Douăsprezece Scaune. Ediția 2013

Douăsprezece Scaune. Ediția 2013
240,00 MDL (60,00 RON)

Disponibilitate: Stoc epuizat

Descriere

Editie necenzurata.
 
Text reconstituit de A.I. Ilf.
 
Traducere din limba rusa de Tudor Musatescu.
 
Text revizuit, adaugit si note de Ana‑Maria Brezuleanu.       
 
O aventura a comediei, un „romant” in care lantul confuziilor pare ca nu se mai termina.
 
In Rusia sovietica a anului 1927, Ippolit Matveevici Vorobianinov, un nobil decazut, in imprejurari nefericite, in ipostaza de functionar, afla de la soacra lui, chiar inainte ca aceasta sa-si dea duhul, ca bijuteriile familiei au fost ascunse, de teama bolsevicilor, in unul dintre cele douasprezece scaune ale sufrageriei. Insa setul de scaune ajunge sa fie confiscat de guvern dupa Revolutie si vindut bucata cu bucata. Intimplarea ii stirneste interesul marelui maestru al combinatiilor Ostap Bender, care, sesizind o sansa aproape indecenta de imbogatire, il convinge pe Vorobianinov sa plece amindoi in cautarea scaunelor.
 
Drumurile ii poarta de la Moscova pina in Caucaz si au de-a face cu personaje dintre cele mai colorate, de la birocrati sovietici oportunisti la virstnicii supravietuitori ai vechii orinduiri, care mai de care mai egoist, corupt sau incompetent, oferind astfel cititorilor de azi prilejul de a cunoaste Rusia anilor ’20 si de a savura una dintre cele mai reusite satire scrise vreodata.
 
„Umorul lui Raymond Queneau, pe care-l admir, umorul lui Ilf si Petrov, umorul citorva autori de limba engleza precum Anthony Burgess sau Graham Greene, umorul tuturor acestora este al unei singure familii, o mare familie plina de talent.”-- Vladimir Nabokov
 

„O comedie a erorilor, o bufonada sprintara si vesela – un gen de literatura atit de rar pe intunecatul tarim sovietic.” -- The New York Times Book Review


Recenzii

Situat temporal chiar la începutul perioadei comuniste a Rusiei, romanul este extrem de delicat. La momentul respectiv, atât din punct de vedere politic cât și economic, nimeni nu bănuia anvergura apocaliptică pe care instalarea noului regim urma să o imprime asupra istoriei acestei părți de lume. Tot ce se știa concret era că foștii nobili au fost de-nobilizați, desproprietăriți, denigrați, iar acest lucru putea fi înțeles, având în vedere că în Franța se întâmplase deja, cu ceva mai bine de 100 de ani înainte.

Dar ce a urmat a bulversat – înainte de ucide aproape complet – spiritul rușilor. Iar Ilf și Petrov, cu romanele lor, nu au scăpat nici ei. Amplitudinea cenzurii este evidentă abia cu această nouă ediție a romanului. Romanul este, efectiv, trunchiat. Nu sensul acțiunii, ci sensul și nivelul satirei, au fost aproape amputate după ce au fost eliminate propoziții, fraze și chiar și un capitol întreg.  

Plusuri: Un roman alert, scris cu un umor – negru, ce-i drept – deosebit, Douăsprezece scaune are privilegiul de a fi nu doar o satiră foarte reușită la adresa societății anilor douăzeci ai secolului trecut, dar și o cronică a moravurilor și cutumelor, precum și a percepției pe care oamenii de rând o aveau în acea perioadă asupra situației politice a țării.   

Minusuri: Personal, am fost dezamăgit de sfârșitul romanului (în variantele cenzurate, așa cum era prima pe care am citit-o eu, sfârșitul nu pare atât de flagrant, totuși). Este comunist și, având în vedere părerea foarte rea pe care o am vis-a-vis de implicarea elementelor politice în deciziile scriitorilor, nu îl pot trece cu vederea. Dacă s-ar fi terminat tot satiric și cu tenta pe care întreg romanul o dă, cu siguranță că ar fi fost un roman desăvârșit.   

Recomandari: Cred că Douăsprezece scaune ar trebui să fie citit de orice cititor care vrea să aibă parte de o experiență literară plăcută. Romanul are tot ce-i trebuie ca să nu dezamăgească, iar stilul alert de care spuneam, îl va transforma într-o lectură ceva mai ușoară decât în cazul altor romane din literatură rusă.
--Ovidiu Leonte, www.bookblog.ro


Despre Autor

Evgheni Petrov (pseudo­nimul lui Evgheni Petrovici Kataev) s-a nascut la Odessa in 1903. A facut studii clasice, iar in 1920, dupa absolvirea liceului, si-a inceput cariera de jurnalist. Pentru o scurta perioada, inainte de a se stabili la Moscova in 1923, a lucrat la Biroul de investigatii criminale al politiei din Odessa. A inceput sa scrie povestiri la indemnul fratelui sau mai mare, romancierul Valentin Kataev. Dupa moartea lui Ilf, Petrov a incetat sa mai scrie proza, limitindu-se la scenarii de film si articole. In timpul celui de-al Doilea Razboi Mondial a fost reporter de front; a murit intr‑un accident de avion in iulie 1942, pe drumul de intoarcere din Sevastopolul aflat sub asediu.

 Colaborarea lui Ilf cu Petrov a inceput in 1925, cind amindoi corespondau la ziarul Gudok (Sirena), o publicatie a feroviarilor la care a colaborat si Mihail Bulgakov. Prima lor carte, Douasprezece scaune (1928), publicata intr-o perioada de relativa libera­lizare politica si economica, a avut un succes extraordinar, dar trei ani mai tirziu aparitia continuarii sale, Vitelul de aur, a fost posibila doar in urma interventiei personale a lui Maksim Gorki.

Detaliile Produsului

Limba: Română
Coperta: Copertă tare
Pagini: 368
Editura: Polirom
Apariția: Noiembrie 2013
ISBN: 978-973-46-4204-5
Dimensiuni: 13 x 20 cm
Greutatea: 0.4500

Pareri