Doctor Jivago

Doctor Jivago

Preț de Listă: 277,00 MDL

Preț: 221,60 MDL

Economisești: 55,40 MDL (20%)

Disponibilitate: Stoc epuizat

Livrare
  • În Chișinău: 24 de ore (Livrare Gratis de la 299 MDL)
  • În Moldova: 2-3 zile (Livrare Gratis de la 599 MDL)

Descriere

Lui Boris Leonidovici Pasternak i s-a decernat Premiul Nobel pentru Literatura in 1958, pentru „importantele sale realizari atat ca poet, ci si ca unul dintre reprezentantii marii traditii epice ruse“, conform declaratiei comitetului Nobel.

Romanul a fost ecranizat in 1965 de David Lean, cu Omar Sharif si Julie Christie in rolurile principale, iar filmul a fost distins cu cinci premii Oscar, patru Globuri de Aur si doua premii Grammy si inclus pe lista celor mai bune 100 de filme ale tuturor timpurilor. Adaptarea pentru televiziune din 2002, in regia lui Giacomo Campiotti, cu Hans Matheson si Keira Knightley, a obtinut trei nominalizari la premiile BAFTA.

Destinul celei mai cunoscute carti a lui Boris Pasternak, romanul Doctor Jivago, va fi la fel de dificil si sinuos. Inceput in iarna lui 1945 si finalizat un deceniu mai tarziu, acesta va fi publicat in 1957 in traducere italiana la editura Feltrinelli. Pe plan international, cartea va inregistra un succes considerabil, dar, in ciuda eforturilor lui Pasternak, aparitia sa in URSS se dovedeste imposibila, iar autorul devine tinta unei campanii de presa sustinute, culminand cu excluderea sa din Uniunea Scriitorilor, precum si din Asociatia Scriitorilor din Moscova.

Reabilitarea lui Pasternak se va produce abia in 1987, iar ulterior acesteia Doctor Jivagova vedea, in sfarsit, lumina tiparului si in tara sa de origine, cu o intarziere de peste treizeci de ani.

Cartea a fost adăugată în lucrarea "1001 de Cărți de Citit Într-o Viață", coord. Peter Boxall

Recenzie

Povestea epică a lui Pasternak despre marea iubire dintre Lara şi Iuri, pe fundalul unei Rusii revoluţionare, imensă rât istoric, cât şi geografic, a fost interzisă în URSS după prima sa apariţie în Italia, până în anul 1988. în timp ce Pasternak era interzis de sovietici, el era foarte aclamat în Occident, fiindu-i acordat şi Premiul Nobel pentru Literatură în 1958.

Este o ironie amară faptul că această diferenţă între reacţie sovietice şi cele occidentale, faţă de Doctor Jivago, s avut o influenţă atât de profundă asupra modului în care romanul a fost perceput. Pasternak a fost caricaturizat atât în Est, cât şi în Vest, drept un scriitor care acordă preponderenţă conceptului vestic, romantic, al libertăţii idividuale, în locul cruzimilor comise de statul socialist.

De fapt, mai curând decât o simplă carte contrarevoluţionară, ea oferă o examinare subtilă a modului în care idealurile revoluţionare pot fi compromise de realităţile Duterii politice. Relaţia de dragoste dintre Lara şi Iuri, una dintre cele mai deosebite din romanele scrise după război, se dezvoltă pe fascinaţia faţă de potenţialul justiţiei revoluţionare, fiind strâns legată de aceasta. Romanul prezintă lupta pentru atingerea unui adevăr perfect, atât pe plan personal, cât şi pe plan politic, dar drama şi patosul său rezidă în eşecul acestei lupte pentru un ideal şi în dificultatea extremă pentru luri de a rămâne credincios propriilor principii pe plan personal, politic şi poetic.

Una dintre cele mai remarcabile caracteristici ale acestui roman rămâne peisajul rusesc, descris ca un imens spaţiu magnific, de o frumuseţe extraordinară. Tocmai această întâlnire elegiacă cu imensiul spaţiu, pe fundalul căruia se desfăşoară acţiunea, face ca Doctor Jivago să producă un excepţional sentiment de fericire şi de nemărginite posibilităţi pe plan istoric şi uman.

-- ”1001 de Cărți de Citit Într-o Viață", coord. Peter Boxall

Despre Autor

Boris Leonidovici Pasternak (1890-1960) s-a nascut la Moscova, intr-o familie apartinind cercului intelectual si artistic al epocii, printre oaspetii sai frecventi  numarindu-se Lev Tolstoi, Rahmaninov, Skriabin, Verhaeren si Rilke. Din 1909 pina in 1913, Pasternak studiaza filosofia la Universitatea din Moscova, perioada in care incepe sa frecventeze cenaclurile literare si face primele incercari de traducere (din poezia lui Rilke).

Debuteaza in 1914, cu volumul de versuri Geamanul din nori, urmat de Pe deasupra barierelor (1917) si Sora mea, viata (1922), ramas pina astazi unul dintre titlurile de referinta ale liricii moderne. De-a lungul anilor '20 si '30 reputatia scriitorului se consolideaza, iar Pasternak incepe sa fie perceput drept unul dintre liderii generatiei sale literare.

Incepind din 1937, insa, atacurile politice la adresa lui devin tot mai numeroase, intetindu-se inca si mai mult imediat dupa cel de-al Doilea Razboi Mondial. In acest context cultural tulbure si amenintator, Pasternak este nominalizat de sapte ori pe lista candidatilor la Premiul Nobel pentru Literatura, care ii va fi decernat in 1958 si pe care, in urma unor presiuni si amenintari repetate, scriitorul va fi nevoit sa-l refuze.

Drept rezultat al unei decizii fara precedent a Academiei Suedeze, ceremonia de decernare a premiului va avea loc post-mortem, in 1989.

Cine a cumpărat acest produs, a mai cumpărat:

Detaliile Produsului

Limba: Română
Coperta: Copertă tare
Pagini: 696
Editura: Polirom
Apariția: 2008
ISBN: 978-973-46-1035-8
Dimensiuni: 13 x 20 cm
Greutatea: 0.8200

Pareri