Miros de Roșcată Amară și Alte Povestiri Scandaloase [Carte Electronică]

Miros de Roșcată Amară și Alte Povestiri Scandaloase [Carte Electronică]

Preț de Listă: 76,99 MDL (19,25 RON)

Preț: 53,12 MDL (13,28 RON)

Economisești: 23,87 MDL (5,97 RON) (31%)

Downloadează Gratuit un Fragment
Ediția Print (PDF)
    • 10 persoane au cumpărat acest produs.

Preț de Listă: 76,99 MDL (19,25 RON)

Preț: 53,12 MDL (13,28 RON)

Economisești: 23,87 MDL (5,97 RON) (31%)

Achită online cu LiberCard în 3 rate cu 0%!

Descriere

„Rar mi-a fost dat, în ultima vreme, să citesc ceva mai viu şi mai vibrant, mai uman şi mai firesc, mai arzător, mai dramatic, mai curgător şi mai abrupt, mai vesel şi mai trist, mai suculent, mai poznaş, mai poetic, mai ame- şi amuţitor. Şi rar am văzut, de când sunt editor de carte, un asemenea talent în (orgolioasă) desfăşurare.

Dan Alexe nu ţine neapărat să se aşeze în albia unui gust impus de critică, a unei tendinţe, a unei mode. Dă impresia că scrie ca să-şi facă sieşi o plăcere – şi cred că şi-o face. Îl interesează prea puţin dacă textele lui se vor solda cu o baie de elogii sau cu o răstignire. Dan Alexe scrie în temeiul unei înzestrări formidabile, al unei culturi aspirate pe toate canalele şi al unei pofte năvalnice, aproape carnale, de-a face literatură din orice. Îi place să aştearnă poveşti. Îi place la nebunie. Dar îl bănuiesc că-i place şi să ghicească reacţia cititorului.

Stupoare, jubilaţie, ruşine, invidie, contrarietate, vertij, fericire, indignare, căinţă – toate acestea sunt forme de feedback la cele 33 de texte din Miros de roşcată amară. O singură reacţie lipseşte: indiferenţa.“ (Radu PARASCHIVESCU)


Recenzie

”Avem foarte puțini autori buni de proză scurtă, în toată literatura română, iar Dan Alexe e acum unul dintre ei. Volumul Miros de roșcată amară și alte povestiri scandaloase trimite scurt la cutie mare parte din străduințele recente - critice și editoriale, conjugate - de-a inventa o generație de autori în genul scurt.

Dan Alexe este un caz: nimic din ce face nu poate trece neobservat. Talentul, dar și convingerile lui au decibeli. Nu le poți da mai încet. De aceea mă mir de pro­mo­varea harnică de care are parte Miros de roșcată ama­ră și alte povestiri scan­daloase. Forțează uși deschise. Textele acestea lim­pezi ca apa de munte sunt înșelătoare: taie ca sticla, așa că „victimele“-cititori ar fi țipat oricum și ar fi declanșat de la sine epi­de­mia interesului.

Primul contaminat oficial pa­re să fie chiar prefațatorul, Radu Pa­ras­chivescu, care ne previne: „literatura ro­mână și-a găsit un agent provocator cum nu avem prea mulți“. Efectul se ve­de imediat asupra lui însuși, când ne spune că suntem într-o țară „unde era­di­carea anemiei și a rahitismului literar ține de utopie“. Asta da provocare! Cum să te mai ridici, biată literatură, biet Prâs­lea fără „vinele“ furate de zmeu?

Deocamdată îl avem, iată, pe Dan Alexe, care e maestru în a echilibra parșiv adre­nalină și endorfine, astfel încât - are drep­tate prefațatorul - „o singură reacție lip­sește: indiferența“.” -- Tania Radu, „Derviş rotitor la imprimantă“ (22, mai 2014)


Despre Autor

DAN ALEXE (n. 1961) este scriitor, cineast, jurnalist și traducător. A realizat filme documentare în Cecenia, Afganistan, Pakistan, Kosovo şi Asia Centrală. În România, a făcut parte – împreună cu Dan Petrescu, Luca Pițu, Alexandru Călinescu, Sorin Antohi, Liviu Antonesei – din așa-numitul „grup de la Iași", care în anii '80 a căutat să facă o opoziţie culturală structurată regimului comunist. A părăsit România în 1988, în momentul publicării în revista Agora de la New York a piesei sale de teatru Rămăieni, despre ravagiile protocronismului.

A participat la filmul documentar Dezastrul roșu (Belgia, 1988), care denunța regimul lui Ceaușescu. Stabilit în Belgia, a colaborat, ca ziarist freelance, cu BBC și Europa Liberă, iar ulterior cu publicațiile grupului german WAZ. A trăit lungi perioade în Caucaz, Balcani sau Afganistan, unde a predat jurnalismul; a cunoscut războaiele din Cecenia și Bosnia și a făcut un film despre cântărețul mistic pakistanez Nusrat Fateh Ali Khan. Specializat in islamul mistic contemporan, a participat la volumul colectiv Géopolitique du Caucase (Ed. La Découverte, Paris, 1996) cu capitolul despre islamul cecen și cel nord-caucazian.

Anterior, activitatea lui publicistică inclusese traduceri din latina renascentistă (în volumul colectiv Poetica Renașterii, București, 1986) sau studii despre țigani și Joyce („Les Tsiganes et le jazz dans le Finnegans Wake", în Etudes Tsiganes, Paris, 1989). Filmul său Howling for God / Iubiții Domnului, despre dervișii urlători din Balcani care practică un foarte violent ritual de yoga islamică, a obţinut Premiul Criticii Internaționale la Festivalul din Amsterdam (1998) și Premiul Ministerului Francez al Culturii la Festivalul Musée de l'Homme (Paris, 1998).

Cu același film a participat la festivalurile de la Cannes şi Hollywood (1999). I s-a decernat Marele Premiu al Musée de l'Homme pentru Cabal in Kabul (2007), film despre ultimii evrei din Afganistan, urmat în același an de cele mai mari distincții la festivalurile Flahertiana din Rusia (Moscova și Perm, 2007), Astra (Sibiu, 2007) și de Premiul Publicului la Nyon (Elveția, 2008). A publicat teatru în volumul îngrijit de Luca Pițu Lumea ca spoială și împovărare (Editura Opera Magna, Iași, 2012). Blogul său, Dan Alexe's Flea Market (cabalinkabul.wordpress.com), este foarte urmărit în mediile culturale din România.


Cine a cumpărat acest produs, a mai cumpărat:

Detaliile Produsului

Limba: Română
BRAND: Humanitas
Apariția: 2014
ISBN: 978-973-50-4430-5
Compatibil cu: iPhone, iPad, Android
Pagini Ediție Print: 220

Pareri

Bestseller.md îți mai recomandă: