Printre Bărbaţi: Roman [Carte Electronică]

Printre Bărbaţi: Roman [Carte Electronică]
9,99 MDL (2,50 RON)
Downloadează Gratuit un Fragment
Ediția Print (PDF)

* cîmpuri obligatorii

9,99 MDL (2,50 RON)

Descriere

”Prozatoarea Mihaela Perciun şi-a publicat prima carte de povestiri relativ tîrziu, la 46 de ani. A recuperat repede însă timpul pierdut, oferindu-ne apoi două romane. Autoare tenace şi prolifică, Mihaela Perciun a reuşit cel puţin în plan statistic o mică performanţă: a publicat trei cărţi de proză în numai 7 ani, avînd în sertare şi alte manuscrise. Prin comparaţie, ambiţiosul prozator Nicolae Popa a scris şi el trei volume de proză, dar... timp de două decenii.

Cu recentul său roman, intitulat incitant Printre bărbaţi, Mihaela Perciun se situează într-o nişă cvasivirgină a prozei basarabene, vizitată anterior doar de Nicolae Rusu şi Val Butnaru. Printre bărbaţi e un roman politic, mai exact o incursiune în hăţişurile junglei politice populate de indivizi nesăţioşi şi făţarnici, cu reflexe mai mult decît simptomatice: „Aviditatea de putere s-a acumulat în timp şi i s-a afişat în mimică, în mişcări şi fraze... Toţi au învăţat şi răcnesc în gura mare un singur slogan, toţi ţipă una şi aceeaşi lozincă a democraţiei”.

Autoarea ne invită deci în culisele lumii politice. Iar pentru că personajul principal – Lily – e o femeie, această lume politică ni se înfăţişează nu doar ca un fief al politicaştrilor, ci şi ca un tărîm al unor masculi grobieni, patriarhali, libidinoşi. Titlul cărţii e mai mult decît explicit. Politica e apanajul bărbaţilor, o femeie care intră în politică se află printre bărbaţi. Nişte bărbaţi care doresc în temei numai bani, putere şi sex. În aceste hăţişuri politice femeia e de cele mai multe ori obiectualizată, adică redusă la funcţia sexuală: „Te înghite din priviri. Îl simţi şi cu spatele. Te arde!”

Tărîmul politicii potenţează tot ce are mai rău în el bărbatul. Prin urmare, numai o femeie foarte puternică poate rezista în hăţişurile politice. La un moment dat, protagonista Lily realizează că numai renunţînd la feminitate, adică masculinizîndu-se, femeia poate prinde rădăcini în această dimensiune: „Ah! E greu să rezişti printre bărbaţi, mai ales printre cei băgaţi în jocurile de interese! O femeie ce se bagă în politică trebuie să-şi acumuleze în arsenal cele mai rele calităţi bărbăteşti. Cu rechinii nu poţi lupta cinstit, trebuie să aplici metodele lor.

[...] Mai mult decît atît, ştiu, din surse demne de încredere, că autoarea a avut răbdarea să consulte un vraf de documente, să poarte discuţii lămuritoare cu cîţiva (foşti) politicieni autohtoni, înainte să-şi scrie romanul. Imaginea parlamentului incendiat de pe copertă divulgă ambiţia prozatoarei de a ne oferi un text ce se hrăneşte din actualitate.

În concluzie, aş zice că Printre bărbaţi  e un roman politic interesant, incitant, o ficţiune a cărei trambulină e realitatea, nu foarte bine elaborată, dar dezvăluind potenţialităţile creatoare ale autoarei. Nu am nici o îndoială că Mihaela Perciun va persevera. E o prozatoare care nu doar arde etapele, ci şi învaţă din mers. Noi, umilii spectatori, îi vom urmări traseul narativ cu multă curiozitate şi atenţie. ” -- Iulian Ciocan, Femeia printre politicaştri (Mihaela Perciun, Printre bărbaţi) -- Contrafort.md

Detaliile Produsului

Limba: Română
Editura: Arc
Apariția: 2010
Compatibil cu: iPhone, iPad, Android, Windows Phone, Kindle
Dimensiunea Fișierului: 1 MB
Pagini Ediție Print: 182
Compatibil cu Kindle: Da

Pareri