Robinson Crusoe [eBook]

Daniel Defoe

Stoc Limitat

Formate eBook

Descriere

Încă din primul an de la apariţie, romanul lui Defoe a fost un best-seller. Bazat pe relatarea reală a unui marinar scoţian numit Alexander Selkirk, cartea este totuşi o ficţiune despre personajul Robinson Crusoe, un naufragiat englez care petrece 28 de ani pe o insulă tropicală din vecinătatea Venezuelei

După ce părăseşte Anglia, fugind de o carieră în avocatură şi avântându-se pe mare, în septembrie 1651, Crusoe trece printr-o serie de aventuri în urma cărora, într-un final, eşuează pe o insulă pustie unde rămâne absolut singur.

Depăşindu-şi disperarea, îşi construieşte un adăpost lângă o peşteră şi îşi foloseşte toate resursele pentru a supravieţui. Cultivă porumb şi grâu şi începe să vâneze. Citeşte Biblia şi devine religios, considerând că nu î

Îi descoperă însă şi pe aceştia peste câţiva ani, atunci când dă peste un grup de canibali. Salvează din mâna lor un prizonier de culoare pe care îl numeşte Vineri şi care devine însoţitorul sau. îl învaţă engleză şi îl creştinează. împreună, cei doi vor supravieţui singurătăţii, canibalilor şi intemperiilor naturii şi vor ajunge, în cele din urmă, înapoi în Anglia.

Cartea care i-a adus celebritatea scriitorului englez Daniel Defoe (1660-1731) este Robinson Crusoe care, de la apariţia ei în 1719 şi până în zilele noastre, se bucură de o netrecătoare popularitate, fiind una din cărţile de temei ale omenirii, cartea care a fascinat atâtea generaţii de copii şi tineri din toate ţările lumii, dar care a plăcut şi unor spirite strălucite, ca scriitorul şi criticul Samuel Johnson, care a orânduit-o alături de Don Quijote sau ca Jean-Jacques Rousseau... Tânărul Mihai Eminescu a citit şi el acest măreţ poem al orientării utile a omului în cosmos.

Cartea ”Robinson Crusoe” a fost adăugată în lucrarea "1001 de Cărți de Citit Într-o Viață" de Peter Boxall, Profesor de Limbă Engleză la Universitatea Sussex.

Recenzie

Robinson Crusoe este considerat de mulţi primul roman englezesc. El revine obsesiv în literatură şi critica literară sub diverse chipuri: în Familia elveţiană Robinson; în filmul Renegatul al lui Robert Zemecki; în romanul Foe al lui J.M. Coetzee. Scenariul naraţiunii este unul fundamental. Singurătatea intensă şi prelungită a lui Robinson, naufragiat pe o insulă pustie, îl privează de uneltele necesare vieţii şi îl confruntă cu problema esenţială a existenţei sale. În marea de tăcere ce îl înconjoară, chiar şi cuvintele încep să îl părăsească. Pentru a se păstra ca fiinţă civilizată, încearcă să ţină un jurnal, dar puţina cerneală îndoită cu apă pe care o salvează de pe epavă începe să se termine, iar cuvintele scrise se şterg până la urmă, lăsându-i jurnalul la fel de gol ca şi orizontul.

Singurătatea totală nu îl îndreaptă pe Robinson spre nebunie, tăcere sau disperare. El reuşeşte să găsească în izolare baza pentru un nou tip de scriere şi o nouă formă a conștiinței de sine. Pe măsură ce îşi ciopleşte noi unelte din materialele la îndemână, el inventează o nouă modalitate de a-şi istorisi povestea vieţii şi a lumii sale. Aceasta este forma narativă pe care Robinson o lasă moştenire unei lumi în pragul Iluminismului, forma în care continuăm, şl acum, să ne istorisim povestea vieţii.” -- Dr. Peter Boxall, Profesor de Limbă Engleză la Universitatea Sussex.

Despre Autor

Daniel Defoe a fost un jurnalist și scriitor englez. Este celebru prin romanul „Robinson Crusoe” (1719), o poveste despre un om naufragiat care a rămas singur pe o insulă. Împreună cu Samuel Richardson, Defoe este considerat fondatorul romanului englez. În anii 1690 Defoe și-a început cariera de scriitor iar în calitate de autor de pamflete va scrie „Englezul get-beget”. Acest lung poem ridiculizează sentimentele antiolandeze în rândul englezilor. În 1719, la vârsta de cincizeci și nouă de ani, în timp ce continua să scrie articole de ziar, precum și pamflete pe probleme curente, Defoe a abordat un alt gen literar. A început cu „Robinson Crusoe”, apoi a elaborat o serie de biografii fictive, memorii și autobiografii. - Wikipedia

Mai multe informații

Limba: Română
Apariția: 1719
Compatibil cu: iPhone, iPad, Android, Kindle
Dimensiunea Fișierului: 2,89 MB
Pagini Ediție Print: 276
Compatibil cu Kindle: Da