Domnișoara Cristina. Șarpele (BPT, Vol. 100)

Domnișoara Cristina. Șarpele (BPT, Vol. 100)
59,00 MDL

Disponibilitate: Stoc epuizat

Livrare
  • În Chișinău: 24 de ore (Livrare Gratis de la 599 MDL)
  • În Moldova: 2-3 zile (Livrare Gratis de la 599 MDL)

Carte disponibilă în:

Adresa Telefon Stoc
Bestseller din Chișinău (Telecentru) str. Drumul Viilor 36/1 022-993-992 Stoc limitat

Descriere

În Domnișoara Christina naratorul știe tot ce văd, sau își închipuie că văd, toate personajele, cu numai două excepții: Simina și Christina. El poate privi evenimentele din perspectiva fiecărui om, dar nu și din cea a strigoiului.

Naratorul nu știe cum vede non-umanul pe oameni sau ce gândște acesta. „Îl privea nesățioasă, înfometată“, ne spune, în primul roman, naratorul, dar acesta povestește scena din perspectiva lui Egor, nu a Christinei, căci numai el aude ce-i spune Christina și o vede privindu-l.

Și totuși, în Șarpele exisă o singură excepție, memorabilă. Cu puțin înainte de sfârșit, după ce Dorina a adormit și Andronic se culcă și el, „O privi cum doarme lângă el, goală și vie, neînchipuit de frumoasă în neștiuta ei sinceritate. Apoi, ca și cum ar fi vrut să alunge o vrajă, Andronic suflă deasupra frunții fetei, zâmbi prelung și se culcă alături, cu obrazul odihnit pe sânul ei“. Naratorul poate vedea că Andronic o privește pe Dorina, dar nu poate ști cum o vede decât dacă intră o clipă în perspectiva lui: „goală și vie, neînchipuit de frumoasă în neștiuta ei sinceritate“. -- Sorin Alexandrescu

 

Recenzii


 

”Pictorul Egor Paschievici şi arheologul Nazarie sunt oaspeţi ai doamnei Moscu, la un conac din Câmpia Dunării. Egor încearcă să-şi găsească inspiraţia pentru picturile sale în liniştea acelor locuri, fiind atras în acelaşi timp de către Sanda, fata cea mare a doamnei Moscu, pe care o cunoscuse în Bucureşti iar Nazarie este ocupat cu săpături arheologice într-o localitate din apropiere. Galeria personajelor este întregită de către sora Sandei, Simina – aparent un copil aflat la vârsta inocenţei, dar care începe să-i contrarieze repede pe cei doi oaspeţi datorită comportamentului obraznic şi îndrăzneţ.

Decorul rustic, liniştit, aproape ireal crează repede o atmosferă apăsătoare, neprimitoare în casa familiei Moscu pe care cei doi oaspeţi o simt chiar din prima noapte: aflându-se pe balcon la un pahar de coniac, Nazarie şi Egor simt o prezenţă stranie care le dă o senzaţie subită de groază. Iniţial, aceştia refuză să discute despre această întâmplare, deşi fiecare realizează că şi celălalt a simţit acelaşi lucru.

Interesant este crearea acestui cuplu de oaspeţi: un om de ştiinţă – Nazarie de la care te-ai aştepta să fie raţional şi să nu ia decizii bazându-se pe emoţii; de cealaltă parte Egor este exact opusul – artist visător, în căutarea unor aventuri scurte, fără intenţii serioase. Intrigat de unele poveşti spuse de Simina şi de aura misterioasă în care este învăluită legenda Christinei (o tânără urmaşă a unei vechi familii de moşieri, ucisă din gelozie în preajma lui 1907), Nazarie află în urma unor vizite în satul vecin zvonuri cu privire la soarta acesteia şi îi propune în repetate rânduri lui Egor să plece amândoi de la conac cât mai repede cu putinţă.

Plusuri: Dialoguri, atmosferă, stil (mai are rost să spun asta?)

Recomandari: Mie, ca să o recitesc periodic şi să îmi aduc aminte de unde a început totul

-- Ioan Todoran, Bookblog.ro

 

Despre Autor


 

Mircea Eliade (n. 13 martie 1907, București - d. 22 aprilie 1986, Chicago), a fost istoric al religiilor, scriitor de ficțiune, filozof și profesor român la Universitatea din Chicago. Autor a 30 de volume științifice, opere literare și eseuri filozofice traduse în 18 limbi și a circa 1200 de articole și recenzii cu o tematică extrem de variată, foarte bine documentate.

Prima sa opera a fost publicată în 1921 - Inamicul viermelui de mătase urmată de Cum am găsit piatra filosofală. Patru ani mai târziu, Eliade încheie munca la volumul său de debut, volum autobiografic, Romanul Adolescentului Miop. În 1933 i se editează Maitreyi, nutrit din experienţa indiană. Romanul are un mare succes de public şi de critică.

Cine a cumpărat acest produs, a mai cumpărat:

Detaliile Produsului

Limba: Română
Coperta: Copertă tare
Pagini: 320
Editura: Litera
Apariția: 2011
ISBN: 978-606-600-106-9
Dimensiuni: 12 x 20 cm
Greutatea: 0.3260

Pareri