Dulgheri, Înălțați Grinda Acoperișului și Seymour: O Prezentare

Dulgheri, Înălțați Grinda Acoperișului și Seymour: O Prezentare
166,00 MDL (41,50 RON)

Disponibilitate: Stoc epuizat

Descriere

Traducere de Antoaneta Ralian.

„Dulgheri, inaltati grinda acoperisului” (1963) continua povestea familiei Glass si a celor sapte copii ai acestora: Seymour – poetul talentat, Buddy – scriitorul, Walker si Wakw, gemenii – unul ucis in razboi, celalalt preot, Boo Boo – fiica maritata convenabil si mezinii Franny si Zooey (care dau titlul cartii anterioare, din 1961). Cu totii au fost zguduiti de sinuciderea lui Seymour (povestita in nuvela „O zi desavirsita pentru pestii banana” din volumul „Noua povestiri”) si sint obsedati de enigmele pe care acesta le-a luat cu el in mormint.

In „Dulgheri, inaltati grinda acoperisului” sint relatate – din perspectiva naratorului Buddy – circumstantele ridicole ale nuntii lui Seymour, care prefera sa fuga impreuna cu logodnica lui, decit sa participe la o ceremonie lipsita de sens si sofisticata. La rindul ei, „Seymour: o prezentare” exceleaza prin portretistica. Dupa aparitia cartii de fata, J.D. Salinger s-a izolat aproape total.

Recenzii

”In ce ma priveste, cred de mai multa vreme ca marele personaj al lui Salinger nu e Holden Caulfied, ci Seymour Glass. Primul s-ar putea sa intrupeze, cu adevarat, o realitate identitara profund americana – unii au vazut in el chiar un fel de proto-hippie. Pentru mine, nevroticul, genialul, inadaptatul, sinucigasul Seymour Glass reprezinta ceva mai mult: o forma de manifestare a lumii de azi. O lume capabila de imense explorari in interiorul propriei fiinte, dar si condamnabil de superficiala, cinica, aroganta si, finalmente, sortita auto-distrugerii.

In cazul lui Salinger nu se pune problema supravietuirii operei dupa moartea scriitorului. Retras de citeva decenii, el le-a oferit cititorilor sansa unei victorii anticipate. Spre marea sa onoare, cititorul a aminat acest ospat macabru, dindu-i astfel scriitorului posibilitatea sa-si contemple de la distanta, vazind, dar raminind nevazut, propria apoteoza.” -- Mircea Mihaies, 5 februarie 2010, in Romania literara

Despre Autor

David Salinger nascut pe 1 ianuarie 1919, la New York, Jerome  a inceput sa scrie in adolescenta. In 1940, a publicat nuvela The Young Ones, in revista americana Story, iar in 1942 s-a inrolat in armata, participind ulterior la Debarcarea din Normandia, o experienta care l-a marcat profund. Revenit in Statele Unite, Salinger publica, in 1948, in revista The New Yorker, nuvela O zi perfecta pentru pestii banana/ A perfect day for bananafish, in care-i prezinta cititorilor, pentru prima data, pe membrii familiei Glass, care vor aparea ulterior in mai multe dintre operele sale.

Impunerea definitiva a lui Salinger in lumea literara vine odata cu romanul De veghe in lanul de secara (editia I Polirom, 2001; editia a II-a, 2005), devenit deja o opera clasica a literaturii universale. In 1965, dupa alte citeva carti publicate, printre care Noua povestiri (Polirom, 2001), Dulgheri, inaltati grinda acoperisului • Seymour: o prezentare (Polirom, 2002), Franny si Zooey (Polirom, 2002) a disparut de pe scena literara americana.

Considerat unul dintre cei mai influenti scriitori americani, un clasic al literaturii secolului XX, J D. Salinger si-a cistigat treptat o faima paralela prin decizia de a se retrage initial din realitatea editoriala si apoi definitiv din viata publica. Nu a mai publicat nimic din anul 1965 si nu a acordat nici un interviu presei in ultimii 28 de ani. Viata scriitorului american a devenit un mister de la decizia sa de a se refugia in Cornish, New Hampshire.

Potrivit relatarilor fiicei scriitorului si ale unei prietene apropiate a acestuia, Salinger a scris pina spre sfirsitul vietii, insa nici un manuscris al sau nu a fost trimis unei edituri de mai bine de patru decenii. „Iubesc sa scriu si va asigur ca fac asta cu regularitate. Scriu pentru mine insa, si vreau sa fiu lasat in pace in timp ce fac asta”, declara Salinger in cel mai recent interviu al sau, acordat publicatiei Boston Globe in 1980.
J.D. Salinger a incetat din viata pe 28 ianuarie, la virsta de 91 de ani, la resedinta sa din Cornish, New Hampshire.

Detaliile Produsului

Limba: Română
Coperta: Copertă moale
Pagini: 204
Editura: Polirom
Apariția: Ianuarie 2002
ISBN: 973-681-042-9
Dimensiuni: 10,6 x 18 cm
Greutatea: 0.2500

Pareri