Dosarele Securității. Studii de Caz

Mai multe poze

Dosarele Securității. Studii de Caz

Preț de Listă: 199,00 MDL (49,75 RON)

Preț: 159,20 MDL (39,80 RON)

Economisești: 39,80 MDL (9,95 RON) (20%)

Disponibilitate: Stoc epuizat

Descriere

Autorii analizeaza metodele de supraveghere si represiune utilizate de Securitate, precum si modalitatile de adaptare si de rezistenta ale celor care, activind in domeniile culturii, religiei, cinematografiei, presei scrise, refuzau colaborarea sau erau considerati o amenintare la adresa regimului.

Pe linga exemple de formulare-tip, rapoarte, informari, note de analiza, sint prezentate diferite cazuri concrete si studii care permit o decodare a limbajului, motivatiilor si modului de lucru ale Securitatii. Volumul include o sectiune ce ilustreaza comicul de limbaj, de situatie si de nume din notele informative, un dictionar de termeni si o lista de abrevieri folosite in dosarele Securitatii.

Cuprins: Angajamentul: tipologie si evolutie • Motivele de deschidere a dosarelor de Securitate • Motivele de inchidere a dosarelor de Securitate • Cum trebuia completat un dosar de Securitate • Prins in plasa informatorilor • Starea de spirit din penitenciare in anul 1948 • Artistul inainte de ’89 - intre afirmare si supravietuire • Contactarea in mediul literar

Recenzie

”In niste studii de caz, cei doi ne pun in fata dosarele unor oameni cunoscuti, in special scriitori, care au avut, cu voia sau fara voia lor, legaturi, citeodata chiar bolnavicioase, cu fosta Securitate. Evident, cartea nu se opreste numai la scriitori.” - Stefan Agopian, 5-11 decembrie 2007, in Academia Catavencu

Despre Autor

Carmen Chivu (n. 1976) este absolventa a Facultatii de Stiinte Politice si Administrative si a unui master in Administratie Publica, Universitatea Bucuresti. Activeaza in cadrul Consiliului National pentru Studierea Arhivelor Secu­ritatii si este colaboratoare la Adevarul literar si artistic.

Impreuna cu Mihai Albu a publicat urmatoarele volume: Noi si Securitatea. Viata privata si publica in perioada comu­nista, asa cum reiese din tehnica operativa (Editura Paralela 45, Pitesti, 2006); Dosarele Securitatii. Studii de caz (Editura Polirom, Iasi, 2007).

Detaliile Produsului

Limba: Română
Coperta: Copertă moale
Pagini: 176
Editura: Polirom
Apariția: 2007
ISBN: 978-973-46-0697-9
Dimensiuni: 16 x 23,5 cm
Greutatea: 0.3000

Pareri