebreanu însuşi Ion? În Pădurea spânzuraţilor el face pasul spre urban şi psihologic. Mai exact, o jumătate de pas, poate totuşi cea mai importantă.

Al doilea roman al lui Rebreanu este unul de tranziţie, între două vârste ale genului. Liviu Rebreanu nu e doar un martor al celei mai radicale prefaceri din istoria romanului românesc, dar un actor important. Între Ion şi Patul lui Procust romanul românesc îşi schimbă înfăţişarea, comportamentul şi stilul de viaţă. Pădurea spânzuraţilor reprezintă o treaptă. Niciun alt roman al vremii nu ne ajută în egală măsură să înţelegem această schimbare. -- Nicolae Manolescu

Romanul „Pădurea spânzuraților” de Liviu Rebreanu a fost adăugat în lucrarea "1001 de Cărți de Citit Într-o Viață", coord. Peter Boxall

 

Recenzie


 

”Pădurea spânzuraţilor este primul roman psihologic din literatura română. El analizează situaţia dureroasă a soldaţilor români transilvăneni din timpul Primului Război Mondial: chiar dacă erau, politic, parte a imperiului Austro-Ungar, iar ei au fost obligaţi să lupte contra conaţionalilor lor. Cartea este inspirată de povestea reală a lui Emil Rebreanu, fratele scriitorului, spânzurat în 1917, pentru că încercase să dezerteze la români. Protagonistul, Andrei Bologa, locotenent în armata austro-ungară, are aceeaşi soartă, Rebreanu ilustrând prin povestea sa lupta dintre loialitate şi datorie.

Spânzurătoarea, considerată cea mai josnică şi mai degradantă moarte, era pedeapsa rezervată dezertorilor, iar imaginea spânzurătorii, adesea improvizată din copaci, apare obsedant în roman. Bologa trece printr-o schimbare radicală pe parcursul cărţii. La început deplin devotat îndatoririlor militare, face parte din tribunalul ce condamnă la moarte un dezertor, după care este cuprins de un sentiment inexplicabil de vinovăţie la vederea spânzuratului, iar spiritul naţionalist renaşte, luând locul idealurilor militare.

Mutat pe frontul din Transilvania şi incapabil să lupte contra conaţionalilor săi, Bologa alege spânzurătoarea, devenind dezertorul pe care iniţial îl dispreţuise. Pădurea spânzuraţilor este o mărturie de război cu semnificaţie universală, care impresionează profund şi astăzi.

-- ”1001 de Cărți de Citit Într-o Viață", coord. Peter Boxall

 

Recenzie


 

Liviu Rebreanu (27 noiembrie 1885, Târlişua, Bistriţa Năsăud - 1 septembrie 1944, Valea Mare, Argeş) este un prozator, traducător, romancier şi dramaturg. Debutează în revista „Luceafărul" din Sibiu (1 noiembrie 1908), cu nuvela Codrea, republicată, în timp, sub titlurile Lacrima, Dezertorul şi Glasul inimii. 

În 1916 îi apar culegerile de schiţe şi nuvele Golanii, cu o prefaţă de Mihail Dragomirescu, care îl recomandă drept un reprezentant al „verismului". În 1920 publică romanul Ion (I-II), care va fi comentat de E. Lovinescu în „Sburătorul" („Ion e cea mai puternică creaţiune obiectivă a literaturii române") şi de Tudor Vianu în „Viaţa românească" şi distins cu Premiul „Năsturel-Herescu" al Academiei Române (1921). Volumul Catastrofa (1921), cuprinzând nuvele inspirate din război, anunţă prin problematică şi temă centrală Pădurea spânzuraţilor, încununat cu Marele Premiu al romanului (1924). - Crispedia.ro

 

Cine a cumpărat acest produs, a mai cumpărat:

Detaliile Produsului

Limba: Română
BRAND: Editura Bestseller
Compatibil cu: iPhone, iPad, Android, Kindle
Pagini Ediție Print: 208
Compatibil cu Kindle: Da

Pareri

Părerile Clienților 1 item(s)

O carte ce m-a impresionat
L-am descoperit pe Liviu Rebreanu
Evaluarea
Parerea lui Eugenia / (Plasată la data 02.11.2020)

Bestseller.md îți mai recomandă: