Doina (Dramă în trei acte)

Mai multe poze

Doina (Dramă în trei acte)
58,00 MDL (14,50 RON)

Disponibilitate: Stoc epuizat

Descriere

„Tudor Mocanu este, poate, personajul cel mai legat de folclor din opera autorului. Un Meşter Manole fără mănăstire, totuşi şi-a zidit nevasta între pereţi… Dar, Doamne, ce singurătate îl pândeşte, ce pustietate îl aşteaptă! Doina este istoria degradării morale a lui Tudor Mocanu…” -- Ion Ungureanu

Una din marile creatii ce impresioneaza prin stilul perfect de a oglindi albia de ginduri, sentimente si nazuinte este drama ”Doina”. Doina devine o investigatie a sufletului omenesc, o descatusare bine strunita a spiritului care prin puterea de a strabate si cuceri adincul fiintei omenesti cuprinde sufletul celor doi batrini : Veta si Tudor.

Lectura creatiei date are un farmec deosebit, deoarece naratorul rezerva cu grija cuvintele pentru a crea mareaincarcatura afectiva. Prin ea putem intelege in acelasi timp si o reprezentare a unui sir de venimente ce compunviata umana. Prin masca sa de expresii se subintelege echilibrul interior a unui suflet, a unui regat de trairi, deumbre si realitati, descoperit gratie celor mai delicate nuante ale cugetarii.

Eu sunt o parte din Ei si Ei o parte din mine. E necesar sa pastram acest echilibru. Nu stiu cum voua, dar acestechilibru cred ca e nimic altceva decit omenia. Trebuie sa fii OM!

Esti om- esti puternic, iar daca te transformi in nustiu ce, atunci, ce mai ramine din tine?... 

 

Despre Autor


 

Ion Druță (3 septembrie 1928, comuna Horodiştea, fostul judeţ Soroca, azi în raionul Donduşeni). Cele dintîi povestiri îi sînt publicate la începutul anilor ’50. Primul volum de schiţe şi nuvele, La noi în sat, vede lumina zilei în 1953, fiind urmat de alte povestiri, apoi de romanul Frunze de dor (scris în 1955, publicat în 1957). Colaborează la ziarele Ţăranul Sovietic, Moldova socialistă şi la revista Femeia Moldovei. Absolvă Cursurile superioare de literatură de pe lîngă
Institutul de Literatură „A. M. Gorki” al Uniunii Scriitorilor din URSS (1957).

Criticile distru-gătoare din partea oficialităţilor comuniste din RSS Moldovenească vizînd scrierile sale, mai ales romanul Povara bunătăţii noastre (1963, prima parte Balade din cîmpie, integralPovara bunătăţii noastre, 1970), precum şi filmul Ultima lună de toamnă, îl fac pe autor să se stabilească cu traiul la Moscova (1959). 

Ca dramaturg este autorul unui şir de piese montate cu succes atît în Moldova, cît şi pe scenele multor teatre din fosta URSS şi din străinătate:Casa mare (1962), Păsările tinereţii noastre (1971), Horia (1973), Frumos şi sfînt (Sfînta sfintelor; 1974), Întoarcerea ţărînii în pămînt (Plecarea lui Tolstoi; 1978) şi multe altele. În 1967 i se decernează Premiul de Stat al RSS Moldoveneşti pentru nuvela Ultima lună de toamnă şi romanul Balade din cîmpie
 
Scriitor bilingv, publică la Moscova în limba rusă mai multe volume de proză, eseistică şi dramaturgie. Deţine titlurile de Scriitor al Poporului (1988), membru de onoare al Academiei Române (1990) şi membru titular al Academiei de Ştiinţe a Republicii Moldova (1992). Laureat al Premiului de Stat al Republicii Moldova în domeniul literaturii (1988).
Opera sa, din care mai menţionăm romanele Clopotniţa (1972) şi Biserica Albă (1983), ocupă unul dintre cele mai de seamă locuri în literatura contemporană a Republicii Moldova.
 

Detaliile Produsului

Limba: Română
Coperta: Copertă moale
Pagini: 96
Editura: Cartier
Apariția: Septembrie 2015
ISBN: 978-9975-86-010-9
Dimensiuni: 13 x 19,5 cm
Greutatea: 0.1900

Pareri