Un Yankeu la Curtea Regelui Arthur [eBook]

Mark Twain

Stoc Limitat

Formate eBook

Descriere

Apărut în 1889, Un yankeu la curtea regelui Arthur este unul dintre cele mai citite romane ale lui Mark Twain. Spre deosebire de Swift în Călătoriile lui Gulliver, Twain nu-şi situează acţiunea într-o ţară imaginară, ci în Anglia secolului al VI-lea, cu realităţile ei dure şi contrastante, ceea ce îi permite să-şi dezlănţuie cu tot sarcasmul satira împotriva realităţilor revoltătoare dominante şi în patria sa în plin secol al X1X-lea.

De îndată ce-şi revine după lovitura primită în cap, care l-a expediat cu o mie trei sute de ani în urmă, Hank se comportă ca un fiu fidel al pragmaticei Americi. Se „orientează pe teren”, se documentează şi concepe un vast şi elaborat plan de demitizare, demistificare, de „săpare” a ruginitelor instituţii feudale. Plan pe care îl şi împlineşte.

Nu ştim dacă unii criticii au luat în calcul, la atribuirea calificativului onorant, şi acest roman-plăsmuire, în fapt o spumoasă parodie la adresa legendelor despre cavalerii Mesei Rotunde şi a bisericii. Ce ştim e faptul că Twain a făcut către naţiunea americană următorul anunţ:

"Am sosit cu Cometa Halley în 1835. Va apărea din nou la anul, şi mă aştept să mă duc cu ea. (...) Atotputernicul a spus, fără îndoială: «Aici sunt ciudaţii ăştia doi, fără rost; au sosit împreună, trebuie să plece împreună»." Şi Twain, predicţie tulburător de exactă, a luat urma cometei în 1910, cam în aceeaşi perioadă când arătarea reapărea.

Despre Autor

Mark Twain (n. 30 noiembrie 1835 – 21 aprilie 1910) a fost un scriitor, satirist și umorist american, autorul popularelor romane „Aventurile lui Tom Sawyer”, „Prinț și cerșetor”, „Aventurile lui Huckleberry Finn” și „Un yankeu la curtea regelui Arthur”.

În ciuda problemelor sale financiare, Twain a fost renumit pentru umorul și buna sa dispoziție, datorită cărora s-a bucurat de o popularitate imensă în întreaga lume. La apogeu, el a fost probabil cel mai popular american din acea vreme. În 1907, publicul s-a înghesuit la Expoziția Jamestown doar ca să-l zărească pe Mark Twain. S-a bucurat de prietenia mai multor celebrități, între care autorul și criticul literar William Dean Howells, politicianul și autorul Booker T. Washington, inginerul și inventatorul Nikola Tesla, scriitoarea Helen Keller și magnatul Henry Huttleston Rogers. Autorul american William Faulkner a scris despre Twain că a fost „părintele literaturii americane”. - Wikipedia

Mai multe informații

Limba: Română
Compatibil cu: iPhone, iPad, Android, Kindle
Dimensiunea Fișierului: 700 KB
Pagini Ediție Print: 456
Compatibil cu Kindle: Nu