Jocul cu Trecutul. Istoria între Adevăr şi Ficţiune [Carte Electronică]

Jocul cu Trecutul. Istoria între Adevăr şi Ficţiune [Carte Electronică]

Preț de Listă: 71,99 MDL (18,00 RON)

Preț: 50,39 MDL (12,60 RON)

Economisești: 21,60 MDL (5,40 RON) (30%)

Downloadează Gratuit un Fragment!
Ediție Print (PDF)

Preț de Listă: 71,99 MDL (18,00 RON)

Preț: 50,39 MDL (12,60 RON)

Economisești: 21,60 MDL (5,40 RON) (30%)

Descriere

Ceea ce numim îndeobşte istorie nu este, în raport cu realitatea, decât o naraţiune simplificată, dramatizată şi învestită cu sens. Ea filtrează trecutul, îl adaptează şi îl deformează, trecându-l prin sita imaginarului şi structurându-l în sensul ideologiilor prezentului. În acest eseu despre condiţia istoriei, Lucian Boia şi-a propus să desluşească regulile potrivit cărora se petrece deplasarea dinspre real spre imaginar, dinspre unica istorie care a fost spre multitudinea de reconstituiri posibile. Sistemul de interpretare aplicat cazului românesc în Istorie şi mit în conştiinţa românească este extins acum la scara întregii istorii. 

„Întrebarea fundamentală este, desigur, dacă istoria are sau nu sens. Dacă nu are sens, orice efort de a afla din ea încotro mergem se dovedeşte derizoriu. După atâta abuz de teleologie, scepticismul istoric pare a câştiga teren. Sunt tot mai puţine marile construcţii filozofice capabile de a ne spune de unde venim, încotro mergem şi graţie cărui mecanism.

Un gânditor precum Karl Popper nu se sfieşte să afirme, contrazicându-l pe Karl Marx, absenţa oricărui sens în mersul istoriei. În ce mă priveşte, mă mulţumesc să contemplu gratuitatea dezbaterii. În fapt, nu ştim dacă istoria are sau nu are sens, dacă este sau nu este orientată, şi orice alegere în această dilemă ţine de pura credinţă, şi nu de vreun adevăr demonstrabil.“ -- Lucian Boia

 

  

Despre Autor

Lucian Boia, născut în Bucureşti la 1 februarie 1944, este profesor la Facultatea de Istorie a Universităţii din Bucureşti. Opera sa, întinsă şi variată, cuprinde numeroase titluri apărute în România şi în Franţa, precum şi traduceri în engleză, germană şi în alte limbi. Preocupat îndeosebi de istoria ideilor şi a imaginarului, s-a remarcat atât prin lucrări teoretice privitoare la istorie (Jocul cu trecutul. Istoria între adevăr şi ficţiune) şi la imaginar (Pentru o istorie a imaginarului), cât şi prin investigarea consecventă a unei largi game de mitologii (de la viaţa extraterestră şi sfârşitul lumii până la comunism, naţionalism şi democraţie).

A adus, de asemenea, noi interpretări privitoare la istoria Occidentului şi la istoria Franţei. În 1997, lucrarea saIstorie şi mit în conştiinţa românească a stârnit senzaţie şi a rămas de atunci un punct de reper în redefinirea istoriei naţionale.

Cine a cumpărat acest produs, a mai cumpărat:

Detaliile Produsului

Titlu Original: The Gods of heavenly punishment
Limba: Română
Editura: Humanitas
Apariția: Iulie 2015
ISBN: 978-973-50-4997-3
Compatibil cu: iPhone, iPad, Android
Pagini Ediție Print: 400

Pareri

Bestseller.md îți mai recomandă: