Donna Alba (BPT, Vol. 28)

Donna Alba (BPT, Vol. 28)
67,00 MDL

Disponibilitate: Stoc epuizat

Livrare
  • În Chișinău: 24 de ore (Livrare Gratis de la 599 MDL)
  • În Moldova: 2-3 zile (Livrare Gratis de la 599 MDL)

Descriere

La finalul romanului Donna Alba măştile personajelor cad. Mihai Aspru a vrut doar s-o "stăpânească" pe trufaşa aristocrată, îmbrăcându-şi dorinţa în podoabe strălucitoare luate din cărţi. În schimb, Georges Radu Şerban, soţul înşelat, boier rigid taxat maliţios de către narator, se dovedeşte un veritabil erou tragic, sinucigându-se din dragoste, ca personajul lui Dostoievski.

Cât o priveşte pe Alba, obiectul obsesiei îndelung elaborate, ea e un personaj de film din anii '30: femeia fatală, provocatoare de nenorociri pentru bărbaţii care o iubesc. Intriga dinamică, colorată de suspans, ajunge la o rezolvare cu happy end, care ar fi putut părea facilă dacă naratorul n-ar fi introdus un accent original de autoironie şi umor negru, chiar în legătură cu ultima apariţie a Albei. Foarte frumoasă în vălurile negre de mare doliu, dar deloc îndurerată, ea îi apare bărbatului ca un înger al morţii, promiţându-i o primejdioasă fericire.

 

Despre Autor


 

Gib I. Mihăescu (23 aprilie 1894, Drăgăşani, judeţul Vâlcea - 19 octombrie 1935, Bucureşti) este un prozator, romancier şi dramaturg. Face clasele primare la Drăgăşani, iar studiile secundare la Craiova, Slatina, Râmnicu Vâlcea şi iarăşi la Craiova (1905-1914). Urmează Facultatea de Drept a Universităţii din Bucureşti (1914-1916), dar mobilizat, face instrucţie trei luni la o şcoală de ofiţeri din Botoşani. Ia parte la luptele de la Mărăşeşti şi Muscel, primind o decoraţie pentru bravură.

Este autorul volumelor de nuvele Grandiflora în 1928 și Vedenia în 1929, al unor romane de analiză psihologică a apariției unor stări obsesive, îndeosebi erotice: Rusoaica (tradus și în limba slovacă), Brațul Andromedei, Femeia de ciocolată, Zilele și nopțile unui student întârziat, Donna Alba.

Romanele lui Mihăescu au influente rusești, mulți critici vorbind despre "dostoievskianism", însă textele sale, deși asemănătoare prin obiect, se deosebesc prin luciditate și limpezime de tenebrele și atmosfera neguroasă a operei lui Dostoievski. El a murit la vârsta de doar 41 de ani, bolnav de tuberculoză, și a fost înmormântat la Drăgășani.

Cine a cumpărat acest produs, a mai cumpărat:

Detaliile Produsului

Limba: Română
Coperta: Copertă tare
Pagini: 384
Editura: Litera
Apariția: 2009
ISBN: 978-973-675-615-3
Dimensiuni: 12 x 20 cm
Greutatea: 0.3000

Pareri