După Cutremur

După Cutremur
180,00 MDL (42,14 RON)

Disponibilitate: Stoc epuizat

Descriere

Traducere din limba japoneza si note de Iuliana Oprina.

Cele sase povestiri reunite in volumul Dupa cutremur ne ofera imaginea unui Murakami in plina forma. Toate sint legate de teribilul cutremur din 1995 care a zguduit regiunea Kobe din Japonia. Spiritul patrunzator si poetic al scriitorului urmareste destinele unor oameni condusi in acelasi timp de speranta si disperare, cutremurul fiind un ecou al trecutului de mult ingropat. Astfel, Satsuki il uraste pe fostul iubit care, cu treizeci de ani in urma, ii distrusese visul de a avea copii.

Oare dorinta ei de razbunare a provocat cutremurul? Junpei s-a instrainat de parintii lui care locuiesc in Kobe, iar micuta Sara are cosmaruri in care „nenea Cutremur” incearca sa o bage intr-o cutie. Miyake si-a parasit familia si aprinde focuri pe plaja. Katagiri se intoarce acasa, unde il asteapta o broasca uriasa, ce are o misiune speciala: sa salveze Tokyo-ul de o rima imensa care, cind se-nfurie, provoaca cutremure, iar acum e foarte furioasa.

Cuprins: Un OZN aterizeaza in Kushiro • Peisaj cu fier de calcat • Toti copiii Domnului danseaza • Thailanda • Broscanul salveaza Tokyo • Placinta cu miere

Recenzii

”Murakami, unul dintre marii scriitori japonezi de astazi, preocupat de actualitate, de mentalitatile si obsesiile lumii in care traim, incearca in acest volum sa arate ce se afla sub fatada stralucitoare, sub chipul frumos fardat. Nuvelele au ca numitor comun timpul actiunii, dupa cutremurul care a distrus orasul Kobe in 1995, dar si acel aer misterios si bizar, cu elemente de fantastic, care pare sa fie ”marca” autorului.”-- Lucia Verona

”Marele merit al lui Haruki Murakami, se spune, este acela de a fi reusit, prin limbajul sau colocvial, sa sparga tacerile maiestuoase ale prozei japoneze. Dar, dincolo de simplitatea calculata specifica acestei scriituri, Murakami – noua senzatie a literaturii contemporane – a adus lumea fantasticului la rang de basm modern, investind cele mai banale creaturi cu sensuri mistice.

Oaia fantastica, elefantul sau o ”faptura de culoare verde” tes in povestile japonezului carari pentru cautarea existentiala, identitatea personajelor care intra in contact cu ele fiind relevata tocmai printr-o serie de experiente ”la limita”, edificatoare. Surprinzator la Murakami este si felul in care traditia devine una ”europeana”, influentata mai degraba de cultura pop, decit de valorile orientale. De fapt, partea ”japoneza” care transpare in romane tine de linistea patrunzatoare a locurilor, de gindurile si de gesturile «cumpatate», calculate cu minutiozitate, de interiorizarea rafinata a trairilor, transformata intr-un ritual tacticos.”-- Ana-Maria Onisei

”Volumul de povestiri al lui Haruki Murakami, Dupa cutremur, iti da motive mai mult decit suficiente sa intelegi succesul unui asemenea autor. In povestile lui Murakami, cu toata banalitatea lor, gasesti ingredientele care dau savoare si tensiune lecturii. Dupa cutremur aduna sase povestiri de o simplitate inselatoare, toate marcate de o catastrofa de proportii – cutremurul care a distrus regiunea Kobe in 1995. Dezastrul natural ramine pe fundal, in imaginile de la stiri, cu cladiri distruse si oameni disperati, cuprinsi de o furie fara tinta. Personajele principale, afectate doar indirect de cutremur, percep catastrofa ca pe un eveniment din alta lume. Traumele proprii, violente si ascunse exact ca trupurile victimelor printre darimaturi, ii lovesc mai puternic decit suferinta a mii de necunoscuti.” -- Catalina George

Despre Autor

Haruki Murakami s‑a nascut in 1949 este unul dintre cei mai populari scriitori japonezi contemporani. A studiat literatura la Universitatea Waseda din Tokio.

Experienta de proprietar al unui bar din Tokio in care se cinta jazz (reflectata in romanul sau din 1992, La sud de granita, la vest de soare; Polirom, 2003, 2004) si cea de traducator al operelor lui F. Scott Fitzgerald, John Irving, Truman Capote si Raymond Carver isi vor spune cuvintul in formarea sa ca mesager al unei Japonii occidentalizate – un tinut amagitor, lipsit parca de suflet si suflu, al carui spirit stravechi pare sa fi disparut aproape in intregime.

Primul sau roman, Asculta cum cinta vintul (1979), i‑a adus Premiul Gunzo, fiind urmat de Automatul 1973 (1980) si In cautarea oii fantastice (1982, distins cu Premiul Noma; Polirom, 2003, 2005, 2011). In 1987 publica Padurea norvegiana (Polirom, 2002, 2004, 2011), bestseller international, tradus in numeroase limbi si vindut in peste patru milioane de exemplare.

Murakami a mai publicat volumul de interviuri Underground. Atentatul de la Tokio si spiritul japonez (1997; Polirom, 2008) si romanele La capatul lumii si in tara aspra a minunilor (1985, pentru care a primit Premiul Tanizaki; Polirom, 2005, 2012), Dans dans dans (1988; Polirom, 2004, 2006, 2012), Cronica pasarii‑arc (1994, nominalizat la prestigiosul IMPAC Dublin Literary Award; Polirom, 2004), Iubita mea, Sputnik (1999; Polirom, 2004), Kafka pe malul marii (2002; Polirom, 2006), precum si volumele de povestiri sau eseuri Elefantul a disparut (1993; Polirom, 2005), Dupa cutremur (2000; Polirom, 2006), Salcia oarba, fata adormita (2006; Polirom, 2007) si Autoportretul scriitorului ca alergator de cursa lunga (2007; Polirom, 2009).

Detaliile Produsului

Limba: Română
Coperta: Copertă moale
Pagini: 192
Editura: Polirom
Apariția: 2006
ISBN: 973-46-0170-9
Dimensiuni: 13 x 20 cm
Greutatea: 0.3500

Pareri