Dragă Viață

Mai multe poze

Dragă Viață
169,00 MDL (42,25 RON)

Disponibilitate: Stoc epuizat

Descriere

Protagonistele cărţii lui Alice Munro, "Dragă viaţă", sunt femei, locuitoare ale câte unui orăşel canadian de provincie. Acţiunea se petrece de multe ori – sau începe să se petreacă, pentru că de ea se întinde pe mulţi ani – în timpul războiului ori la scurt timp după.

„Gândul că aş fi putut-o sugruma pe sora mea mai mică, adormită în patul de sub mine şi pe care o iubeam mai mult decât orice altceva pe lume. Nu o nebunie sălbatică, ci una aproape în joacă. O sugestie leneşă, somnoroasă, maliţioasă, care părea să aştepte acolo de multă vreme.” Acolo, adică în pivniţa întunecoasă a fiinţei.

Gânduri ceţoase, impulsuri obscure, vinovăţii fără vină, acuzaţii difuze. Inexplicabilul sau inavuabilul resimţite ca reacţie firească. Benign demonism infantil, dincolo de logică şi de orice explicaţie.

Şi totul în caruselul Relaţiei, cadrul obsedant al acestor istorii de viaţă amară, pestriţă, derizorie. Relaţii între părinţi şi copii, surori şi fraţi, bunici şi nepoţi, unchi, mătuşi, vecini. Cu avorturi, adultere, accidente, sinucideri, apendicite, bovarism, sex aiurea, decizii pripite de nuntă şi despărţire.

Gelozie între surori, ura fetiţei faţă de predicile mamei, Parkinson şi Alzheimer, Toronto şi Vancouver, baluri provinciale, paralizii, primele fantazări erotice ale vârstei nubile, rochia mamei, azilul, recuperări sentimentale după jumătate de veac, „apologia vieţii neinhibate”, dar şi rigorile inflexibile ale unui mediu intens irizat religios.

Pe scurt, viaţă. Mai precis: draga noastră viaţă. Cea pe care adesea uităm s-o trăim, necum s-o mai şi gândim. -- Dan C. Mihăilescu


Recenzii

”Cel mai bun volum de până acum al lui Munro.” -- The Philadephia Inquirer

”Una dintre cele mai oneste și mai existente proze ale timpului nostru.” -- The Times

”Munro are un talent incredibil de a-l convinge pe cititor că personajele ei trăiesc și înainte de începerea poveștii și că își continuă existența la sfârșitul ei...” -- The Guardian (Londra)

”Este cel mai aprig scriitor pe care l-am citit vreodată, dar și cel mai blând, mai onest și mai receptiv.” -- Jeffrey Eugenides

”Alice Munro își mișcă eroii în timp într-o manieră în care nici un al scriitor nu o poate face.” -- Julian Barnes

”Un adevărat maestru al formei.” -- Salman Rushidie

”O scriitoare minunată.” -- Joyce Carol Oates

”Unul dintre cei câțiva scriitori - unii în viață, cei mai mulți, morți - pe care îi am în minte atunci când spun că religia mea este literatura.” -- Jonathan Franzen

„Alice Munro scrie cu o limpezime uimitoare, matematică, şi cu o minunată înţelegere a lucrurilor.” -- Telegraph

”În Dragă viață, povestea gravitează în jurul locurilor natale și a familiei scriitoarei, cu casa lor aflată la marginea orașului, cu aceeași mamă siderată de prostituate și cu o atitudine superioară celorlalți, până se îmbolnăvește de Parkinson la 40 de ani, după ce afacerea tatălui eșuează. Autoarea spune că, pentru o ficțiune, ar fi prea multe rele îngrămădite laolaltă, însă aceasta este viața reală, în care niciodată nu se întâmplă prea mult sau prea puțin.” -- http://lecturile-emei.blogspot.com


Despre Autor

Alice Ann Munro (născută Alice Ann Laidlaw, pe 10 iulie 1931) este o scriitoare canadiană. Pentru întreaga sa activitate literară, a fost distinsă în 2009, cu Premiul Internațional Man Booker. De asemenea, a obținut de trei ori premiul pentru ficțiune din partea guvernatorului Canadei. A fost distinsă cu Premiul Nobel pentru literatură 2013, ca „maestră a nuvelei contemporane”. Unul dintre membrii comitetului Nobel din cadrul Academiei regale de ştiinţă din Suedia a afirmat că Alice Munro este un "excelent portretist al fiinţei umane".


Detaliile Produsului

Limba: Română
Coperta: Copertă moale
Pagini: 368
Editura: Litera
Apariția: Februarie 2014
ISBN: 978-606-686-605-7
Dimensiuni: 12 x 19 cm
Greutatea: 0.4000

Pareri

Bestseller.md îți mai recomandă: