Două Mentalități și o Singură Limbă. Pagini Necunoscute din Istoria Limbii Române din Basarabia

Două Mentalități și o Singură Limbă. Pagini Necunoscute din Istoria Limbii Române din Basarabia
25,00 MDL (5,85 RON)

Disponibilitate: Stoc epuizat

Descriere

În mediul nostru basarabean am întâlnit oameni fără pregătire filologică, uneori fără studii superioare, dar cu un acut simţ al demnităţii lingvistice. Deosebit de interesaţi de limba maternă. Deosebit de curioşi să afle: de ce unii îi zic limba română, iar alţii - „limba moldovenească"? De ce nu încetează acest război glotonimic care durează de peste douăzeci de ani?

De ce unii sunt foarte convinşi că articolul 13 din Constituţie, care stipulează că „Limba de stat a Republicii Moldova este limba moldovenească", ar reflecta anume realitatea noastră concretă?

Cum să ne apărăm limba noi acei care nu avem argumentele necesare şi convingătoare în situaţiile conflictua-le în care nimerim adesea în transportul public, în magazin, în stradă etc.? Cum să-i convingem, fără a-i jigni, şi pe alţi vorbitori de limbă română de la noi că nu au dreptate atunci când susţin că limba pe care o vorbim este „moldovenească"? Chiar dacă unii dintre ei o fac numai din conjunctură politică.

Am decis să pun la dispoziţia cititorului mai puţin avizat nişte dovezi lingvistice, din epoca secolului al XIX-lea, întru susţinerea denumirii corecte a limbii noastre materne. E de reţinut că anume acolo, în perioada ţarismului în Basarabia (1812-1918], se găsesc rădăcinile conflictului lingvistic cu care ne confruntăm decenii în şir.

Argumentele cele mai vizibile, verosimile şi concludente ce stau la îndemâna tuturor nu sunt altceva decât nişte pagini binecunoscute mediului nostru lingvistic, dar rămase oarecum mai puţin cunoscute publicului larg de vorbitori. -- Lidia Codreanca,Doctor în filologie

Detaliile Produsului

Titlu în Traducere: N/A
Limba: Română
Coperta: Copertă moale
Pagini: 60
Apariția: 2012
ISBN: 978-9975-4317-9-8
Dimensiuni: 13 x 20 cm
Greutatea: 0.3800

Pareri