Drumul spre Biserică. Rânduri și Gânduri Creștine

Drumul spre Biserică. Rânduri și Gânduri Creștine
45,00 MDL

Disponibilitate: Stoc epuizat

Livrare
  • În Chișinău: 24 de ore (Livrare Gratis de la 599 MDL)
  • În Moldova: 2-3 zile (Livrare Gratis de la 599 MDL)

Descriere

Ediție îngrijită de preotul Octavian Moșin.

Nu ştiu cine este Nicolae Dabija în ochii celor din jur. Eu am descoperit un om cu suflet ales. Lumea zice că este un mare poet, colegii de breaslă ar spune - de succes. Nu scrie de dragul scrisului, dar pentru şi de la suflet la suflet.

Ca să ajung la opera dabijiană am pornit de la omul Nicolae Dabija. Vorba străbună nu în zadar spune „A fi domn i-o întâmplare, a fi om e lucru mare", iar slovele lui Miron Costin „Nasc şi la Moldova oameni" se adeveresc şi astăzi, când îl avem contemporan pe acest vrednic fiu al neamului, care seamănă cuvântul credinţei străbune.

Are rădăcini sănătoase, fiind dintr-o viţă de slujitori destoinici.

Credinţa şi scrisul nu sunt o întâmplare în viata fratelui Nicolae, căci asa obişnuim să-l numim în biserică. Iar acolo stă retras undeva în partea dreaptă, cuvenită bărbaţilor în orice sfânt lăcaş. La prima vedere nu-1 deosebesti de restul lumii, dar iese în evidenţă printr-o cuminţenie şi linişte lăuntrică, fiind atent la tot ce se întâmplă în timpul slujbelor.

Am intitulat prezenta culegere de scriericreştine Drumul spre Biserică, pentru că toate cuvintele adunate sunt trecute prin inima creştinului Dabija, care vrea să fie împăcat cu Cel de Sus. „Nu poţi scrie ceva destoinic, dacă nu trăieşti ce scrii si dacă îti este ruşine să priveşti spre Cer", ne spune N. Dabija.

Credem că scriitorul şi publicistul nostru va trăi încă mult timp, căci "vii sunt numai cei care-şi prefac ideile în fapte, dau realitate cuvintelor rostite, trec pe plan existenţial conceptele şi visările planului ideativ." (Nicolae Steinhardt). -- Preot Octavian Moșin

Fragment din”Așchii de Cer”:

”Intr-o vară, un gospodar dintr-un sat a cosit iarbă în pădure. în una din zile, când fânul era deja uscat, s-a dus cu fiul lui - un copil de vreo 10-12 ani - să-l aducă acasă. Au încărcat împreună harabaua, dar aceasta nu se umpluse de tot.

Atunci omul nostru s-a uitat la dreapta, s-a uitat la stânga, s-a uitat înainte, s-a uitat înapoi, a văzut că nu era nimeni prin preajmă, a luat mai multe porcane de fân de ale vecinilor şi și-a umplut cu ele carul.

Pe drumul către casă, băiatul l-a întrebat pe părintele său:

- Tată, am văzut că te-ai uitat la dreapta și te-ai uitat la stânga, apoi te-ai uitat înainte și te-ai uitat înapoi - dar în sus te-ai uitat?!

Această parabolă, auzită în copilăria mea, conține de fapt, esenţa credinţei: privirea în  sus. Ea ne sugerează că mereu este cineva cu noi, care ne veghează şi care ne ocroteşte.

Dacă nu simte privirea ce vine din înalt sau nu și-ar arunca-o şi pe a sa din când în când către cer, omul, capabil de o mulţime de păcate gata să le săvârşească pe cont propriu, prin ce s-ar mai deosebi oare de dobitoacele care merg cu capul în pământ, ca să vadă doar dacă iarba pe care o calcă e bună de păscut?!”

Despre Autor

Nicolae Dabija este un scriitor și istoric literar din Republica Moldova, Autor a peste 50 de volume de publicistică, eseuri, poezii (unele traduse şi editate în SUA, Italia, Federaţia Rusă, Ucraina), a ciclului de manuale de istorie “Daciada“ pentru clasele I-IV și a unui manual de literatură română pentru clasa a IV-a. Este directorul săptămânalului Uniunii Scriitorilor din Moldova ”Literatura și Arta” și președinte al Forului Democrat al Românilor din Republica Moldova.

Este deținătorul Premiului de Stat al Moldovei (1988), Marelui premiu pentru Poezie ”Nichita Stănescu” (1992), Premiului Academiei Române (1993), Ordinului Republicii (1996), Medaliei ”Mihai Eminescu” (2000). Ordinul ”Steaua României” (2000). Din 2003 este Membru de Onoare a Academiei Române.

www.nicolaedabija.com

Cine a cumpărat acest produs, a mai cumpărat:

Detaliile Produsului

Limba: Română
Coperta: Copertă moale
Pagini: 312
Editura: EuroPress
Apariția: 2013
ISBN: 978-9975-4446-0-6
Dimensiuni: 10,5 x 20,8 cm
Greutatea: 0.2600

Pareri

Bestseller.md îți mai recomandă: